Έφοδος του γαλλικού «ΣΔΟΕ» στα γραφεία της Google στο Παρίσι

images«Απόβαση» στα κεντρικά γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού της Google στην καρδιά του Παρισιού πραγματοποίησε την Τρίτη η γαλλική οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίμαχη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Περίπου 100 μέλη της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Google, η οποία κατηγορείται ότι οφείλει στο γαλλικό κράτος 1,6 δισ. ευρώ από απλήρωτους φόρους.

Το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε την έφοδο.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο, έχει σκοπό να εξακριβώσει αν η Google Ireland Ltd δεν εκπλήρωσε τις φορολογικές υποχρεώσεις της στη Γαλλία, ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

Η Google συμμορφώνεται πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία και συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές, δήλωσε από πλευράς του εκπρόσωπος της εταιρίας, σχολιάζοντας την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ομίλου στο Παρίσι.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές προκειμένου να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους» δήλωσε ο Αλ Βερνέ, εκπρόσωπος της Google στην Ευρώπη, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία» επισήμανε.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ότι η έρευνα ξεκίνησε στις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τρίτης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει η εφημερίδα Le Parisien, σύμφωνα με την οποία στην έφοδο έλαβαν μέρος περίπου 100 ερευνητές.

Πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο πως οι γαλλικές φορολογικές αρχές διεκδικούν 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους που οφείλονται από τον γίγαντα της υψηλής τεχνολογίας, ποσό που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η Google και άλλες αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Amazon και το Facebook, κατηγορούνται συχνά ότι θέλουν να αποφύγουν φόρους, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, επιλέγοντας, για παράδειγμα, να εγκατασταθούν σε χώρες όπου υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για αυτές.

Η ευρωπαϊκή έδρα της Google βρίσκεται στην Ιρλανδία, χώρα όπου η φορολογία των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 12,5%, μία από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You