Αλάτι: σημερινός εχθρός ή όχι;

imagesΠολυσυζητημένο θέμα από ιατρούς και ειδικούς αποτελεί το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο(NaCl), όπως ονομάζεται επιστημονικά.  Πολλά έχουμε ακούσει αλλά λίγα έχουμε συγκρατήσει και  κατανοήσει. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεθολώσουμε την εικόνα που έχουμε και να συγκρατήσουμε τις πληροφορίες που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Τι είναι τελικά το αλάτι;

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων καθώς και ως ενισχυτικό γεύσης. Δεδομένα από μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση άλατος στην Ευρώπη είναι περίπου 12 γρ. την ημέρα, την ώρα που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (W.H.O.) συνιστά να μην υπερβαίνουμε τα 5 γρ. ημερησίως.

Είναι ωφέλιμο;

Το αλάτι, όταν αυτό δεν υπερβαίνει τα ημερήσια όρια, είναι αρκετά σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Το αλάτι, ή όπως το λέμε οι ειδικοί χλωριούχο νάτριο μαζί με το κάλιο αποτελούν σημαντικούςηλεκτρολύτες και βοηθούν μεταξύ άλλων στην ισορροπία υγρών του οργανισμού.
  • Επίσης το νάτριο βοηθά την μεταφορά θρεπτικών συστατικών από το εξωκυττάριο υγρό στο εσωτερικό των κυττάρων μας όπου και χρησιμοποιούνται.

Όταν όμως υπερκαταναλώνεται έχει φανεί από έρευνες πως επιβαρύνει τον οργανισμό μαςκαι είναι παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες όπως: υπέρταση, στεφανιαία νόσος,εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνος του στομάχου, οστεοπόρωση, άσθμα. Αξίζει στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε πως το αλάτι δεν αποδίδει θερμίδες και συνεπώς δεν παχαίνει, όμως προκαλείκατακρατήσεις υγρών, και γι’ αυτό το λόγο μας «βαραίνει»

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν και ίσως εκεί μπορούμε να πούμε πως εντοπίζουμε το λάθος και την αιτία που οι έρευνες δείχνουν την τόση μεγάλη απόκλιση που έχουμε μεταξύ την συνιστώμενης και της πραγματικής κατανάλωσης. Για να καταλάβουμε καλυτερα τα «όρια» αρκεί να σκεφτούμε πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού αλάτι αρκεί για να φτάσουμε τα 5 γρ άλατος. Αμέσως αμέσως καταλαβαίνουμε πόσο εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια και να μετατρέψουμε το αλάτι σε «εχθρό» της υγείας μας.

Recommended For You