Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα νεογνά

Ακολουθούν μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για τη νέα προσθήκη στην οικογένειά σας.

Το μωρό μπορεί να δείχνει λίγο αστείο

Το κεφάλι του μπορεί να δείχνει πατικωμένο από το ταξίδι του μέσω του καναλιού γέννας και μπορεί να έχει στο κορμάκι του ένα λεπτό τρίχωμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι φουσκωμένο και τα μάτια του να είναι συχνά κλειστά και λίγο υγρά. Άλλωστε, πέρασε εννέα μήνες στη μήτρα. Πολύ σύντομα, θα μοιάζει με αυτό το όμορφο μωρό που φανταστήκατε.

Μην περιμένετε ανταμοιβές- χαμόγελα μέχρι περίπου την έκτη εβδομάδα

Μέχρι τότε, εργάζεστε για ένα αφεντικό που μόνο παραπονιέται! Για να ξεπεράσετε την εξάντληση και τις συναισθηματικές αναταραχές, κρατήστε αυτό στο μυαλό σας: οι προσπάθειές σας με το μωρό στις πρώτες μέρες, δεν πάνε χαμένες. Αισθάνεται παρηγορημένο από τον πατέρα ή τη μητέρα του, αισθάνεται προσκόλληση και του αρέσει να το κρατάτε.

Κάντε μπάνιο στο μωρό μόνο με σφουγγάρι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος

Αν παραμείνει ξηρός, πέφτει πιο γρήγορα – συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκτός αυτού, τα νεογέννητα δεν είναι πολύ βρώμικα. Εάν ο λώρος βραχεί, αφήστε τον να στεγνώσει. Εάν ο αφαλός αιμορραγεί λίγο όταν ο λώρος πέσει, αυτό είναι εντάξει. Ίσως φοβηθείτε στην αρχή, αλλά θα διαπιστώσετε ότι, όπως και με μία κρούστα πληγής, η ήπια αιμορραγία είναι φυσιολογική.

Η κρανιακή πηγή μπορεί να αντέξει κάποιο άγγιγμα

Πολλοί γονείς τρομοκρατούνται από το μαλακό σημείο, δηλαδή το άνοιγμα στο κρανίο, το οποίο επιτρέπει στο μωρό να βγει έξω από το κανάλι γέννησης. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Είναι εντάξει να αγγίζετε το μαλακό σημείο και τα μαλλιά του μωρού γύρω από αυτό. Το σημείο μπορεί να είναι παλλόμενο, επειδή είναι πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

Θα σας ενημερώσει αν παίρνει αρκετό φαγητό

Το μωρό χρειάζεται να φάει κάθε δύο έως τρεις ώρες, αλλά αν νοσηλεύεστε ακόμα, είναι δύσκολο να μάθετε πόσο γάλα παίρνει. Το βάρος του μωρού είναι η καλύτερη ένδειξη τις πρώτες μέρες. Ο παιδίατρος θα το ελέγξει μέσα σε λίγες ημέρες από τον τοκετό. Ένα νεογέννητο χάνει πέντε έως οκτώ τοις εκατό του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, αλλά πρέπει να το κερδίσει πίσω από τη δεύτερη εβδομάδα. Η μέτρηση της πάνας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μετρητής. Το πρόγραμμά του τις πρώτες πέντε ημέρες είναι τυχαίο, αλλά μετά από αυτό, θα δείτε πέντε έως έξι υγρές πάνες την ημέρα και τουλάχιστον ένα ή δύο κόπρανα.

Το ξηρό δέρμα είναι ο κανόνας για τα νεογνά

Αρχικά, μπορεί να είναι μαλακό και μεταξένιο, αλλά αυτό αλλάζει. Εάν είχατε βουτήξει τον εαυτό σας σε υγρό για εννέα μήνες και στη συνέχεια βγαίνατε στον αέρα, θα ήσαστε επίσης ξηροί. Δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα για το ξηρό δέρμα (συνήθως ξεφλουδίζει αρκετά), αλλά αν είστε τόσο ανήσυχοι, μπορείτε να πάρετε μια υποαλλεργική λοσιόν για μωρά χωρίς αρώματα. Μικρά ροζ εξανθήματα πάνας, ακόμη και μωρουδιακή ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Η ακμή τείνει να διαρκεί λίγους μήνες.

Δε χρειάζεται να κρύψετε το μωρό στο σπίτι

Ζήστε μια φυσιολογική ζωή, αλλά χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν βγαίνετε έξω. Κρατήστε το μωρό μακριά από τον ήλιο και αποφύγετε τους άρρωστους ανθρώπους και τους γεμάτους κλειστούς χώρους (όπως το εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια διακοπών). Διδάξτε τα μεγαλύτερα αδέλφια να αγγίζουν τα πόδια του μωρού αντί των χεριών και του προσώπου, για πρόληψη της εξάπλωσης τυχόν λοιμώξεων. Γενικά ζητήστε από τους καλεσμένους να μην αγγίζουν το μωρό χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους.

Τα μωρά κλαίνε πολύ – έτσι επικοινωνούν!

Το κλάμα τους θα σας ενημερώσει ότι είναι πεινασμένα, κρύα, έχουν βρώμικη πάνα ή θέλουν αγκαλιά. Αυτές οι πρώτες «συνομιλίες» μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά έτσι ενημερώνεστε εγκαίρως για αυτό που χρειάζεται.

Τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται επίσης πολύ- αλλά όχι για πολλή ώρα

Αυτοί οι πρώτοι τρεις μήνες είναι δύσκολοι για όλους. Το μωρό χρειάζεται να τρώει κάθε δύο έως τρεις ώρες, οπότε δεν έχετε αρκετό ύπνο. Η κατάσταση καλυτερεύει. Τα περισσότερα βρέφη μπορούν να κοιμηθούν για έξι έως οκτώ ώρες έως τριών μηνών. Εντωμεταξύ, προσπαθήστε να βάλετε το μωρό σε ένα ημερήσιο και νυχτερινό πρόγραμμα: κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην το αφήσετε να κοιμηθεί περισσότερο από τρεις ώρες χωρίς να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε. Τη νύχτα ας κοιμηθεί όσο θέλει μόλις ξαναβρεί το βάρος που είχε κατά τη γέννηση.

Το στάδιο του νεογέννητου είναι περαστικό

Έντονες, κουραστικές και μοναχικές; Ναι, οι πρώτες μέρες είναι σκληρές, αλλά σύντομα θα είναι πίσω σας. Γι’ αυτό βγάλτε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες και κρατήστε ένα ημερολόγιο των πρώτων ημερών του μωρού σας. Αργότερα, όλες αυτές οι στιγμές θα σας λείπουν!

http://www.imommy.gr

Recommended For You