Αυτές είναι οι μυρωδιές που απεχθάνονται οι σκύλοι και οι γάτες

Τα σκυλιά και οι γάτες έχουν ευαίσθητη μύτη, αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης και ορισμένες μυρωδιές μπορεί να τα ερεθίσουν ή να τα κρατήσουν σε απόσταση από ορισμένες περιοχές που εσείς επιθυμείτε όπως για παράδειγμα ο κήπος του σπιτιού σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το κατοικίδιό σας, γιατί μερικά ζώα αντιδρούν στις μυρωδιές με διαφορετικούς τρόπους. Παρακάτω σας παραθέτουμε μία λίστα με όλες τις μυρωδιές που δεν αρέσουν στα κατοικίδια ζώα.

Εσπεριδοειδή
Τα περισσότερα σκυλιά και γάτες απεχθάνονται τη μυρωδιά από τα λάιμ, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλούδες εσπεριδοειδών έξω στον κήπο για να αποτρέψετε το σκάψιμο ή επίσης μπορείτε να ψεκάσετε εσωτερικούς χώρους με αραιωμένο χυμό λεμονιού για να κρατήσετε τα κατοικίδια ζώα σας μακριά από τα έπιπλα.

Ξύδι
Το ξύδι είναι ένα ισχυρό απωθητικό τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους. Η μυρωδιά του ξιδιού είναι τόσο έντονη για το ευαίσθητο οσφρητικό σύστημα των ζώων, που ακόμα και μετά την χρήση του, αφού ξεραθεί, μπορεί να χρησιμεύσει για να αποκρούσει μακριά τα ζώα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιπαθούν τη μυρωδιά του ξιδιού καθιστώντας το, πιο κατάλληλο για εξωτερική χρήση παρά για εσωτερικές εφαρμογές.

Η καψαϊκίνη
Το πιπέρι καγιέν και άλλες ουσίες που περιέχουν καψαϊκίνη έχουν απωθητική δράση κατά των ζώων. Η καψαϊκίνη προκαλεί μια αίσθηση καψίματος όταν έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους αδένες των ζώων, αλλά επίσης, μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστική ουσία για τους ανθρώπους και γι’αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε γύρω από τους ανθρώπους που έχουν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος ή σε περιοχές όπου υπάρχουν παιδιά.

Ναφθαλίνη
Η καμφορά σε ναφθαλίνη παράγει μια ισχυρή μυρωδιά που λίγα ζώα βρίσκουν ευχάριστη, και γι’ αυτό το λόγο την καθιστά ένα καλό αποτρεπτικό παράγοντα για τους σκύλους και τις γάτες. Μεγάλη προσοχή όμως διότι η ναφθαλίνη είναι δηλητηριώδες σε περίπτωση κατάποσης. Έτσι ΔΕΝ πρέπει ποτέ να τη χρησιμοποιήσετε σε περιοχές όπου τα κατοικίδια ζώα ή τα παιδιά έχουν πρόσβαση.

Αμμωνία
Η αμμωνία έχει και αυτή μία πολύ ενοχλητική οσμή και μπορεί να λειτουργήσει απωθητικά τόσο για τις γάτες όσο και για σκύλους. Η αμμωνία είναι ένα από τα συστατικά των ούρων, και η ισχυρή μυρωδιά μπορεί να ξεγελάσει το κατοικίδιο ζώο σας και να πιστέψει ότι ένα άγνωστο ζώο έχει επισημάνει μια την περιοχή, όπως το έδαφός του. Η αμμωνία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και της μύτης σε υψηλές συγκεντρώσεις, οπότε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μόνο ως αποτρεπτικό παράγοντα σε εξωτερικούς χώρους και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Έλαιο από ευκάλυπτο
Έχει πολύ έντονο άρωμα και είναι εξαιρετικά απωθητικό για τα ζώα, αφού και μόνο μερικές σταγόνες του συμπυκνωμένου ελαίου μπορούν να χρησιμεύσουν ως μακροχρόνιο απωθητικό.

Recommended For You