«Αιδ’ Εις Αθήναι η πριν πόλις» – Δείτε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ

imagesΟλόκληρη η επιγραφή που υπάρχει στη βορειοδυτική πλευρά πάνω από το τόξο στην Πύλη του Αδριανού λέει: «ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΘΗΝΑΙ ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ» («Αυτή είναι η Αθήνα, η παλιά πόλη του Θησέα»). Εδώ, τμήμα της επιγραφής αποτελεί τίτλο ενός εξαιρετικού ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας.

Είναι παραγωγή του 1980 σε σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας και σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικόπουλου, με κείμενα του Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες του Σπύρου Βασιλείου.

Βραβεύθηκε με το Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συμβολή του στη διατήρηση – διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς το 1980.
Αγοράσθηκε από την Σουηδική Τηλεόραση και από την ΕΡΤ. Προβλήθηκε στην εκπομπή «Μια ταινία μία συζήτηση». Επίσης προβλήθηκε στην τελευταία διάλεξη του κύκλου ομιλιών του ΕΙΕ «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», που ήταν αφιερωμένη στα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας (Μάιος 1994).

Βλέποντας το αφιέρωμα μια θλίψη σε περιβάλλει και η ωμή πραγματικότητα σε προσγειώνει, καθώς το τέλος πολλών παλιών νεοκλασικών κτιρίων της Αθήνας αποκαλύπτεται.

 

Recommended For You