«Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ της Ευτυχίας» αποτελεί δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Αυτή την άποψη είχαν οι συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αλλά η επιδίωξη ενός στόχου δεν είναι το ίδιο με την επίτευξή του. Αν και πολλοί νεαροί επιδιώκουν να σταδιοδρομήσουν στον κόσμο της ψυχαγωγίας και στον αθλητισμό, πόσους γνωρίζετε οι οποίοι κατέκτησαν όντως την επιτυχία που τόσο πολύ επιθυμούσαν; «Πιθανώς δεν θα τα καταφέρετε», λέει ένας διάσημος τραγουδιστής ο οποίος γνωρίζει τον αγώνα που απαιτείται για να γίνει κάποιος επιτυχημένος μουσικός.
Αν έχετε παρόμοια άποψη και για την εξεύρεση ευτυχίας, υπάρχει βάσιμος λόγος να αναθαρρήσετε. Αν επιδιώκετε την ευτυχία με τον ορθό τρόπο, θα τη βρείτε. Γιατί μπορεί να λεχθεί αυτό; Το προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε “στον ευτυχισμένο Θεό”, τον Ιεχωβά. (1 Τιμόθεο 1:11) Στην Αγία Γραφή, ο Θεός παρέχει καθοδηγία ώστε καθώς επιδιώκετε την ευτυχία να μην οδηγηθείτε σε αδιέξοδο απογοήτευσης. Ο Ιεχωβά είναι σε θέση να σας βοηθήσει να υπερνικήσετε τις κοινές αιτίες λύπης. Ως παράδειγμα, εξετάστε την παρηγοριά που σας προσφέρει όταν πεθαίνει κάποιος προσφιλής σας.
Όταν Πεθαίνει Κάποιος Προσφιλής
Μπορεί να ειπωθεί κάτι καλό για το θάνατο; Ο θάνατος απομακρύνει γονείς από παιδιά και παιδιά από γονείς. Χωρίζει στενούς φίλους και προκαλεί ανασφάλεια σε στενά συνδεδεμένες κοινωνίες. Όταν χτυπά ο θάνατος, η λύπη μπορεί να καταβάλει μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Κανένας δεν χρειάζεται να σας πει ότι ο θάνατος είναι τραγωδία. Μερικοί άνθρωποι, όμως, αρνούνται αυτή την πραγματικότητα και περιγράφουν το θάνατο ως ευλογία. Προσέξτε τι συνέβη όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού τον Αύγουστο του 2005. Στην κηδεία ενός θύματος, ο ιερέας είπε: «Δεν τον σκότωσε ο [τυφώνας] Κατρίνα. Ο Θεός τον κάλεσε κοντά του». Σε άλλη περίπτωση, μια καλοπροαίρετη υπάλληλος νοσοκομείου είπε σε κάποια κόρη να μην ανησυχεί, διότι ο Θεός είχε πάρει τη μητέρα της στον ουρανό. Η κόρη είπε κλαίγοντας: «Γιατί, γιατί να μου την πάρει;»
Σαφέστατα, τέτοιες εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τους νεκρούς συνήθως δεν παρηγορούν τους πενθούντες. Γιατί; Επειδή αυτές οι απόψεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια για το θάνατο. Ακόμη χειρότερα, παρουσιάζουν τον Θεό σαν να αρπάζει προσφιλή άτομα από την οικογένεια ή από τους φίλους τους με φρικιαστικό, οδυνηρό τρόπο. Αντί να αποτελεί πηγή παρηγοριάς, ο Θεός εμφανίζεται ως κακούργος στην τραγωδία του θανάτου. Αλλά ο Λόγος του Θεού μάς αναφέρει την αλήθεια για το θάνατο.
Η Γραφή αποκαλεί το θάνατο εχθρό. Τον παρομοιάζει με βασιλιά ο οποίος κυβερνάει την ανθρωπότητα. (Ρωμαίους 5:17· 1 Κορινθίους 15:26) Ο θάνατος είναι τόσο ισχυρός αντίπαλος ώστε κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να του αντισταθεί, και κάθε προσφιλής που πεθαίνει είναι απλώς άλλο ένα από τα αναρίθμητα θύματά του. Αυτή η Γραφική αλήθεια δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο λόγος για την οδύνη και την απελπισία που νιώθουμε όταν πεθαίνει κάποιος προσφιλής μας. Πιστοποιεί ότι αυτά τα αισθήματα είναι φυσιολογικά. Μολαταύτα, μήπως χρησιμοποιεί ο Θεός τον εχθρό θάνατο για να πάρει τους προσφιλείς μας στον ουρανό; Ας αφήσουμε τη Γραφή να απαντήσει.
