Γιατί όλοι όταν τραβάμε βίντεο με το κινητό μας το κρατάμε κάθετα και όχι οριζόντια που είναι το σωστό για να γεμίσει η οθόνη; Ή γιατί δεν καθόμαστε ήσυχοι στα αβγά μας και γυρνάμε το κινητό μια οριζόντια και μια κάθετα, με αποτέλεσμα το τελικό βίντεο να μην βλέπεται με τίποτα; Ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχει ακόμα και σχετικό σύνδρομο που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Vertical Video Syndrome. Ούτε η Google ούτε η Apple είχαν σκεφτεί ποτέ να κάνουν κάτι γι΄ αυτό. Μέχρι που το σκέφτηκαν δυο νέοι προγραμματιστές, από την Θεσσαλονίκη.
Η εφαρμογή Horizon, που δημοσίευσαν την Τρίτη στο App Store της Apple, πουλάει διεθνώς σαν φρέσκο ψωμάκι και θεωρείται ότι άλλαξε για πάντα τον τρόπο που τραβάμε βίντεο από το κινητό μας! Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, λένε. Είναι όμως μόνο θέμα τύχης;
H Horizon είναι μια εφαρμογή για iphones και ipads, που επιτρέπει στους χρήστες να να καταγράφουν βίντεο οριζόντια, σε όποια θέση κι αν έχουν το κινητό τους, ακόμα και αν το περιστρέφουν κατά την διάρκεια της βιντεοσκόπησης. Δημοσιεύθηκε την Τρίτη και έφτασε αμέσως στη πρώτη θέση στο App Store σε πολλές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο,Γαλλία κ.α.) αλλά και στην 15η θέση στην Αμερική, κάτι που θεωρείται τεράστια επιτυχία. Κυκλοφορεί σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Στην Ελλάδα είναι νο 1 και παραμένει από τις πρώτες ώρες της δημοσίευσής της.
Ο Πέτρος και ο Στέλιος γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Είναι μόλις 28 χρονών και είναι κολλητοί από το Γυμνάσιο. Πέρασαν στο πανεπιστήμιο το 2003. Ο Πέτρος Δουβαντζής (δεξία στη φωτογραφία) σπούδασε στο Α.Π.Θ. στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και έκανε μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ο Στέλιος Πετράκης (αριστερά στη φωτογραφία) σπούδασε Πληροφορική και συνέχισε και αυτός με μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα. Στη συνέχεια βρήκε δουλειά στη Κρήτη, όπου ξαναβρέθηκε στην ίδια πόλη με τον Πέτρο και κάπως έτσι άρχισαν να καταστρώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
«Όπως μπορείς να καταλάβεις ήμασταν από μικροί παιδιά που μας άρεσε η τεχνολογία, ασχολούμασταν με gadgets, videogames κλπ. Από ένα σημείο και μετά αρχίσαμε να στήνουμε sites. Όταν αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με αυτό που μας αρέσει, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε. Παράτησα την δουλειά μου στη Κρήτη, γυρίσαμε με τον Πέτρο Θεσσαλονίκη και ανοίξαμε πριν λίγο καιρό μια μικρή εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών, την «Evil Window Dog», μου εξηγεί ο Στέλιος.
Είναι τόσο απλό; Χρειάζεται μόνο μια καλή ιδέα για να πετύχεις;
«Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα καλής ιδέας. Από το να σκεφτείς κάποια πράγματα μέχρι να τα κάνεις υπάρχει αρκετός δρόμος. Η προώθηση παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Ιδέες υπάρχουν, πάντα υπάρχουν. Αλλά αν δεν επιλέξεις να κάνεις κάτι που αγαπάς και είσαι αφοσιωμένος, τότε δεν θα τα καταφέρεις. Για παράδειγμα, όταν σκέφτεσαι να αναπτύξεις μια εφαρμογή πρέπει να σκεφτείς να κάνεις κάτι που θα αρέσει πρώτα σε εσένα. Πρέπει να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος, δηλαδή εσύ, που ξέρεις ότι θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή που φτιάχνεις».
Άλλες μικρές «εφευρέσεις»;
Η πρώτη τους εφαρμογή ήταν το Soundbeam, ένας ψηφιακός παλμογράφος που σε βοηθάει να δεις οπτικοποιημένους στο κινητό σου τους ήχους που ακούς αλλά ακόμα και αυτούς που δεν μπορείς να ακούσεις. Δεν πήγε πολύ καλα αλλά δεν το έβαλαν κάτω.
Η έμπνευση έρχεται από παντού. Μια μέρα, βλέποντας αυτές τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές τύπου «Βρες την λέξη» τους ήρθε η ιδέα να φτιάξουν μια εφαρμογή στην οποία θα έβαζες μια λέξη στο κινητό και θα σου εμφάνιζε κάθε πιθανό αναγραμματισμό της. Και εγένετο το «Ανάγραμμα». «Το κάναμε σχεδόν για πλάκα και δεν περιμέναμε την επιτυχία που θα είχε. Φαίνεται ότι στο εξωτερικό υπήρχε ανάγκη για ένα τέτοιο εργαλείο για πολλούς και διάφορους λόγου. Για παράδειγμα, για να παίζεις Scrabble!».
Είναι η πρώτη αισιόδοξη, χωρίς γκρίνια συζήτηση που έκανα με άτομα της γενιάς μου τον τελευταίο χρόνο. Που δεν συζητήσαμε όπως συνήθως για τις ευκαιρίες που δεν υπάρχουν, για το πώς θα φύγουμε στο εξωτερικό, για το πώς φταίνε οι άλλοι για την θέση που βρισκόμαστε.
«Εμείς πήραμε συνειδητά την απόφαση να επιστρέψουμε εδώ και να ξεκινήσουμε κάτι στην Ελλάδα της Κρίσης. Ρισκάρουμε. Αλλά αν δεν το κάναμε τώρα, πότε; Άλλωστε αξίζει τον κόπο, όταν αποφασίζεις να πάρεις ένα ρίσκο για κάτι που σου αρέσει πολύ», λέει ο Στέλιος. Οι περισσότεροι φίλοι τους έχουν φύγει στο εξωτερικό. Μπορεί να το κάνουν κι αυτοί στο μέλλον, δεν το αποκλείουν. Προς το παρόν όμως, βάζουν τις βάσεις τους στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσουν σε σταθερό έδαφος. Και είμαστε σίγουροι, ότι σύντομα θα απογειωθούν.