AIDS—Τι Πρέπει να Γνωρίζουν Γονείς και Παιδιά

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα προβλήματα πολλών εφήβων που είναι θύματα του AIDS πολλαπλασιάζονται από τον ανισόρροπο τρόπο σκέψης πολλών ενηλίκων, οι οποίοι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για το AIDS. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς έχουν βάλει στη διάνοια των παιδιών τους την προκατάληψη εναντίον εκείνων που έχουν αυτή την ασθένεια. Ακόμα κι όταν οι γιατροί λένε πως δεν υπάρχει κίνδυνος, οι διευθυντές των σχολείων αρνούνται να δεχτούν μαθητές που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS. Έτσι, η λύση για πολλούς γονείς που έχουν παιδιά μολυσμένα από τον ιό HIV είναι η απόκρυψη. Φοβούνται, και με το δίκιο τους σε μερικές περιπτώσεις, ότι τα παιδιά τους θα απομονωθούν, θα κακοποιηθούν ή θα πάθουν κάτι ακόμα χειρότερο.

Για παράδειγμα, μια μητέρα που η κόρη της είχε μολυνθεί από AIDS φοβόταν μήπως δημιουργηθούν προβλήματα με τους γείτονές της και δεν άφηνε το παιδί της να παίζει με τα δικά τους παιδιά. «Δεν θέλεις αυτοί που ζουν δίπλα σου να ξέρουν ότι το παιδί σου έχει AIDS, επειδή οι άνθρωποι κάνουν αλλόκοτα πράγματα». Σύμφωνα με εκθέσεις, αυτό δεν είναι υπερβολή. Έχει συμβεί σε γονείς να τους αποφεύγουν οι καλύτεροί τους φίλοι και οι γείτονες. Οι φίλοι προτιμούν να τους γυρίζουν την πλάτη στο δρόμο παρά να δείξουν ότι τους είδαν ή να τους χαιρετήσουν. Το στίγμα του AIDS περιβάλλεται από τέτοια προκατάληψη που έχει κάνει τακτικούς πελάτες εστιατορίων να βγουν έξω από το εστιατόριο ξεστομίζοντας βρισιές, όταν μπήκε κάποια οικογένεια που είχε παιδί με AIDS. Πατέρες έχουν χάσει τη δουλειά τους. Άλλοι δέχτηκαν απειλές για βομβιστική ενέργεια. Κι άλλοι είδαν το σπίτι τους να καίγεται.
Τα παιδιά που πάσχουν από AIDS έχουν πέσει θύματα χοντροκομμένων αστείων από συμμαθητές. Ένα τέτοιο θύμα του AIDS, ο οποίος κόλλησε την ασθένεια μέσω μετάγγισης αίματος, δεχόταν τις διαρκείς κατηγορίες των συμμαθητών του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Τον χλεύαζαν με τα λόγια: «Ξέρουμε πώς πραγματικά κόλλησες AIDS». Τα μέλη της εκκλησίας τους κρατούσαν την οικογένεια σε απόσταση. Κατέφταναν ανώνυμα γράμματα με άσχημο περιεχόμενο. Τους πετούσαν σωρούς σκουπιδιών στο γκαζόν τους. Κάποιος έφτασε στο σημείο να πυροβολήσει σ’ ένα από τα μπροστινά παράθυρα.
«Είναι ένα ζήτημα που προσπαθείς να το αποκρύψεις όσο περισσότερο μπορείς», είπε η μητέρα ενός παιδιού που έχει προσβληθεί από AIDS, «γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από τόση μοναξιά». Η εφημερίδα Δε Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) προσθέτει: «Τα περισσότερα από τα 1.736 Αμερικανόπουλα ηλικίας κάτω των 13 ετών, τα οποία πάσχουν από AIDS, απομονώθηκαν εξαιτίας της ασθένειάς τους, εφόσον ήταν αναγκασμένα να κρύψουν την κατάστασή τους από τους υγιείς φίλους και συμμαθητές οι οποίοι μπορεί να τους απέφευγαν». Και, τελικά, η εφημερίδα Δε Τορόντο Σταρ (The Toronto Star) έκανε την εξής παρατήρηση: «Ακόμα και μετά το θάνατο ενός παιδιού, πολλές οικογένειες φοβούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια, κι αυτό μεγαλώνει την οδύνη και την απομόνωση που συνοδεύει την απώλεια οποιουδήποτε παιδιού».
Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το AIDS δεν κάνει διακρίσεις στα πρόσωπα. Μπορεί να μολύνει πλούσιους, φτωχούς, νέους, πολύ νέους και ηλικιωμένους. Σε μερικές χώρες, η γνώση που έχουν οι νέοι για το AIDS είναι ελάχιστη και επιφανειακή. Οι περισσότεροι άνθρωποι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο τεράστιο κίνδυνο διατρέχουν οι έφηβοι από το AIDS», είπε ένας ειδικός για το AIDS από την Πόλη της Νέας Υόρκης.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που έγινε στους νεαρούς μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης αποκάλυψε ότι το 30 τοις εκατό αυτών που ρωτήθηκαν πίστευαν πως το AIDS μπορεί να θεραπευτεί αν η θεραπεία αρχίσει νωρίς. Ακόμα, όμως, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για το AIDS. Το ένα τρίτο δεν γνώριζε ότι δεν μπορεί να κολλήσει κανείς AIDS απλώς αγγίζοντας κάποιον που πάσχει ή χρησιμοποιώντας τη χτένα του. Μια επιπρόσθετη μελέτη που έγινε σε 860 εφήβους ηλικίας 16 έως 19 ετών, σε κάποιο άλλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξε ότι το 22 τοις εκατό δεν γνώριζαν πως ο ιός του AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος και πως το 29 τοις εκατό δεν ήταν ενήμεροι για το γεγονός ότι το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κολπικών εκκρίσεων.
Σε ολόκληρη τη διάρκεια της επώασης καθώς και στη διάρκεια εκδήλωσης της ασθένειας, τα θύματα μπορούν να μολύνουν άλλους και να τους μεταδώσουν τον ιό του AIDS. Ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία ή με το να αγκαλιάσει κανείς ένα θύμα του AIDS, επειδή ο ιός πεθαίνει γρήγορα όταν βρεθεί έξω από το σώμα. Για τον ίδιο λόγο, ο ιός δεν μπορεί να ζήσει σε καθίσματα τουαλέτας, πράγμα που φοβούνται μερικοί. Μήπως κάποιοι διευθυντές σχολείων φοβόνταν ότι οι μαθητές που δεν είχαν AIDS θα μπορούσαν να το κολλήσουν αν έπιναν νερό από την ίδια βρύση απ’ όπου προηγουμένως είχε πιει κάποιο θύμα του AIDS; Οι ειδικοί λένε πως αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι, εφόσον ο ιός δεν θα μπορούσε να βρει τρόπο για να εισχωρήσει στην κυκλοφορία του αίματος του υγιούς ανθρώπου.
Συχνά ρωτούν τους γιατρούς αν υπάρχει κίνδυνος από το τρύπημα των αφτιών επειδή χρησιμοποιούνται βελόνες. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι, αν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι μολυσμένος, θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο μετάδοσης του ιού του AIDS. Αλλά τι θα πούμε για το φιλί; «Αν σας φιλήσει κάποιος που έχει AIDS ή έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, και έχετε στα χείλη ή στο στόμα κάποιο κόψιμο που αιμορραγεί ή κάποια πληγή, υπάρχει πιθανότητα να μολυνθείτε, αλλά είναι ελάχιστη», είπε ένας ειδικός. Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα υπάρχει.
Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν έχετε μολυνθεί, ακόμα κι αν έχουν εμφανιστεί συγκεκριμένα ύποπτα συμπτώματα, είναι μέσω προσεκτικής εξέτασης που θα κάνει κάποιος γιατρός και μέσω εξέτασης αίματος.
Και, τελικά, αν είστε παιδί, να είστε ειλικρινής με τους γονείς σας. Όταν όλοι σάς εγκαταλείψουν, αυτοί θα παραμείνουν μαζί σας και θα σας δώσουν την παρηγοριά και τη βοήθεια που θα χρειαστείτε. Να είστε συνετοί και να αποφεύγετε τα ναρκωτικά και το προγαμιαίο σεξ. Αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Πολλοί νεαροί που κόλλησαν τον ιό του AIDS μέσω σεξ ή μέσω μολυσμένων βελονών παραδέχτηκαν ότι είχαν επηρεαστεί από κακές συναναστροφές. Ασφαλώς, τα λόγια του αποστόλου Παύλου έχουν ιδιαίτερο νόημα γι’ αυτούς τώρα. «Μη πλανάσθαι. Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί»—και μπορεί, σε μερικές περιπτώσεις, να στοιχίσουν την ίδια σας τη ζωή.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

Recommended For You