Τα εδάφια Εκκλησιαστής 9:5, 10 δηλώνουν: «Οι νεκροί δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως . . . Δεν υπάρχει ούτε εργασία ούτε επινόηση ούτε γνώση ούτε σοφία στον Σιεόλ, τον τόπο όπου πηγαίνεις». Τι είναι ο Σιεόλ; Είναι ο κοινός τάφος της ανθρωπότητας στον οποίο πηγαίνουν οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν. Στον τάφο οι νεκροί είναι εντελώς αδρανείς, χωρίς κίνηση, αίσθηση ή σκέψη οποιουδήποτε είδους. Βρίσκονται σε μια κατάσταση που μπορεί να παρομοιαστεί με βαθύ ύπνο. Η Γραφή, λοιπόν, διασαφηνίζει ότι ο Θεός δεν παίρνει τους νεκρούς προσφιλείς μας για να είναι μαζί του στον ουρανό. Οι συνέπειες του θανάτου τούς έχουν αφήσει άψυχους στον τάφο.
Ο Ιησούς πιστοποίησε αυτή την αλήθεια μετά το θάνατο του φίλου του, του Λαζάρου. Ο Ιησούς παρομοίασε το θάνατο με ύπνο. Αν ο Λάζαρος είχε πάει στον ουρανό για να είναι μαζί με τον Παντοδύναμο Θεό, δεν θα ήταν ένδειξη καλοσύνης από μέρους του Ιησού να τον επαναφέρει στη γη και τελικά να πεθάνει και πάλι. Η θεόπνευστη αφήγηση αναφέρει ότι στον τόπο της ταφής, ο Ιησούς είπε με δυνατή φωνή: «Λάζαρε, έλα έξω!» Η Γραφή συνεχίζει: «Ο άνθρωπος που πριν ήταν νεκρός βγήκε έξω». Ο Λάζαρος επανήλθε στη ζωή. Ο Ιησούς γνώριζε ότι ο Λάζαρος δεν είχε φύγει ποτέ από τη γη. Κειτόταν άψυχος σε έναν τάφο.—Ιωάννης 11:11-14, 34, 38-44.
Αυτό το περιστατικό που είναι καταγραμμένο στη Γραφή μάς βοηθάει να κατανοήσουμε ότι ο θάνατος δεν είναι ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιεί ο Θεός για να μεταφέρει ανθρώπους από τη γη στον ουρανό. Μπορούμε, λοιπόν, να πλησιάζουμε τον Θεό, γνωρίζοντας ότι δεν προξενεί αυτός τη λύπη μας. Μπορούμε επίσης να είμαστε πεπεισμένοι ότι εκείνος αντιλαμβάνεται πλήρως τη θλίψη και τη βλάβη που μας προκαλεί ο εχθρός θάνατος. Και η Γραφική αλήθεια για την κατάσταση των νεκρών αποδεικνύει ότι οι νεκροί δεν υποφέρουν στην πύρινη κόλαση ή στο καθαρτήριο αλλά βρίσκονται άψυχοι στον τάφο. Άρα λοιπόν, η ανάμνηση των προσφιλών μας δεν χρειάζεται να αμαυρώνεται από αποστροφή για τον Θεό ή φόβο για το άγνωστο. Επιπλέον, μέσα στη Γραφή, ο Ιεχωβά μάς προσφέρει επιπρόσθετη παρηγοριά.
