Απόδραση από τη Δουλεία—Τότε και Τώρα

Η Μπλέσινγκ  ήρθε στην Ευρώπη έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα εργαζόταν ως κομμώτρια. Αλλά έπειτα από δέκα μέρες συνεχούς ξυλοδαρμού και απειλών κατά της οικογένειάς της πίσω στην πατρίδα της, εξαναγκάστηκε να δουλέψει ως πόρνη.

Αναπαράσταση αιχμάλωτων δούλων στην αρχαία Αίγυπτο

Η Μπλέσινγκ ήταν υποχρεωμένη να βγάζει 200 με 300 ευρώ τη βραδιά για να ξεπληρώσει ένα χρέος άνω των 40.000 ευρώ το οποίο είχε ορίσει η προαγωγός της. «Πολλές φορές σκέφτηκα να αποδράσω», εξηγεί η Μπλέσινγκ, «αλλά φοβόμουν ότι θα έκαναν κακό στην οικογένειά μου. Ήμουν παγιδευμένη». Η ιστορία της έχει επαναληφθεί πολλές φορές ανάμεσα στους περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σκλάβοι της διεθνούς βιομηχανίας του σεξ.

Πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια, ένας έφηβος που ονομαζόταν Ιωσήφ πουλήθηκε από τα αδέλφια του. Κατέληξε να είναι σκλάβος στο σπίτι κάποιου επιφανούς Αιγυπτίου. Ανόμοια με την Μπλέσινγκ, ο Ιωσήφ αρχικά δεν υπέστη κακομεταχείριση από τον ιδιοκτήτη του. Όταν όμως απέρριψε τις ανήθικες προτάσεις που του έκανε η σύζυγος του αφέντη του, κατηγορήθηκε άδικα για απόπειρα βιασμού και βρέθηκε στη φυλακή σιδηροδέσμιος.—Γένεση 39:1-20· Ψαλμός 105:17, 18.

Ο Ιωσήφ ήταν ένας σκλάβος της αρχαιότητας, ενώ η Μπλέσινγκ είναι μια σκλάβα του 21ου αιώνα. Και οι δύο όμως υπήρξαν θύματα της εμπορίας ανθρώπων, ενός πανάρχαιου φαινομένου στο οποίο οι άνθρωποι θεωρούνται εμπορεύματα και το μόνο που έχει σημασία είναι το οικονομικό κέρδος.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Για πολλά έθνη, ο πόλεμος αποδείχτηκε ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσουν σκλάβους. Λέγεται ότι ο Αιγύπτιος βασιλιάς Τούθμωσις Γ΄ επέστρεψε με 90.000 αιχμαλώτους ύστερα από μία εκστρατεία στη Χαναάν. Οι Αιγύπτιοι τους υποχρέωσαν να δουλέψουν  ως σκλάβοι στα ορυχεία, στην κατασκευή ναών και στη διάνοιξη καναλιών.

Αλλά και υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι πόλεμοι εξασφάλιζαν πληθώρα σκλάβων, ενώ η ζήτηση για σκλάβους οδηγούσε ενίοτε σε πολέμους. Υπολογίζεται ότι τον πρώτο αιώνα οι σκλάβοι αποτελούσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ρώμης. Πολλοί σκλάβοι των Αιγυπτίων και των Ρωμαίων γίνονταν αντικείμενο ακραίας εκμετάλλευσης. Ενδεικτικά, το προσδόκιμο ζωής των σκλάβων στα ρωμαϊκά ορυχεία ήταν μόλις 30 χρόνια.

Το απάνθρωπο πρόσωπο της δουλείας δεν άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. Από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, το δουλεμπόριο μεταξύ Αφρικής και Αμερικής ήταν από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στον πλανήτη. “Εκτιμάται ότι 25 με 30 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και πουλήθηκαν”, αναφέρει μια έκθεση της UNESCO. Λέγεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν ενώ διέσχιζαν τον Ατλαντικό. Ο Ολαούντα Εκουιάνο, ένας σκλάβος που επέζησε, ανέφερε: «Οι κραυγές των γυναικών και τα βογκητά των ετοιμοθάνατων δημιουργούσαν μια σκηνή σχεδόν ασύλληπτου τρόμου».

Δυστυχώς, η δουλεία δεν είναι μια τραγωδία που ανήκει στο παρελθόν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περίπου 21 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά εργάζονται ακόμη και σήμερα ως σκλάβοι, σε συνθήκες δουλείας και με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή. Οι σύγχρονοι σκλάβοι εργάζονται σε ορυχεία, βιοτεχνίες-κάτεργα, εργοστάσια τούβλων, οίκους ανοχής, καθώς και σε σπίτια. Αν και παράνομο, αυτό το είδος δουλείας φαίνεται να εξαπλώνεται.

