Πολλές φορές θα δούμε το σκύλο μας να τρέμει…!!! Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί και κάποιες φορές σοβαροί. Μπορεί να μην σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μπορεί και να είναι ένδειξη για μια σοβαρή ασθένεια. Ας προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζεται το τρέμουλο.
Αρχικά να πούμε ότι μπορεί να τρέμει επειδή κρυώνει. Είναι ο πιο απλός και συνηθισμένος λόγος. Η θερμοκρασία του σώματος του κυμαίνεται μεταξύ 38,3oC με 39,4oC. Αν λοιπόν η θερμοκρασία του σώματος του πέσει χαμηλότερα είναι φυσιολογικό να κρυώνει και να τρέμει. Γι αυτό, ειδικά τον χειμώνα, θα πρέπει να του φοράμε ένα ρούχο που θα το προστατεύει από το κρύο.
Επίσης, μπορεί να τρέμει από χαρά, από ενθουσιασμό ή από μεγάλη ικανοποίηση. Ανεβαίνει η αδρεναλίνη του και αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασης.
Η πείνα είναι ένας λόγος που μπορεί να κάνει το κατοικίδιο μας να τρέμει, οπότε θα πρέπει να φροντίζουμε για την τακτική σίτιση του ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός του και να μην αναζητά τροφή συνεχώς.
Μπορεί επίσης, να έχει βραχεί στο μπάνιο ή στην θάλασσα και στην προσπάθεια του να στεγνώσει, ν΄αρχίσει να τρέμει.
Επίσης, ο φόβος μπορεί να το κάνει να τρέμει. Ένας δυνατός και ξαφνικός θόρυβος μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό, όπως τα πυροτεχνήματα, οι αστραπές ή κεραυνοί.
Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι ακόμα μία αιτία μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο.
Ακόμα και μία επίσκεψη στον κτηνίατρο του μπορεί να το κάνει να τρέμει.
Μετά από έντονη άσκηση ή τραυματισμό μπορεί να παρατηρήσουμε το ίδιο φαινόμενο.
Το γήρας είναι μία αιτία και καθώς είναι αναπόφευκτο, είναι και πιο συνηθισμένο. Όσο περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουν, παρουσιάζεται μαζί με αστάθεια, κυρίως στα πίσω άκρα.
Τέλος, υπάρχουν και οι περισσότερο σοβαρές αιτίες εκδήλωσης τρέμουλου στις οποίες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί. Τότε η περιγραφή των συμπτωμάτων στον κτηνίατρο μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αναλυτική ώστε να μπορέσει να το βοηθήσει.
Η ναυτία που μπορεί να νιώσει για διάφορους λόγους, εκδηλώνεται με τρέμουλο. Μπορεί να έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα αλλά μπορεί να έχει δηλητηριαστεί από τρόφιμο, φάρμακο ή φυτό. Τότε η αντίδραση μας θα πρέπει να είμαι άμεση!
Επίσης, μπορεί να έχει κάποια νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια και εκδηλωθεί αρχικά έτσι.
Η νόσος Distemper, η οποία παρουσιάζεται σε όσα κατοικίδια δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά και συνοδεύεται από εκδήλωση βήχα και πυρετού.
Η νόσος Addison, η οποία είναι μία ασθένεια που οδηγεί σε ανεπαρκείς ποσότητες κορτιζόλης στο σώμα του με αποτέλεσμα να τρέμει ανεξέλεγκτα.
Μια άλλη ασθένεια εκδηλώνεται με τρέμουλο και ονομάζεται Γενικευμένο Σύνδρομο Τραύματος (G.T.S.) εδώ όμως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα καθώς δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί. Μπορεί όμως ν’ αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, όπως είπαμε, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί στις αντιδράσεις και την συμπεριφορά του. Αν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν το έχει ξανακάνει, κάποιο σύμπτωμα δεν έχει παρουσιαστεί άλλη φορά ή έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι συνήθως τότε θα πρέπει απευθυνθούμε στον κτηνίατρο του για να μπορέσει αφού το εξετάσει, να το βοηθήσει και έτσι να το έχουμε κοντά μας γερό και χαρούμενο! {https://www.ethnos.gr}