XKeyscore: το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η NSA για να μας παρακολουθεί

Διαρρέουν σταδιακά οι λεπτομέρειες για τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, σε συνεργασία με υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών για να παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες. Η Guardian αποκαλύπτει μία παρουσίαση του 2008 που εξηγεί το πρόγραμμα XKeyscore, το software και την όλη αρχιτεκτονική του συστήματος που επιτρέπει σε πράκτορες ή συνεργάτες της NSA, να δουν οτιδήποτε αφορά την δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο. Emails, chats, ιστορικό περιήγησης, κλήσεις VoIP και άλλα.
Όσο κι αν έχουν αρνηθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας τον ισχυρισμό του Edward Snowden ότι μπορούσε να καθίσει στον υπολογιστή του και να παρακολουθήσει τους πάντες, από τον γείτονά του, μέχρι έναν δικαστή ή τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, από την παρουσίαση τουXKeyscore επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτό: πως μέσα από ένα εντελώς απλό interface, ο κάθε «αναλυτής» της NSA μπορεί να μάθει τα πάντα για τις πιο κοινές εργασίες μας στο διαδίκτυο. Από τα emails που έχουμε στείλει και το περιεχόμενό τους, μέχρι τις ιδιωτικές μας συζητήσεις στο Facebook ή το Gtalk, ποια websites επισκεφτήκαμε, τι αναζητήσαμε, τι είπαμε με τους φίλους μας στο Skype ή τον χάρτη ποιας πόλης και γειτονιάς είδαμε στο smartphone μας.
Και πριν αρχίσετε κάποιοι από εσάς να λέτε πως χρησιμοποιείτε Virtual Private Networks για να συνδέεστε ανώνυμα στο διαδίκτυο, δείτε αυτό το slide της παρουσίασης:
Ο τρόπος που λειτουργεί το XKeyscore, το απόρρητο πρόγραμμα της NSA φαίνεται να είναι ο εξής: σε περισσότερους από 700 servers που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο (απ’ ότι φαίνεται στον χάρτη και στην Ελλάδα), συλλέγονται στοιχεία συνομιλιών και συναλλαγών στο διαδίκτυο. Περισσότερες από 41 δισεκατομμύρια καταγραφές κάθε μήνα. Τα data αποθηκεύονται καικατηγοριοποιούνται ανάλογα με την σπουδαιότητά τους σε διάφορα επίπεδα του συστήματος ώστε, ανάλογα με την σημασία τους, να διασφαλίζεται ότι θα μείνουν αποθηκευμένα για αρκετό καιρό. Και οι χρήστες μπορούν να «ψάχνουν» και να βρίσκουν ό,τι θέλουν.
Παραδείγματος χάριν, ένα συγκεκριμένο email που έχετε στείλει από την διεύθυνσή σας:
Ή τις συνομιλίες σας στο Facebook για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βάζοντας απλά στη φόρμα του user interface του XKeyscore, το όνομα που έχετε στο Facebook.
Να δουν τις αναζητήσεις σας για ένα συγκεκριμένο όρο
Αλλά και να εντοπίζουν την διεύθυνση IP σας όταν επισκέπτεστε ένα συγκεκριμένο site που τους ενδιαφέρει (όπως των Wikileaks παραδείγματος χάριν;)
Μπορείτε να δείτε την πλήρη παρουσίαση εδώ. Και μετά από αυτό, ίσως θα πρέπει να ρωτήσετε κι εσείς τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο για να σας απαντήσει: ποια είναι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σύστημα παρακολούθησης, εφόσον φαίνεται στον παγκόσμιο χάρτη της παρουσίασης ότι ένας από τους servers παρακολούθησης βρίσκεται κι εδώ; Πώς προστατεύεται η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών μας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πότε θα μιλήσει γι αυτή την υπόθεση;
Θα μας πείτε εύλογα πως, εδώ δεν έχουμε διερρευνήσει αποτελεσματικά, τόσους μήνες μετά,την διαρροή φορολογικών στοιχείων 6 εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογούμενων από την ΓΓΠΣ, θα ασχοληθούμε με την παρακολούθηση των επικοινωνιών μας από τις υπηρεσίες ασφαλείας; Κι όμως. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος που ισχυρίζεται πως ζούμε σε ένα οργανωμένο κράτος, είναι υποχρεωμένος να αρθρώσει μία λέξη. Ακόμα και για κάτι τέτοιο που δεν αφορά την φοροεισπρακτική προτεραιότητα.
Είναι όμως επίσης σημαντικό να συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά το θέμα αυτό τωνπαρακολουθήσεων όλων των ηλεκτρονικών μας δραστηριοτήτων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι για να «κουτσομπολέψουμε» ως προς το πού θα βρει πολιτικό άσυλο ο Edward Snowdenπου παραμένει στη Ρωσία. Αλλά για να διαπιστώσουμε πως η μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία που παρακολουθούμε να εξελίσσεται και έχει επηρεάσει όσο λίγες τη ζωή των ανθρώπων, το διαδίκτυο, έχει παραβιαστεί και το διαχειρίζονται κάποιοι. To παγκόσμιο διαδίκτυο που υποτίθεται ότι είναι ελεύθερο. Αυτό, είναι το αντικείμενο της συζήτησης που πρέπει να ξεκινήσει, στα σοβαρά αυτή τη φορά.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You