Γιατί οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ και για παιδιά

Πολλές φορές, οι γονείς αναρωτιούνται τι τρόφιμα μπορούν να συμπεριλάβουν στο κολατσιό και το απογευματινό σνακ των παιδιών, ώστε να συνδυάσουν θρεπτική αξία, νοστιμιά αλλά και ποικιλία, που δε θα τα κάνει να βαριούνται.

Φρούτα, γάλα, γιαούρτι, τοστ ή δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές για τα ενδιάμεσα γεύματα των παιδιών, προσφέροντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς «περιττές» θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Πώς μπορεί όμως να εμπλουτιστεί περαιτέρω η παραπάνω λίστα; Μια καλή λύση, λοιπόν, είναι και οι ξηροί καρποί, ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος ευεργετικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, «καλά» λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Έτσι, τα σνακ των παιδιών μπορούν να περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη ανάλατων ξηρών καρπών, που μπορούν να καταναλωθούν είτε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με φρέσκα/ αποξηραμένα φρούτα ή γιαούρτι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής από μέρα σε μέρα.

Βέβαια, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την εισαγωγή των ξηρών καρπών στη διατροφή των παιδιών, ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, καθώς πρόκειται για ένα δυνητικά αλλεργιογόνο τρόφιμο. Από την άλλη, η κατανάλωση ολόκληρων ξηρών καρπών δε συστήνεται πριν την ηλικία των 5 ετών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Εναλλακτικά, μπορούν να καταναλωθούν αλεσμένα μαζί με γιαούρτι ή δημητριακά.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανεξάρτητα από τη θρεπτική τους αξία, οι ξηροί καρποί είναι πολύ πλούσιοι και σε θερμίδες. Συνεπώς, θα πρέπει οι γονείς να δίνουν προσοχή στην ποσότητα που προσφέρουν στα παιδιά, ειδικά όταν τους συνδυάζουν με άλλα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές μια μικρή χούφτα ωμών, ανάλατων ξηρών καρπών είναι μια καλή ποσότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Recommended For You