Απολογία Zuckerberg: Τι μάθαμε μετά από 5 ώρες “ανάκριση”

Δεν είναι πολλές οι φορές που ένας δισεκατομμυριούχος κάθεται με υπομονή στην καρέκλα απέναντι από την επιτροπή της γερουσίας να απαντήσει σε ότι ερώτηση έρχεται στο μυαλό του κάθε γερουσιαστή. Δεν είναι πολλές οι φορές που και οι ίδιοι οι γερουσιαστές έχουν την δυνατότητα να “περάσουν από κόσκινο” τον πιο σημαντικό άνθρωπο της Silicon Valley αυτή τη στιγμή στον κόσμο. 

Ο Mark Zuckerberg κλήθηκε χθες το βράδυ (σ.σ ώρα Ελλάδας) να καταθέσει στην επιτροπή γερουσίας του Κογκρέσου για το σκάνδαλο με την διαρροή των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών και τις πράξεις της Cambridge Analytica.

Οι γερουσιαστές βρήκαν την ευκαιρία να ”ανακρίνουν” τον ιδρυτή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον πλανήτη και βρήκαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να ενισχύσουν το προφίλ τους, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν “ρουσφέτια” όπως μια γερουσιαστής που ζήτησε το από το Facebook να βελτιώσει την ποιότητα του internet με οπτικές ίνες στην εκλογική της περιπέτεια.

Από την μεριά του ο Mark Zuckerberg αφού είδε πως η επιτροπή απέναντι του δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις να μιλήσουν για τεχνολογικά θέματα, περιορίστηκε στο “σενάριο”, παρέμεινε ήρεμος, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και στο τέλος της ημέρας είδε τις μετοχές του Facebook να εξαργυρώνουν αυτή τη στάση του, με ένα ημερήσιο άλμα 4,5%, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος εδώ και 2 χρόνια.

Ο Zuckerberg αμφισβητήθηκε σχετικά με τις διασφαλίσεις απορρήτου δεδομένων του Facebook μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και γιατί δεν αποκάλυψε την παραβίαση νωρίτερα. Του ζητήθηκαν επίσης εξηγήσεις για τον ρόλο του Facebook στις προεδρικές εκλογές και τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτές, ενώ ρωτήθηκε ακόμα και σε ποιο ξενοδοχείο μένει κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ο Μ. Zuckerberg παραδέχθηκε ότι είχε κάνει “πολλά λάθη” καθώς παραδέχτηκε ότι η εταιρεία “δεν έκανε αρκετά” για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Ο επικεφαλής του Facebook δήλωσε: “Θα διερευνήσουμε πολλές εφαρμογές, δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές και αν βρούμε κάποια ύποπτη δραστηριότητα, θα διεξάγουμε έναν πλήρη έλεγχο αυτών των εφαρμογών για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους και αν κάνουν κάτι ακατάλληλο. “

Σε μια δημόσια συγγνώμη, ο Μ. Zuckerberg πρόσθεσε: “Έχουμε κάνει πολλά λάθη στη λειτουργία της εταιρείας. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο δωμάτιό σας και να μεγαλώσετε σε αυτό το μέγεθος και να μην κάνετε λάθη”.

“Πραγματοποιούμε μια ευρεία φιλοσοφική μετατόπιση στο πώς βλέπουμε την εταιρεία. Αυτό που έχουμε μάθει τώρα, είτε πρόκειται για το απόρρητο των δεδομένων είτε για ‘ψεύτικα νέα’ είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο. Δεν χρειάζεται μόνο να κατασκευάσουμε νέα εργαλεία, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι χρησιμοποιούνται για καλό, οι άνθρωποι θα μας μετρούν με τα αποτελέσματά μας σε αυτό”.

Ο Μ. Zuckerberg δήλωσε ότι θα υπάρξει “πάντα μια δωρεάν έκδοση του Facebook” εν μέσω αμφιβολίας για το επιχειρησιακό μοντέλο της συγκέντρωσης χρημάτων από διαφημίσεις. Η φράση αυτή του ιδρυτή του Facebook δείχνει πως το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να προσφέρει μια πληρωμένη υπηρεσία σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο κ. Sullivan, σύμβουλος ασφάλειας της F-Secure, δήλωσε: “Η ακρόαση της Γερουσίας της Τρίτης περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στην ανταλλαγή του Mark Zuckerberg με τον γερουσιαστή Orrin Hatch. την πιθανότητα ότι το Facebook εξετάζει την ανάγκη να προσφέρει μια πληρωμένη έκδοση, ίσως τουλάχιστον ως εθελοντική επιλογή”.

Ο ιδρυτής του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου επιβεβαίωσε την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Facebook και του ειδικού ερευνητή για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Robert Μueller. Αυτό είναι ένα νέο το οποίο θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αν και ο M. Zuckerberg δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών και τα συμπεράσματα τους.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει στην επιτροπή πως το Facebook δίνει συνεχείς μάχες για να αποφύγει την διάδοση fake news μέσα από την πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου, αν και είναι κάτι δύσκολο καθώς είναι “σαν ένας αγώνας εξοπλισμών. Αυτοί θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς”, ενώ επανέλαβε την πρόθεση του να δημιουργηθεί ένα τμήμα 20.000 εργαζομένων που θα ασχολείται με τα “ψεύτικα νέα“.

Ο κ. Zuckerberg δήλωσε ότι θα υπάρξει “πάντα μια δωρεάν έκδοση του Facebook” εν μέσω αμφιβολίας για το επιχειρησιακό μοντέλο της συγκέντρωσης χρημάτων από διαφημίσεις. Η φράση πρότεινε ότι το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να προσφέρει μια πληρωμένη υπηρεσία σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα ήταν οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου του Facebook. Ερωτηθείσα από τον γερουσιαστή Dick Durbin αν θα ήταν άνετα να μοιραστεί το όνομα του ξενοδοχείου που έμεινε στην προηγούμενη νύχτα. Ο κ. Zuckerberg κοίταξε έκπληκτος, καθώς είπε: “Όχι … όχι”.

Ο Scurator Durbin δήλωσε: “Εάν έχετε επικοινωνήσει με κάποιον αυτήν την εβδομάδα, θα μοιραστείτε μαζί μας τα ονόματα των ανθρώπων που έχετε μιλήσει;” Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί δημοσίως τις πληροφορίες. Ο κ. Durbin του είπε: “Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως το θέμα αυτό, τα δικαιώματά σας στην ιδιωτική ζωή και τα όρια της ιδιωτικής σας ζωής”.

Ο Μ . Zuckerberg επέμεινε ότι τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook “άξιζαν την καλή προστασία της ιδιωτικής ζωής”, όπως επαίνεσε την αυστηρότερη ευρωπαϊκή ρύθμιση.

Στα τέλη Μαΐου, οι εταιρείες τεχνολογίας στην ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μαζικά πρόστιμα για κατάχρηση δεδομένων. “Νομίζω ότι κάνουν τα πράγματα σωστά (στην Ευρώπη). Δεν είμαι ο τύπος του ατόμου που σκέφτεται ότι η ρύθμιση είναι κακή”, δήλωσε ο Μ. Zuckerberg.

Πρόσθεσε: “Νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι ποια είναι η σωστή ρύθμιση;”.

Ωστόσο, υποστηρίζοντας τις πρακτικές των δεδομένων του Facebook, ο Μ. Zuckerberg δήλωσε: “Πιστεύω ότι το Facebook είναι ασφαλές, το χρησιμοποιώ και η οικογένειά μου το χρησιμοποιεί και όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ και φροντίζω να το χρησιμοποιώ όλη την ώρα”.

Recommended For You