Γιατί δεν πρέπει να σκοτώνουμε τις αράχνες του σπιτιού μας; Ένας εντομολόγος απαντά

Μια από τις δημοφιλέστερες προλήψεις της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι αν σκοτώσεις μια αράχνη στο σπίτι σου θεωρείται γρουσουζιά. Γιατί, όμως, οι εντομολόγοι προτείνουν και αυτοί με τη σειρά τους να μην σκοτώνουμε τα συγκεκριμένα έντομα; Ο λόγος πάντως δεν είναι για να μην χαλάσει το γούρι μας.

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι θα σκεφτούν πρώτα την καθαριότητα του σπιτιού τους και θα εξοντώσουν τα έντομα που τους λερώνουν το σπίτι, όπως οι αράχνες με τον ιστό τους. Υπάρχουν, όμως, πολλά είδη αραχνών. Άλλα είναι σύντομοι επισκέπτες και άλλοι κρύβονται στο εσωτερικό του σπιτιού για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αναπαραγωγής τους. Οι αράχνες πέρα από το γεγονός ότι είναι μυστικοπαθείς, δεν είναι καθόλου επιθετικές ή επικίνδυνες. Και παρέχουν υπηρεσίες, όπως τρώγοντας μυίγες, κουνούπια και παράσιτα, ενώ μερικές τρώνε ακόμη και άλλες αράχνες.

Ο εντομολόγος Ματ Μπερτόουν μαζί με τους συναδέλφους του επισκέφτηκε 50 σπίτια στη Βόρεια Καρολίνα για να καταγράψει αν φιλοξενούν αράχνες. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε, με τα περισσότερα να φιλοξενούν αράχνες που φτιάχνουν ιστό και αυτές που προτιμούν κυρίως τα κελάρια.

Παρόλο που γενικά χαρακτηρίζονται ως «αρπακτικά» και είναι ικανές να φάνε ό,τι πιάσουν στο ιστό τους, οι αράχνες αιχμαλωτίζουν τις περισσότερες φορές παράσιτα και έντομα που φέρουν ασθένειες, όπως  για παράδειγμα τα κουνούπια. Έτσι, όταν σκοτώνουμε μια αράχνη, σκοτώνουμε και έναν καλό κυνηγό που στην ουσία μας προφυλάσσει από ενοχλητικότερα έντομα και ζωύφια.

Recommended For You