Έρανος από Άγγλο πωλητή για να μαζευτεί το χρέος

imagesΈνας Βρετανός, ο 29χρονος  Τομ Φίνεϊ ξεκίνησε διαδικτυακό έρανο για την Ελλάδα προκειμένου να μαζέψει 1,6 δισεκατομμύρια.

Πάνω από 3500 άνθρωποι έχουν ήδη προσφέρει χρήματα και έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα κάτι παραπάνω από 52.000 Ευρώ μέσα σε λίγες ώρες!

«Γιατί να μην ξεκαθαρίσουμε εμείς οι λαοί αυτό το θέμα;» έγραψε ο νεαρός που είχε την ιδέα και ξεκίνησε τον διαδικτυακό έρανο και πρόσθεσε: «Η ΕΕ είναι πατρίδα 503 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν όλοι δώσουμε λίγα ευρώ, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα και σύντομα να τους ξαναβάλουμε στον εύκολο δρόμο. Εύκολο».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ελάτε, ας παραγγείλουμε μία χωριάτικη σαλάτα, μαζί με λίγο ούζο ή ένα ποτήρι Ασσύρτικο κρασί κι ας ξεκαθαρίσουμε αυτό το χάλι… Για 3 ευρώ θα πάρετε μία καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα από την Ελλάδα. Θα φτιαχτούν εκεί και θα ταχυδρομηθούν από την Ελλάδα, για να δώσουμε λίγη ώθηση στους τυπογράφους και τα ταχυδρομεία. Για 6 ευρώ, θα πάρετε μία χωριάτικη. Για 10 ευρώ, ένα μικρό μπουκάλι ούζο, για 25 ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί».
Όσο για το εάν κάποιος δώσει όλο το ποσό ανέφερε, ο Τομ αρχικά αλλά στη συνέχεια αυτή η προσφορά αποσύρθηκε:  «Για 1,6 δισ., θα σας βρούμε ένα ελληνικό νησί. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 1.200-6.000 στην Ελλάδα και ένα θα σας ανήκει. Αυτό θα πρέπει βέβαια να επικυρωθεί από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό».
Και καταλήγει: «ΟΚ, μπορεί να χρειαστεί λίγο για να μπουν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία αλλά, διάολε, τι έχουμε να χάσουμε;» ο οποίος άνοιξε λογαριασμό στο Indiegogo. Όλα δε τα έσοδα θα πάνε στους Έλληνες και όλα τα προϊόντα φυσικά θα είναι ελληνικά.

Η κίνησή τους πήρε τεράστια δημοσιότητα ήδη και ενώ τα πρώτο 24ωρο δεν υπήρξε ανταπόκριση, τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε η κάθετα ανοδική πορεία των προσφορών του κόσμου υπέρ της Ελλάδας. Ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει κάποια πράγματα και να απαντήσει κάποιες ερωτήσεις για αυτό που ξεκίνησε να κάνει.

“Από τη στιγμή που τα media έδωσαν δημοσιότητα στην προσπάθειά που γίνεται να μαζευτεί από τον απλό κόσμο το χρέος θεώρησα ότι πρέπει να διευκρινήσω κάποια πράγματα

-Ποιος είσαι;
«Είμαι ένας 29χρονος από το York στη Βόρεια Αγγλία και μένω στο Bethnal Green στο Λονδίνο. Εγράζομαι σε κατάστημα με παπούτσια εδώ.»

-Αυτός ο έρανος είναι μια πλάκα;
«Όχι βέβαια. Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πλάκα αλλά το Crowdfunding νομίζω ότι μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτό που συμβαίνει. Κουράστηκα να βλέπω το θέμα της Ελληνικής κρίσης να κάνει κύκλους ενώ οι πολιτικοί ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα κι ενώ όλο αυτό επηρεάζει αληθινούς ανθρώπους.»

-Πώς αντιμετωπίστηκε ως τώρα η καμπάνια που ξεκίνησες;
«Είμαι βαθιά συγκινημένος από την αντιμετώπιση του κόσμου και τα μηνύματα που λαμβάνω. Είναι όλα απίστευτα θετικά. Έχω λάβει χιλιάδες tweets,emails και μηνύματα συμπαράστασης και ευχαριστήρια»

-Όλο αυτό είναι απλά μια δήλωση συμπαράστασης;
«Όχι δεν είναι μόνο αυτό είναι μια παργματική προσπάθεια να γίνει όντως κάτι. Είναι πολύ σημαντικό να τεθεί επιτέλους το θέμα της εξαθλίωσης των ανθρώπων αυτή τη στιγμή. Και όχι μόνο η προβολή των προφίλ των πολιτικών. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα ξαδέρφια μας τους Έλληνες απλά αγοράζοντας υπέροχα Ελληνικά προϊόντα που παράγουν, όπως η φέτα, το κρασί, οι ελιές και πολλά άλλα. Και ίσως να σκεφτούμε την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών μας. Αυτή είναι η ιδέα σε γενικές γραμμές και αυτά που κερδίζουν όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή δίνοντας χρήματα. Η ανταλλαγή προϊόντων θα βοηθήσει τον κόσμο στην Ελλάδα να βγει από αυτήν την δύσκολη κατάσταση».

