Microsoft Windows: Η ιστορία των… παραθύρων του Μπιλ Γκέιτς -Τα πρώτα βήματα, οι επιτυχίες και τα λάθη

H Microsoft παρουσιάζει σήμερα την καινούρια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows που έχει αλλάξει πολλές μορφές από την πρώτη εκδοχή που κυκλοφόρησε το 1985.

Η ιστορία, του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξεκίνησε το 1985. Η πρώτη εκδοχή του συστήματος ήταν όσο πιο απ0λή γινόταν και δεν είχε καμιά διαφορά από τα άλλα λειτουργικά συστήματα της εποχής. Πως φτάσαμε λοιπόν, τριάντα χρόνια, μετά, η παρουσίαση της νέας εκδοχής να αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους τους χρήστες υπολογιστών; Μια ναδρομή στο παρελθόν ίσως να μας επιτρέψει να καταλάβουμε γιατί ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τα πρώτα βήματα 

Windows 1.0: 1985

windows1985.jpg

Η πρώτη εκδοχή των Windows ήταν και η πιο συνηθισμένη καθώς δεν πρόσφερε τίποτα παραπάνω από το λειτουργικό σύστημα Ms-Dos και δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως.

Windows 2.0: 1987

windows1987.jpg

Η εκδοχή, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα λογισμικά Word και Excel,ήταν και αυτή που προκάλεσε την πρώτη δικαστική μάχη με την Apple που κατηγόρησε την Microsoft για βιομηχανική κατασκοπεία. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, όπου η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς κέρδισε την δίκη.

Windows 3.0: 1990

windows_1990.jpg

Η τρίτη εκδοχή του λογισμικού ήταν και η πρώτη στην οποία εμφανίστηκαν και εικονίδια, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ δημοφιλής στους χρήστες των υπολογιστών της εποχής.

Windows 3.1: 1991

windows1991.jpg

Αυτή ήταν και η εκδοχή της καταξίωσης. Το λογισμικό γίνεται πιο εύχρηστο και ευχάριστο και καθιερώνεται ως το στάνταρ λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές της εποχής.

Η άνοδος της εταιρείας 

windows95.jpg

Τα Windows 95 αποτέλεσαν την μεγάλη ρήξη με το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση της επιφάνειας εργασίας και την εισαγωγή εικόνων για σχεδόν τα πάντα. Τα εικονίδια για τον Internet Explorer, τον Κάδο Ανακύκλωσης και το κουμπί Έναρξη εισήχθησαν σε αυτή την εκδοχή. Η παρουσίαση του προϊόντος έγινε με ένα μεγάλο σόου και τραγούδι των Rolling Stones χρησιμοποιήθηκε για τα διαφημιστικά σπότ. Οι καταναλωτές σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν το λειτουργικό σύστημα.

windows1998.jpg

windows2000.jpgwindows2001.jpg

Τα Windows 98 και Millenium ήταν οι δύο βερσιόν του λειτουργικού συστήματος που δεν είχαν την επιτυχία που όλοι περίμεναν καθώς δεν παρουσίασαν μεγάλες διαφορές με την εκδοχή του 95. Οι μόνες καινοτομίες που παρουσίασαν ήταν οι δυνατότητες εκτύπωσης εγγράφων και φωτογραφιών καθώς και η αναπαραγωγή αρχείων μουσικής. Το 2001εμφανίστηκαν τα  Windows XP. Ήταν η πρώτη μεγάλη ενημέρωση από τα Windows 95 και ταυτόχρονα η πρώτη έκδοση των Windows που χρησιμοποίησε την πιο σταθερή και ισχυρή έκδοση του συστήματος Windows ΝΤ.

Η δύσκολη περίοδος της αποτυχίας 

windows2009.jpg

windows8_0.jpg

Η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας να εισέλθει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων έφερε την εμφάνιση της πρώτης εκδοχής του λειτουργικού συστήματος για τα κινητά τηλέφωνα. Δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς η πιο εξελιγμένη τεχνολογία της Apple με το iPhone, την κατδίκασε στην αφάνεια. Οι αποτυχίες της εταιρείας συνεχίστηκαν με την εμφάνιση της νέας ενημέρωσης Vista που παρουσίασε πολλά προβλήματα στην λειτουργία της και αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές από το να χρησιμοποιήσουν.

Παρά την επιτυχία της καινούριας έκδοσης των Windows 7, κάποια στρατηγικά λάθη προκαλούσαν συνεχόμενη ανησυχία στους ιθύνοντες της επιχείρησης. Η αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και των tablet, ώθησε τους προγραμματιστές της εταιρείας να θέσουν ως στόχο την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ,των Windows 8,  που να λειτουργούσε εξίσου καλά σε ταμπλέτ με οθόνες αφής, στα smartphones και στους  υπολογιστές. Η επιφάνεια εργασίας  δεν είχε κανένα κουμπί εκκίνησης, τεράστια πολύχρωμα κουτιά πήραν την θέση των εικονιδίων και τα βασικά καθήκοντα αλλάξαν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους παραδοσιακούς χρήστες των Windows να νιώθουν χαμένοι και , κατά συνέπεια, οι πωλήσεις ποτέ δεν απογειώθηκαν . Οι  πωλήσεις υπολογιστών  βυθίστηκαν περισσότερο από 12% τα επόμενα δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του συστήματος. Η αποτυχία της Μicrosoft την έριξε στην τρίτη θέση της προτίμησης των καταναλωτών πιω από τα λειτουργικά συστήματα Ios της Apple και Android.

Η επανεκκίνηση  

windows8_0.jpg

To 2014, η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει την βελτιωμένη εκδοχή Windows 8.1 που ήταν μια ενημέρωση όλων των λειτουργικών συστημάτων σε υπολογιστές, τάμπλετ και smartphones. H έκδοση παρουσίασε μεγάλη επιτυχία καθώς επανέφερε την λειτουργία του μενού έναρξης και έκανε την σύνδεση μεταξύ των συσκευών πιο εύκολη. Τα Windows 10 αναμένεται να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα, φέρνοντας τους υπολογιστές ,τα τάμπλετ και τα smartphones ακόμη πιο κοντά. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να απλοποιήσει την χρήση του υπολογιστή για τους καταναλωτές, ελπίζοντας σε μια ανάκαμψη των εσόδων της.

Recommended For You