Η Ελπίδα Οδηγεί σε Ευτυχία
Τα εδάφια που έχουμε εξετάσει στρέφουν την προσοχή στην ελπίδα, ένα ουσιώδες μέρος της αληθινής ευτυχίας. Οι λέξεις «ελπίζω» και «ελπίδα» όπως χρησιμοποιούνται στη Γραφή υποδηλώνουν βέβαιη προσδοκία για κάτι καλό. Για να διακρίνουμε πώς μπορεί η ελπίδα να οδηγήσει σε ευτυχία τώρα, ας επιστρέψουμε στην αφήγηση σχετικά με την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους ο Ιησούς έκανε αυτό το θαύμα. Ο ένας ήταν για να εξαλείψει τη λύπη της Μάρθας, της Μαρίας και των πενθούντων φίλων. Αυτοί θα μπορούσαν να απολαμβάνουν και πάλι τη συντροφιά του προσφιλούς τους. Αλλά ο Ιησούς ανέφερε στη Μάρθα έναν δεύτερο, πιο σημαντικό λόγο: «Δεν σου είπα ότι αν πιστέψεις θα δεις τη δόξα του Θεού;» (Ιωάννης 11:40) Η Καινή Διαθήκη στη Σύγχρονη Αγγλική (The New Testament in Modern English), του Τζ. Μπ. Φίλιπς, αποδίδει την τελευταία φράση ως «το θαυμαστό πράγμα που μπορεί να κάνει ο Θεός». Επαναφέροντας τον Λάζαρο στη ζωή, ο Ιησούς έδωσε μια πρόγευση του τι μπορεί να κάνει και τι θα κάνει ο Ιεχωβά Θεός στο μέλλον. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτού “του θαυμαστού πράγματος που μπορεί να κάνει ο Θεός”.
Στα εδάφια Ιωάννης 5:28, 29, ο Ιησούς είπε: «Μη θαυμάζετε για αυτό, επειδή έρχεται η ώρα κατά την οποία όλοι όσοι είναι στα μνημεία θα ακούσουν τη φωνή του και θα βγουν». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νεκροί που βρίσκονται στον Σιεόλ, περιλαμβανομένων και των προσφιλών μας, θα επανέλθουν στη ζωή. Το εδάφιο Πράξεις 24:15 αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά με αυτό το μεγαλειώδες γεγονός, δηλώνοντας: «Πρόκειται να γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων». Συνεπώς ακόμη και οι “άδικοι”, πολλά άτομα που δεν γνώρισαν ούτε υπηρέτησαν τον Ιεχωβά, θα έχουν μια μελλοντική ευκαιρία να αποκτήσουν την εύνοια του Θεού.
Πού θα λάβει χώρα αυτή η ανάσταση; Το εδάφιο Ψαλμός 37:29 αναφέρει: «Οι δίκαιοι θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα κατοικούν για πάντα σε αυτήν». Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό! Οικογένειες και φίλοι που έχουν χωριστεί εξαιτίας του θανάτου θα ξανασμίξουν εδώ στη γη. Καθώς σκέφτεστε τις ευχάριστες στιγμές που θα περνάτε με εκείνους των οποίων τη συντροφιά θεωρούσατε κάποτε πολύτιμη, είναι λογικό να ξεχειλίζει η καρδιά σας από ευτυχία.
Ο Ιεχωβά Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι
Έχουμε εξετάσει δύο τρόπους με τους οποίους ο Ιεχωβά μπορεί να αυξήσει την ευτυχία σας παρά τα προβλήματά σας. Πρώτον, μέσω της Γραφής, παρέχει γνώση και καθοδηγία για να σας βοηθάει να αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες με επιτυχία. Εκτός του ότι οι Γραφικές συμβουλές μάς βοηθούν να τα βγάζουμε πέρα με τη θλίψη του θανάτου, μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αντεπεξερχόμαστε στα οικονομικά προβλήματα και σε αυτά που σχετίζονται με την υγεία. Μπορούν να σας δώσουν δύναμη να υπομείνετε την κοινωνική αδικία και την πολιτική αναταραχή. Και αν εφαρμόζετε την καθοδηγία της Γραφής στη ζωή σας, αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε και άλλα προσωπικά προβλήματα.