Εκατομμύρια άτομα εργάζονται σε συνθήκες δουλείας και σήμερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η βάναυση μεταχείριση έχει ωθήσει πολλούς σκλάβους να παλέψουν για την ελευθερία τους. Τον πρώτο αιώνα Π.Κ.Χ., ένας μονομάχος που λεγόταν Σπάρτακος και περίπου 100.000 σκλάβοι εξεγέρθηκαν ανεπιτυχώς κατά της Ρώμης. Τον 18ο αιώνα, οι σκλάβοι σε ένα νησί της Καραϊβικής, την Ισπανιόλα, ξεσηκώθηκαν ενάντια στους αφέντες τους. Η άθλια μεταχείριση που είχαν υποστεί στις φυτείες ζαχαροκάλαμου πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διήρκεσε 13 χρόνια και τελικά οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Αϊτής το 1804.

Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη απόδραση από τη δουλεία σε όλη την ιστορία είναι αναντίρρητα η Έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Πιθανότατα τρία εκατομμύρια άνθρωποι—ένα ολόκληρο έθνος—απελευθερώθηκαν από τη δουλεία στην Αίγυπτο. Χωρίς αμφιβολία, άξιζαν την ελευθερία τους. Περιγράφοντας τη ζωή τους εκεί, η Αγία Γραφή λέει ότι υπηρετούσαν σε «κάθε μορφή δουλείας στην οποία τους χρησιμοποιούσαν ως δούλους υπό τυραννία». (Έξοδος 1:11-14) Κάποιος Φαραώ μάλιστα έθεσε σε εφαρμογή  ένα σχέδιο μαζικής βρεφοκτονίας με σκοπό να ανακόψει την πληθυσμιακή αύξηση των Ισραηλιτών.—Έξοδος 1:8-22.

Η απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την άδικη μεταχείριση στην Αίγυπτο ήταν μοναδική επειδή παρενέβη ο ίδιος ο Θεός. «Γνωρίζω καλά τους πόνους που υποφέρουν», είπε ο Θεός στον Μωυσή. «Κατεβαίνω για να τους απελευθερώσω». (Έξοδος 3:7, 8) Μέχρι τις μέρες μας, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν κάθε χρόνο το Πάσχα σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος.—Έξοδος 12:14.

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η Γραφή λέει ότι «στον Ιεχωβά τον Θεό μας δεν υπάρχει αδικία», και μας διαβεβαιώνει ότι εκείνος δεν έχει αλλάξει. (2 Χρονικών 19:7· Μαλαχίας 3:6) Ο Θεός έστειλε τον Ιησού να “κηρύξει απελευθέρωση στους αιχμάλωτους . . . , να εξαποστείλει τους συντετριμμένους απελευθερώνοντάς τους”. (Λουκάς 4:18) Μήπως αυτό σήμαινε απελευθέρωση για όλους τους κατά γράμμα σκλάβους; Προφανώς όχι. Ο Ιησούς στάλθηκε για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από την υποδούλωση στην αμαρτία και στον θάνατο. Εκείνος δήλωσε αργότερα: «Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». (Ιωάννης 8:32) Ακόμη και σήμερα, η αλήθεια που δίδαξε ο Ιησούς απελευθερώνει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους.—Βλέπε το πλαίσιο « Απόδραση από μια Διαφορετική Μορφή Δουλείας».

Στην ουσία, ο Θεός βοήθησε πράγματι τόσο τον Ιωσήφ όσο και την Μπλέσινγκ να αποδράσουν από τη δουλεία, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να βρείτε τη συναρπαστική αφήγηση για τον Ιωσήφ στα κεφάλαια 39 έως 41 του Γραφικού βιβλίου της Γένεσης. Αλλά και το ταξίδι της Μπλέσινγκ προς την ελευθερία ήταν εξίσου εντυπωσιακό.

Μετά την απέλασή της από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, η Μπλέσινγκ πήγε στην Ισπανία. Εκεί συνάντησε Μάρτυρες του Ιεχωβά και άρχισε να μελετάει τη Γραφή μαζί τους. Ήταν αποφασισμένη να καθαρίσει τη ζωή της, γι’ αυτό βρήκε μια κανονική δουλειά και έπεισε την πρώην προαγωγό της να μειώσει το ποσό των μηνιαίων δόσεων. Μια μέρα, η Μπλέσινγκ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την προαγωγό, η οποία ήθελε να της διαγράψει το χρέος και να της ζητήσει συγνώμη. Τι είχε συμβεί; Είχε αρχίσει και εκείνη να μελετάει τη Γραφή με Μάρτυρες του Ιεχωβά! «Η αλήθεια σε ελευθερώνει με καταπληκτικούς τρόπους», λέει η Μπλέσινγκ.

Ο Ιεχωβά Θεός θλιβόταν βαθιά για τη βάναυση μεταχείριση των Ισραηλιτών δούλων στην Αίγυπτο. Θα πρέπει λοιπόν να νιώθει το ίδιο και για παρόμοιες αδικίες που συμβαίνουν σήμερα. Ομολογουμένως, ο τερματισμός όλων των μορφών δουλείας θα απαιτήσει μια εκ βάθρων αλλαγή στην ανθρώπινη κοινωνία. Αλλά ο Θεός υπόσχεται να φέρει μια τέτοια αλλαγή. «Νέους ουρανούς και νέα γη προσμένουμε σύμφωνα με την υπόσχεσή του, και σε αυτά δικαιοσύνη θα κατοικεί».—2 Πέτρου 3:13

πηγή

Recommended For You