Για ποιο λόγο ο Elon Musk θέλει να δούμε το ντοκιμαντέρ «Do you trust this computer?»

Ο CEO της Tesla και της Space X εκφράζει για πολλοστή φορά τους φόβους του για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία όπως λέει μπορεί να εξελιχθεί σε «αθάνατο δικτάτορα».

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Elon Musk εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τους κινδύνους που αυτή κρύβει. Μόνο που αυτή τη φορά το κάνει μέσω του ντοκιμαντέρ του Chris Paine «Do you trust this computer?», το οποίο προβάλλεται δωρεάν στο YouTube και στο Vimeo , καθώς ανέλαβε να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα.

«Κατευθυνόμαστε ταχέως προς μια ψηφιακή υπερνοημοσύνη που θα υπερβαίνει κατά πολύ οποιονδήποτε άνθρωπο. Αν μια εταιρεία ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρει να αναπτύξει θεϊκή ψηφιακή υπερνοημοσύνη, θα κυριαρχήσει στον κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο CEO της Tesla και της Space X για να προσθέσει: «Τουλάχιστον όταν υπάρχει ένας κακός δικτάτορας, είναι ένας άνθρωπος που κάποτε θα πεθάνει. Όμως για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει θάνατος. Μπορεί να ζει για πάντα και έτσι θα υπάρχει ένας αθάνατος δικτάτορας από τον οποίο δεν θα μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε».

Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη έχει ένα στόχο και η ανθρωπότητα απλώς συμβαίνει να παρεμβάλλεται σε αυτόν, θα καταστρέψει την ανθρωπότητα σαν κάτι φυσικό, χωρίς καν να το σκεφτεί. Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα δρόμο και ένα μυρμήγκι συμβεί να βρεθεί στο δρόμο μας. Δεν μισούμε τα μυρμήγκια, απλώς φτιάχνουμε ένα δρόμο. Κι, έτσι, αντίο μυρμήγκι…», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Σε πρόσφατη διάλεξή του, είχε πει πως «η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά» και πως μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Στο παρελθόν έχει πει επίσης πως η τεχνητή νοημοσύνη «αποτελεί άπειρα μεγαλύτερη απειλή από ό,τι η Βόρεια Κορέα» και ότι «η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να κάνεις επίκληση στο Διάβολο».

Recommended For You