Δείτε τον πρώτο πύραυλο που επιστρέφει μετά την εκτόξευση

Η εταιρεία SpaceX που έχει αναλάβει τις αποστολές ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρουσίασε το θεαματικό βίντεο από την πρώτη δοκιμή ενός πυραύλου που προσγειώνεται κάθετα μετά την εκτόξευσή του. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι θα έριχναν δραστικά το κόστος των διαστημικών επιχειρήσεων, λέει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ.

Το βίντεο δείχνει το κατώτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 Reusable, μια επαναχρησιμοποιούμενη βερσιόν του πυραύλου Falcon 9 που ανεφοδιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο πύραυλος ανεβαίνει σε ύψος 250 μέτρων, μένει για λίγο μετέωρος και κατεβαίνει κατακόρυφα μέχρι να αγγίξουν την πλατφόρμα προσγείωσης τα τέσσερα σκέλη προσγείωσης.

Η δοκιμή βιντεοσκοπήθηκε με drone, ανέφερε στο Twitter ο Έλον Μασκ, ο οποίος εκτός από τη SpaceX είχε ιδρύσει και την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal και την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors.

To βίντεο της δοκιμής αναρτήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα που η SpaceX εκτόξευε ένα ακόμα φορτίο προς τον ISS.

Η εκτόξευση αξιοποιήθηκε για τη δοκιμή της τεχνολογίας προσεδάφισης στην πράξη: μετά την άνοδο στο επιθυμητό ύψος και την απελευθέρωση του ανώτερου σταδίου με το φορτίο, το κατώτερο τμήμα του πυραύλου Falcon 9 κατέβηκε κατακόρυφα και έπεσε για λόγους ασφάλειας στον Ειρηνικό.


Το κατώτερο τμήμα του Falcon 9 που χρησιμοποιήθηκε για την τελευταία αποστολή στον ISS. Τα σκέλη προσεδάφισης βρίσκονται μέσα στις τριγωνικές θυρίδες (Πηγή: SpaceX)

Λόγω της θαλασσοταραχής, η περισυλλογή του πυραύλου δεν ήταν δυνατή. Τα δεδομένα τηλεμετρίας έδειξαν ωστόσο ότι τα σκέλη προσεδάφισης άνοιξαν και ο πύραυλος έπεσε κάθετα στο νερό.

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πύραυλοι Falcon 9 θα μπορούν να επιστρέφουν στην εξέδρα εκτόξευσης, αντί να χάνονται στον ωκεανό όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι εκτοξεύσεις του Falcon 9 κοστίζουν σήμερα 50 έως 60 εκατομμύρια δολάρια, όπως όμως είχε δηλώσει ο Μασκ το 2011 η τεχνολογία επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων θα περιόριζε την τιμή στα 50.000 δολάρια.

Η κάψουλα Dragon που εκτοξεύτηκε τη Μ.Παρασκευή με τον πύραυλο Falcon 9, φορτωμένη με περίπου δύο τόνους προμηθειών και εξοπλισμού, προσδέθηκε με επιτυχία την Κυριακή του Πάσχα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Recommended For You