Ασφάλεια στο Διαδίκτυο συμβουλές για γονείς & παιδιά

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο δεν είναι παρά μερικά από τα προβλήματα των γονιών της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι η επανάσταση στο διαδίκτυο έχει επηρεάσει θετικά πολλές πτυχές της ζωής μας, αλλά εξίσου και αρνητικές πλευρές της. Είμαστε μπροστά σε ένα διπλά ακονισμένο όπλο το οποίο απαιτεί σχολαστική προσοχή όταν χρησιμοποιείται.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το web έχει εμποτιστεί στην κοινωνική υφή μας, σε σημείο που να εξαρτώμαστε από τη χρήση του στην καθημερινή μας ζωή. Εκτός από την αποστολή και την ανάγνωση e-mail, συμμετοχή σε chat και την κοινωνικοποίηση που είναι τα βασικά που κάνουν οι χρήστες συνεχώς, κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πλέον για το ηλεκτρονικό εμπόριο για να αγοράσουν από κατάστημα online, να διαβάσουν ebooks, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έχουμε το διαδίκτυο στο σπίτι θα πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή ποιος μοιράζεται μαζί μας αυτή τη συνδεσιμότητα, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Τα παιδιά, όταν χωρίς κανέναν έλεγχο μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να σερφάρουν σε επικίνδυνες θέσεις, συναντούν παράξενους ανθρώπους και ακόμη μπορεί να ανακαλύψουν νέα άσχημα πράγματα που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μάθουν. Και λόγω της ανωριμότητας τους, της αθωότητας και της προδιάθεσης να εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους, τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία για παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης. Οι γονείς γνωρίζουν γι ‘αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα; Φυσικά η πλειοψηφία, αν όχι όλοι τους ξέρουν, αλλά το θέμα είναι ότι αισθάνονται αβοήθητοι και δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να παρακολουθούν απρόσκοπτα ό, τι τα παιδιά τους κάνουν on-line. Αυτή η άγνοια, έλλειψη διορατικότητας ή πείτε το ό, τι θέλετε δεν είναι πλέον δικαιολογημένη. Οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτό το ζήτημα και για να τους βοηθήσουμε να το κάνουν αυτό, παραθέτουμε μία λίστα με μερικά από τα εργαλεία που οι γονείς πρέπει γνωρίζουν για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου που απειλεί την ασφάλεια των παιδιών. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γκουρού στην τεχνολογία ή να διαθέτει προχωρημένες δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις web εφαρμογές. Είναι απλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε με τις βασικές δεξιότητες στο internet τις οποίες όλοι σας διαθέτετε από τη στιγμή που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση.

Recommended For You