Δείτε γιατί τα σπίτια στις Κυκλάδες βάφτηκαν υποχρεωτικά λευκά με διάταγμα

Μπορεί το λευκό χρώμα χρώμα των τοίχων στα σπίτια των Κυκλάδων να περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας όμως δεν είναι αυτός o αρχικός λόγος που τα σπίτια βάφτηκαν λευκά

Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε για λόγους υγιεινής και όχι αισθητικής αν και αυτός είναι ο επικρατέστερος λόγος που τα σπίτια συνέχιζαν να βάφονται έτσι.

Το 1938 με διάταγμα του Μεταξά αποφασίστηκε ότι όλα τα σπίτια των νησιών πρέπει να περαστούν με ασβέστη για να προστατευτούν από τη χολέρα που ήταν σε έξαρση εκείνη την περίοδο.

Έτσι ο ασβέστης χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό, μια χρήση που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνη την εποχή καθώς η χλωρίνη δεν χρησιμοποιούνταν. Επιπλέον ένας δεύτερος λόγος ήταν η αγάπη του Μεταξά για την ευταξία που και την ομογενοποίηση αν και υπάρχουν απόψεις ότι τα σπίτια «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα και για εθνικοπατριωτικούς λόγους.

Το ασβέστωμα συνεχίστηκε και μετά τη δικτατορία αφού εν τέλη άρεσε και στους κάτοικους (ή απλά το συνήθισαν) αλλά και στους τουρίστες με αποτέλεσμα να γίνουν το σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων.

Επιπλέον θεωρούνταν ένδειξη καθαριότητας και αφού πίστευαν ότι ο ασβέστης σκοτώνει τα μικρόβια ενώ έκανε τα σπίτια και πιο δροσερά. Έτσι τα σπίτια αλλά και τα σοκάκια”βαφόταν” κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο με την συνήθεια να γίνεται παράδοση και να συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Recommended For You