Ένα… εξωγήινο στιλέτο ανακαλύφθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών – Τι λέει η Επιστήμη

Ένα στιλέτο… εξωγήινης προέλευσης, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τάφο του Τουταγχαμών που επανεξέταζαν!

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μετά από λεπτομερή ανάλυση της σύνθεσής του, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το στιλέτο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο που προέρχεται από μετεωρίτη!

stileto-tafos

Το ιστορικό

Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρήκε δύο μαχαίρια, ένα από σίδερο και ένα με λεπίδα χρυσού, τοποθετημένα κάτω από τις γάζες που σκέπαζαν την μούμια του βασιλιά η οποία είχε χρονολογηθεί ότι υπήρχε εκεί 3.300 χρόνια πριν. Το στιλέτο με τη σιδερένια λεπίδα είχε προβληματίσει τους ερευνητές επί δεκαετίες καθώς οι σιδηροκατασκευές ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ το μέταλλο δεν είχε σκουριάσει.

stileto-tafos2

Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση με τη μέθοδο της φασματομετρίας για τον εντοπισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, υψηλά επίπεδα κοβαλτίου, τα οποία «υποδηλώνουν σαφώς μια εξωγήινη προέλευση».

Το στιλέτο συγκρίθηκε στη συνέχεια με τη σύνθεση γνωστών μετεωριτών που έχουν βρεθεί σε απόσταση εντός 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας για να διαπιστώσουν ότι Περιέχουν παρόμοια επίπεδα νικελίου και κοβαλτίου. Ο μετεωρίτης τον οποίο έλεγξαν ονομάζεται Kharga και βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης της Μάρσα Ματρούχ, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου – τον τέταρτο π.Χ. αιώνα – ήταν γνωστή ως Amunia. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science.

stileto-tafos5

Αν και οι άνθρωποι έχουν εργαστεί με χαλκό, μπρούντζο και χρυσό από το 4,000π.Χ, οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα, και ήταν σπάνιες στην αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα μαυρισμένες χάντρες σιδήρου, που έχουν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν φτιαχτεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και ένα κράμα νικελίου-σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από ό, τι ο νεαρός φαραώ, που χρονολογείται από το 3,200π.Χ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στους μετεωρίτες τους οποίους ονόμαζαν «σίδερα από τον ουρανό», η δε ανακάλυψη υποδηλώνει ότι γνώριζαν την έννοια του σιδήρου περισσότερες από 2 χιλιετίες π.Χ.

stileto-tafos3

Τι συμπεραίνουμε

Η ανακάλυψη αυτή βοηθά τους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί στην επεξεργασία των μετάλλων στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσόγειο.

Recommended For You