Δεύτερον, μελετώντας τη Γραφή, αποκτάτε ελπίδα που ξεπερνάει κατά πολύ οτιδήποτε προσφέρει η ανθρώπινη κοινωνία. Η ανάσταση φίλων και συγγενών αποτελεί μέρος της ελπίδας που παρουσιάζει η Γραφή. Τα εδάφια Αποκάλυψη 21:3, 4 δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες: «Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί [με την ανθρωπότητα]. Και θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει». Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αιτία προκαλεί λύπη στη ζωή σας σε λίγο θα παρέλθει για πάντα. Όσα υπόσχεται η Γραφή θα πραγματοποιηθούν και μπορείτε να απολαύσετε την εκπλήρωσή τους. Απλώς και μόνο το να γνωρίζετε ότι επίκεινται καλύτερες μέρες παρέχει ανακούφιση. Το να γνωρίζετε ότι δεν θα υποφέρετε επ’ άπειρον μετά το θάνατο αποτελεί λόγο για να είστε ευτυχισμένοι.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Πριν από μερικά χρόνια η Μαρία είδε το σύζυγό της να πεθαίνει με επώδυνο τρόπο από καρκίνο. Τα δάκρυά της δεν είχαν προλάβει να στεγνώσουν όταν οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν την ίδια και τις τρεις κόρες της να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Δύο χρόνια αργότερα, η Μαρία διαπίστωσε ότι έπασχε από καρκίνο. Έκανε δύο σοβαρές εγχειρήσεις, και αντιμετωπίζει δυνατούς πόνους κάθε μέρα. Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα, έχει τόσο θετικό τρόπο σκέψης ώστε υποκινείται να ενθαρρύνει και άλλους. Πώς διατηρεί την ευτυχία της;
Η Μαρία λέει: «Όταν έχω κάποιο πρόβλημα, προσπαθώ να μη σκέφτομαι πάρα πολύ τον εαυτό μου. Δεν κάνω ερωτήσεις όπως: “Γιατί σε εμένα; Γιατί να υποφέρω έτσι; Γιατί να αρρωστήσω;” Ο αρνητικός τρόπος σκέψης απομυζά την ενεργητικότητα. Απεναντίας, διοχετεύω την ενεργητικότητά μου στην υπηρεσία του Ιεχωβά και στην παροχή βοήθειας σε άλλους. Αυτό μου φέρνει ευτυχία».
Ποιο ρόλο παίζει η ελπίδα στη ζωή της Μαρίας; Η ίδια έχει προσηλώσει την καρδιά της στο μέλλον οπότε ο Ιεχωβά θα απομακρύνει τις ασθένειες καθώς και άλλα προβλήματα από την ανθρωπότητα. Όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο για θεραπεία, μεταδίδει αυτή την ελπίδα σε άλλους καρκινοπαθείς, οι οποίοι μπορεί να είναι αποκαρδιωμένοι. Πόσο σημαντική είναι η ελπίδα για τη Μαρία; Η ίδια λέει: «Πολλές φορές σκέφτομαι αυτό που αναφέρει η Γραφή στο εδάφιο Εβραίους 6:19, όπου ο Παύλος περιγράφει την ελπίδα σαν άγκυρα για την ψυχή. Χωρίς αυτή την άγκυρα, θα παρασύρεσαι σαν βάρκα που χάνεται στη θύελλα. Αλλά αν είσαι δεμένος με αυτή την άγκυρα, θα είσαι ασφαλής παρά τα θυελλώδη προβλήματα που αντιμετωπίζεις». Αυτή η «ελπίδα αιώνιας ζωής την οποία ο Θεός, που δεν μπορεί να πει ψέματα, υποσχέθηκε» βοηθάει τη Μαρία να παραμένει ευτυχισμένη. Μπορεί να κάνει το ίδιο και για εσάς.—Τίτο 1:2.
Μέσω μελέτης της Γραφής, μπορείτε να βρείτε αληθινή ευτυχία παρά τα προβλήματά σας. Ίσως, όμως, αναρωτιέστε πόσο πρακτικό είναι αυτό. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα χαρούν να σας δείξουν τις Γραφικές απαντήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε αληθινά ευτυχισμένοι. Καθώς αναμένετε την εκπλήρωση της ελπίδας που προσφέρει ο Ιεχωβά, μπορείτε να συγκαταλέγεστε σε εκείνους που περιγράφονται ως εξής: «Αγαλλίαση και χαρά θα αποκτήσουν, και η λύπη και ο στεναγμός θα φύγουν».—Ησαΐας 35:10.
Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica, 2003) περιγράφει τον Σιεόλ ως «τόπο όπου δεν υπάρχει ούτε πόνος ούτε ευχαρίστηση ούτε τιμωρία ούτε ανταμοιβή».
*** w06 15/6 σ. 4-7 Ασφαλής Οδηγός Ευτυχίας ***