Web based εφαρμογές: Κάντε τα όλα online

Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη, από τους ειδήμονες περί την τεχνολογία, πως το online αποτελεί τη λύση του μέλλοντος για την εργασία, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία μέσω υπολογιστών. Η τεχνολογική μας “επιβίωση” εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το λεγόμενο cloud computing και τις Web-based εφαρμογές. Πρωτοπόρες υπηρεσίες και προγράμματα τείνουν να υποκαταστήσουν, ακόμα και να υπερκεράσουν τις μέχρι πρότινος software επιλογές μας.
Τι ακριβώς όμως είναι το cloud computing και ειδικότερα οι Web-based εφαρμογές, και γιατί θα πρέπει να τις προτιμήσουμε; Να διευκρινίσουμε πως το software αυτό είναι υπηρεσίες και προγράμματα που χρησιμοποιούμε στο Internet απλά με την “παρουσία” ενός web browser. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου CD, το κατέβασμα κάποιου προγράμματος ή η ανάγκη αναβαθμίσεων. Στην πολύ πιθανή περίπτωση που έχετε ασχοληθεί με το online banking ή με email υπηρεσίες όπως τα Gmail, Hotmail, Yahoo!, τότε θα γνωρίζετε ήδη εκ πείρας για τι ακριβώς μιλάμε.
Πλεονεκτήματα Web-based εφαρμογών
Τα βασικά πλεονεκτήματα του Web-based software είναι πολλαπλά. Καταρχάς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιοδήποτε θέμα τεχνικής φύσεως (εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση), καθώς κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει ήδη γι’ αυτό. Ακόμα και τα δευτερεύοντα ζητήματα όπως αυτά της συμβατότητας, των updates, της επίλυσης bugs κλπ, δεν απαιτούν από μέρους σας καμία ενέργεια – τα τεχνικά τμήματα των υπηρεσιών τα έχουν αναλάβει για χάρη σας.
Δεύτερο και σημαντικότερο, η ασφάλεια. Με τον παραδοσιακό τρόπο, η εργασία γινόταν και αποθηκευόταν σε laptops, desktops, USB drives κλπ. Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευές που μπορούσαν να χαλάσουν ή να κλαπούν, ενώ το backup δεν ήταν ποτέ δεδομένο. Στο online, ο φόβος αυτός δεν υφίσταται πλέον, μιας και τα δεδομένα σας βρίσκονται πάντα εκεί, χάρη στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας και back-up των υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται και οι υπηρεσίες online storage, αναπόσπαστο τμήμα του “online τρόπου ζωής” (όπως είναι οι Dropbox, Google drive), μιας και οι online λειτουργίες απαιτούν και αποθήκευση, που με τη σειρά της πραγματοποιείται και αυτή… online.
Μια τρίτη διάσταση είναι φυσικά αυτή του κόστους, το οποίο σε πάμπολλες περιπτώσεις είναι μηδενικό. Εξελιγμένες υπηρεσίες και Web-based εφαρμογές για πληθώρα εργασιών, διατίθενται απολύτως δωρεάν. Εξάλλου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε επιπλέον δυνατότητες με την καταβολή ενός μικρού αντιτίμου, πολύ λιγότερο αυτού που θα έπρεπε να καταβάλλετε στην περίπτωση αγοράς ενός κλασικού CD/ DVD με το αντίστοιχο software, όπως γινόταν παλιότερα. Το προαναφερθέν δεν ισχύει μόνο για τους κατόχους Windows υπολογιστών (desktop και laptop), αλλά και για χρήστες tablet, ή χρήστες που επιλέγουν άλλα λειτουργικά συστήματα (όπως το Ubuntu Linux), αφού το μόνο που απαιτείται για μια εργασία είναι ο Web browser.
Web-based εφαρμογές στην πράξη Επειδή το παράδειγμα αποτελεί το καλύτερο είδος επιχειρήματος, ακόλουθα παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον δημοφιλείς Web-based εφαρμογές συγκρίνοντάς τις με τις αντίστοιχες “παραδοσιακές” που βρίσκονται εγκατεστημένες σε έναν υπολογιστή και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για την ίδια εργασία.
E-mail Η περίπτωση των Web mail υπηρεσιών είναι η πιο διαδεδομένη, και αυτή που λιγότερο από όποια άλλη απαιτεί διευκρίνιση. Υπηρεσίες όπως τα Gmail, Hotmail, Yahoo!, Windows Live, αποτελούν για τους οικιακούς χρήστες την πρώτη επιλογή, εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εμπορικές επιλογές όπως το Microsoft Outlook, απαιτούν την αγορά της σουίτας του Office (μεταξύ €100-130 περίπου, ανάλογα με το πακέτο). Η εμπορική εφαρμογή του Outlook αποτελεί παρόλα αυτά, εξαίρετη επιλογή για επιχειρήσεις, λόγω των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών που διαθέτει.
Βρείτε εδώ όλες τις εφαρμογές αυτές

Recommended For You