MISKO: τα ελληνικά μακαρόνια που έγιναν θρύλος

Το 1927 στον Πειραιά, ο κύριος Μιχαηλίδης και ο κύριος Κωνσταντίνης ξεκινούν ένα εργαστήρι παρασκευής ζυμαρικών Miskο. «Βαφτίζουν» τη γενναία μεσοπολεμική επιχείρησή τους ΜΙΣΚΟ (ΜΙ-και-ΚΟ) από τα ονόματά τους και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι γράφουν την αρχή μίας από τις πιο συναρπαστικές σελίδες στην ελληνική επιχειρηματική, διαφημιστική και γαστρονομική ιστορία. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθε αμείλικτος και παρότι τα ζυμαρικά «ΜΙΣΚΟ» έθρεψαν τους κατεκτημένους Έλληνες, η επιχείρηση δεν αντέχει την ύφεση και χρεοκοπεί λίγα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου.
Το 1953 η ΜΙΣΚΟ εξαγοράζεται από τους κ.κ. Ελ. Ματζίκα, Εμ. Παπαναστασίου και Εμ. Θεοδωράκη και τότε χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των νέων ιδιοκτητών και ιδίως του διορατικού κ. Ματζίκα τα ζυμαρικά MISKO γίνονται τα ελληνικά ζυμαρικά που όλα αυτά τα χρόνια θρέφουν γενιές και γενιές Ελλήνων του ελλαδικού χώρου αλλά και της ομογένειας.
Η MISKO γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρία που συσκεύασε τα μακαρόνια της τη δεκαετία του ’50, και είναι η πρώτη ελληνική μάρκα ζυμαρικών η οποία στη σύγχρονη εποχή δημιούργησε καινοτόμες σειρές ζυμαρικών που στηρίζουν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις ή ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις διατροφής όπως ήταν οι Γεύσεις Ελλάδος και τα MISKO Ολικής Άλεσης.
Παράλληλα, την εποχή της αναγέννησης της MISKO γεννιέται μία κλασική μορφή: ο Ακάκιος. Ο καλόγερος που ξεκίνησε με το γαϊδουράκι του να φέρνει μακαρόνια MISKO στο μοναστήρι του και πέρασε στην ιστορία της ελληνικής διαφήμισης ως μία από τις πετυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες αλλά και ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα trademarks στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι μεταγενέστερες καμπάνιες όπως «Ο μύλος» και «Η ζωή δίνει τη γεύση» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Πανουσόπουλος ή «Η έγκυος» και «Το πορτραίτο» σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, έφεραν μία νέα άποψη στην επικοινωνία των τροφίμων αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα και η προσήλωση στην ελληνικότητα μπορούν να εξυπηρετούνται στην επικοινωνία με υψηλή αισθητική.
Η δημοτικότητα της MISKO κινείται διαρκώς αυξανόμενη από τη δεκαετία του ’50 με τα ζυμαρικά MISKO να απολαμβάνουν σήμερα αναγνωρισιμότητα που φτάνει το 100% και να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά με μερίδιο άνω του 30%. Το σημαντικότερο όμως, επίτευγμα της MISKO δεν είναι οι εντυπωσιακοί αριθμοί, αλλά τα ποιοτικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα που έχουν κάνει το όνομά της κομμάτι της οικογενειακής παράδοσης κάθε οικογένειας στην Ελλάδα.
Η MISKO έχει καταφέρει κάτι σπάνιο: να μεγαλώνει επιχειρηματικά, να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά και την προϊόντική της γκάμα, να εξάγει όπου υπάρχει ελληνισμός, και να στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη διατροφική αξία και την γευστική ποιότητα των προϊόντων της, ακόμα και μέσα στην κρίση.
Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία της MISKO;
Η απάντηση κρύβεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών που διαθέτει η MISKO: ιστορία, τεχνογνωσία, γεύση, καινοτομία, σεβασμός προς τον καταναλωτή και… αγάπη για την Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη μάρκα ζυμαρικών Miskο της ελληνικής αγοράς μετρά ήδη 85 χρόνια παράδοσης και εμπειρίας διαθέτοντας πάνω από 55 σχήματα με επιλογές για μοντέρνες συνταγές (τορτελίνι, κανελόνια κλπ) αλλά και όλα τα σχήματα ζυμαρικών που χρησιμοποιούνται στις παραδοσιακές συνταγές (κριθαράκι, φιδές, αστράκι, πεπονάκι κλπ).
Τα ζυμαρικά MISKO παράγονται στην Ελλάδα μέσα σε κλειστές συνθήκες παραγωγής σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και κατέχει πιστοποιήσεις υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων όπως το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001:2008 και το σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP), σύμφωνα με το πρότυπο BRC Food Issue 5, με βάση το οποίο γίνονται λεπτομερείς έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (παραλαβή υλικών – παραγωγή – συσκευασία – αποθήκευση- φόρτωση.
Αντίθετα με την πρακτική της κρίσης που συχνά ωθεί τις εταιρίες σε μείωση των προσδοκιών ή των απαιτήσεών τους όσον αφορά τις πρώτες ύλες, η MISKO συνεχίζει να προμηθεύεται αποκλειστικά σιτάρι α’ ποιότητας από έλληνες παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργάζονται σε συνθήκες συμβολαιακής γεωργίας. Οι ποιοτικές αυτές προϋποθέσεις, αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για τη MISKO, είναι που διασφαλίζουν τη διατροφική και γευστική υπεροχή των προϊόντων MISKO ακόμα και όταν καταλήγουν να την επιβαρύνουν οικονομικά. «Η αύξηση της τιμής των σιτηρών τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει το κόστος μας σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Όμως δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο προμήθειας χαμηλότερης ποιότητας σιταριού ή αλλαγής των διαδικασιών παραγωγής. Μειώνουμε το κέρδος μας και αυτό φαίνεται ενδεχομένως στα οικονομικά μας αποτελέσματα, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να κοιτάμε τους καταναλωτές στα μάτια και ξέρουμε ότι κάθε πακέτο ζυμαρικών που φεύγει από το εργοστάσιο είναι αντάξιο του ονόματος MISKO και αντάξιο του οικογενειακού γεύματος της ελληνικής οικογένειας» λένε οι άνθρωποι της MISKO.
Φαντάζει εξωπραγματικό μία σύγχρονη μάρκα και μάλιστα στην Ελλάδα να βάζει την ποιότητα και το καλό της όνομα σε πρώτη προτεραιότητα. Η MISKO όμως δεν είναι μία συνηθισμένη μάρκα. Για τον γεωργό που προμηθεύει το σιτάρι του, τους περισσότερους από 200 εργαζόμενους στον Μύλο του Βόλου και το εργοστάσιο στον Ελαιώνα Βοιωτίας αλλά και για τις χιλιάδες οικογένειες εδώ και δεκαετίες που μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για το κυριακάτικο γιουβέτσι, η MISKO είναι κομμάτι της καθημερινότητας και των τρυφερών αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας, αλλά και κομμάτι της καλής Ελλάδας που αγαπάμε. Για τους χιλιάδες έλληνες ομογενείς η γεύση των ζυμαρικών MISKO, το πακέτο με τον Ακάκιο και η μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας που ενώνει όλους τους Έλληνες, των εθίμων που στηρίζουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.
Για όλους όσοι ξέρουν ότι η μακρά ιστορία από μόνη της δεν είναι εγγύηση για την αξία, αλλά ότι η ιστορία έχει ουσία όταν αποτελεί εφαλτήριο και έμπνευση για να κάνεις το παρόν σου σπουδαίο, η MISKO είναι ένας σύγχρονος θρύλος, που έχει καταφέρει να υπογράψει όχι μόνο την ιστορία του κλάδου της και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο σύνολό της, αλλά και της ποιότητας ζωής που αξίζουμε να έχουμε όλοι.
http://www.skai.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You