-Γιατί πια δεν προσφέρεται το Ελληνικό νησί, όπως στην αρχή της διαδικασίας που ξεκίνησες;
«Είχα βάλει ένα μικρό νησί ως προσφορά για όποιον θα προσέφερε 1,6 bn σκεπτόμενος ότι ο κ Τσίπρας θα το αποδεχόταν με χαρά αλλά η εταιρεία IndieGoGo που επιτρέπει την διαδικασία αυτή του εράνου μου έστειλε Mail ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί καθώς δεν υπάρχει τέτοια επίσημη συμφωνία. Έλαβα και κάποια mail από Ελλάδα που έγραφαν ότι αυτό είναι προσβλητικό και ζητώ συγγνώμη αν κάποιος το είδε έτσι. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να πουληθεί ένα νησί όπως το Ιnchmarnock, που είναι μικρό και βρίσκεται στις ακτές της Σκωτίας αν αυτό έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μου».

-Έχεις ασχοληθεί με την πολιτική της Ελλάδας ξανά;
«Όχι ποτέ. Και ειλικρινά βλέπω αυτήν την καμπάνια ως ένα τρόπο να βοηθηθεί ο ελληνικός λαός και όχι να εμπλακώ προσωπικά με την πολιτική».

-Ήρθες σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες;
«Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχω έρθει σε επαφή με κανένα Ευρωπαίο ηγέτη αλλά άκουσα μια φήμη από ένα δημοσιογράφο ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί μου”.

-Τι θα γίνει αν ο οικονομικός στόχος δεν πιαστεί:
«Όλα τα χρήματα θα επιστραφούν σε αυτούς που τα κατέθεσαν. Ελπίζω όμως ότι θα τα καταφέρουμε».

-Τα προϊόντα είναι συμβολικά;
“Όχι, δεν είναι. Όλα τα προϊόντα θα είναι από την Ελλάδα και made in Greece και θα σταλούν από την Ελλάδα.»

-Πιστεύεις ότι οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά γενναιόδωροι;
«Οι Ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές είναι γενναιόδωροι, ίσως η Κα Merkel και ο κ. Cameron να είναι η εξαίρεση. Είναι 500 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κόστιζε πολύ λίγο στον καθένα μας αν αποφασίζαμε να λύσουμε το θέμα μόνοι μας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος της Ευρώπης θα ανταποκριθεί και σύντομα θα σηκώνουμε το ποτήρι μας με το ούζο και θα κάνουμε ένα μεγάλο γλέντι».

-Τι θα γίνει με τα χρήματα που συγκεντρώνονται;
«Όλα τα χρήματα θα πάνε στον Ελληνικό λαό. Είτε μέσω της κυβέρνησης είτε μέσω άλλων δρόμων».

-Πώς μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχτεί αυτά τα χρήματα;

«Εδώ περιμένω από την εταιρείας IndieGoGo να με βοηθήσει με αυτό το θέμα. Αν και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί και πιο ικανοί από εμένα να λύσουν το θέμα και θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν.»

-Πιστεύεις ειλικρινά ότι μπορεί και επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
“Το ελπίζω πραγματικά. Θα είναι και μια τεράστια νίκη για την δυναμική των ανθρώπων, του λαού.. Ναι είναι ένας υψηλός στόχος αλλά ειλικρινά είναι εφικτός αφού είναι πολύ μικρό το ποσό που χρειάζεται να διαθέσει κάθε άτομο ουσιαστικά.»

-Θα πάς στην Ελλάδα για να στείλεις τις κάρτες;
«Θα το ήθελα πάρα πολύ και να τις στείλω ο ίδιος. Και τις κάρτες και τις σαλάτες με αργαζόμενους Έλληνες και μια ώθηση στην Ελληνική οικονομία”

-Πόσα χρήματα έβαλες ο ίδιος στον έρανο αυτό που ξεκίνησες;
«Έβαλα την αξία ενός μπουκαλιού με ούζο! Μόνο 10 Ευρώ. Αν αυτό το κάνει 1 στους Ευρωπαίους θα φτάσουμε στο στόχο!»

Recommended For You