Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό;

Πηγαίνετε στο ATM της περιοχής σας και τοποθετείτε την κάρτα σας. Στη συνέχεια πληκτρολογείτε έναν κωδικό PIN 4 ψηφίων για τον έλεγχο της ταυτότητάς σας και προχωράτε σε ανάληψη χρημάτων. Μπορεί να το κάνετε αυτό μηχανικά από την ημέρα που τα ΑΤΜ εμφανίστηκαν, αλλά σκεφτήκατε ποτέ γιατί το PIN του ATM έχει 4ψήφιο κωδικό;

ATM

Όπως διαβάζουμε στο secnews.gr, τα ΑΤΜ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1967 και έχουν αναδειχθεί από τότε ως η καλύτερη επιλογή για την εκταμίευση μετρητών. Αντί να πηγαίνετε στην τράπεζά σας και να περιμένετε σε μια μεγάλη ουρά για να πάρετε χρήματα, απλά μπορείτε να βάλετε την κάρτα σας στο μηχάνημα και να πάρετε τα χρήματα που χρειάζεστε.

Αν πάλι κάποιος βρει ή κλέψει την κάρτα σας, το μόνο εμπόδιο που προστατεύει τα χρήματά σας είναι ο 4-ψήφιος κωδικός σας. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα περισσότερα PIN έχουν μόνο 4 ψηφία; Δεδομένου ότι ένα ΑΤΜ κάνει συναλλαγές χρημάτων δε θα έπρεπε οι κατασκευαστές των ΑΤΜ να ζητούν ένα πιο μεγάλο PIN, εξαψήφιο ή οκταψήφιο όπως γίνεται και με το email μας;

Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό. Το ATM “εφευρέθηκε” από το Σκωτσέζο John Adrian Shepherd-Barron, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μηχανημάτων. Κατά τις δοκιμές ο Barron είχε προτείνει και ένα 6-ψήφιο κωδικό PIN.

Ωστόσο, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε την “εφεύρεση” ήταν η σύζυγός του Caroline. Όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται μια γυναίκα και η Caroline απέρριψε προφανώς την ιδέα της χρήσης ενός εξαψήφιου PIN για την εφεύρεσή του συζύγου της, επειδή μπορούσε να θυμηθεί μόνο μέχρι τέσσερις αριθμούς.

Όταν ο Barron επινόησε την ιδέα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να θυμηθεί τον εξαψήφιο αριθμό που είχε στο στρατό. Αλλά αποφάσισε να το ελέγξει με τη σύζυγό του Caroline.

«Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είπε ότι θα μπορούσε να θυμηθεί μόνο τέσσερις αριθμούς, οπότε χάρη σε εκείνη, τα τέσσερα στοιχεία έγιναν το παγκόσμιο πρότυπο», είπε γελώντας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες στις μέρες μας που προσφέρουν 6ψήφιο PIN, για λόγους ασφαλείας, όσοι από εμάς χρησιμοποιούν 4ψήφιο PIN, θα έπρεπε να ευγνωμονούμε την Caroline. Μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμηθούμε αυτά τα 4 ψηφία, φανταστείτε να ήταν 6 ή περισσότερα!

πηγή

Recommended For You