Αυτή είναι η υπερτροφή που όλοι έχουμε στο ψυγείο

Υπάρχουν κάποιες τροφές που, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, προστατεύουν και θωρακίζουν την υγεία, αν ενταχθούν στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες.

Η ποικιλία των τροφών αυτών, που από ορισμένους χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφές», είναι τεράστια και τα οφέλη τους στον οργανισμό μοναδικά.

Ανάμεσα σε όλες βρίσκεται και το φρούτο εκείνο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πιο «αμαρτωλό» όλων, αφού οι πρωτόπλαστοι το έφαγαν και ξέπεσαν από τον Παράδεισο.

Ο λόγος για το μήλο, που μπορεί να έχει είτε το χρώμα του πάθους, το κόκκινο, είτε το χρώμα της άνοιξης, το πράσινο και χαρακτηρίζεται από την έντονη γεύση του και το άρωμα του.

Οι θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες είναι τόσες πολλές που για χάρη του έχει γραφτεί μια από τις πιο γνωστές παροιμίες που αφορά στην υγεία και τη διατροφή, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να κρίνεται απαραίτητη καθημερινά, αφού είναι ένα ελιξήριο νεότητας.

Γνωρίστε επτά από τους σημαντικότερους λόγους, που θα σας πείσουν να το βάλετε στο πιάτο σας από σήμερα!

  • Προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού

Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αυτό το συστατικό προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι και την όρεξη, χωρίς να προσθέτει περιττές θερμίδες στο σώμα. Ενα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει για παράδειγμα 95 θερμίδες. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης φυτικών ινών ημερησίως είναι 25 με 40 γραμμάρια φυτικών ινών.

  • Το μήλο βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ενα από τα στοιχεία της φλούδας του φρούτου είναι το ουρσολικό οξύ, που διατηρεί υγιή τη μυϊκή μάζα και συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας. Αυτό γιατί αυξάνει τις καύσεις θερμίδων, αυξάνει το μεταβολισμό και δεν παίρνετε εύκολα βάρος.

  • Ενισχύει την καλή λειτουργία των πνευμόνων

Πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα βοηθούν στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, λόγω ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στη φλούδα τους και λέγεται κερσετίνη.

  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ δεν θεωρείται αντίπαλος του πορτοκαλιού, περιέχει και αυτό μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει περίπου 8 milligrams αυτής της βιταμίνης, δηλαδή 14% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

  • Μειώνει τη χοληστερόλη

Ενα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, μερικές από τις οποίες έχουν τη μορφή πηκτίνης που συνδέεται με τη μείωση της κακής χοληστερόλης.

  • Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο American Journal of Clinical Nutritionτα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά που λέγονται ανθοκυανίνες.

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο καρπός έχει συνδεθεί με την αύξηση στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων, έτσι ώστε μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη σας και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

http://medicalnews.gr

Recommended For You