9 προφανείς και οδυνηρές αλήθειες

imagesΈχετε παρατηρήσει πώς μερικές φορές χρειάζεται να ακούσουμε κάτι εκατοντάδες φορές από εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους μέχρι τελικά να το κατανοήσουμε και να το εφαρμόσουμε; Οι αλήθειες που αναφέρονται παρακάτω ανήκουν, χωρίς αμφιβολία, στην κατηγορία αυτή. Πρόκειται για μαθήματα ζωής που όλοι παίρνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις επιμένουμε να μην τις αντιλαμβανόμαστε πλήρως.

1. Η διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου είναι σχετικά μικρή.

Όλοι γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας πως η ζωή είναι σύντομη, και πως κάποια στιγμή τελειώνει. Και όμως εκπλησσόμαστε κάθε φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε κάποιον που γνωρίζουμε. Ζήστε τη ζωή σας ΣΗΜΕΡΑ! Μην αγνοείτε τον θάνατο αλλά μην τον φοβάστε. Να φοβάστε την ζωή που ποτέ δεν ζήσατε, μόνο και μόνο επειδή δεν ρισκάρατε. Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια της ζωής. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις που εσείς οι ίδιοι σκοτώνετε όσο είστε ακόμη ζωντανοί. Αξίζει στη ζωή να είστε τολμηροί και θαρραλέοι. Πράξτε κι ας φοβάστε!

2. Θα ζείτε πάντα την ζωή που δημιουργείτε για τον εαυτό σας.

Η ζωή σας, ανήκει μόνο σε σας! Οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να σας επηρεάσουν, δεν μπορούν όμως να αποφασίσουν εκ μέρους σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως το μονοπάτι που διαλέξατε να ακολουθήσετε ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, μην φοβηθείτε να αλλάξετε διαδρομή ή ακόμη και κατεύθυνση όταν πλέον τα πράγματα στην ζωή σας δεν σας γεμίζουν. Θυμηθείτε πως είναι πολύ καλύτερα να βρίσκεστε στο πρώτο σκαλοπάτι μιας σκάλας που επιθυμείτε να ανεβείτε παρά στο κεφαλόσκαλο μιας σκάλας που δεν σας ενδιαφέρει. Επιστρατεύστε την υπομονή και τη δημιουργικότητά σας. Συνειδητοποιήστε πως όταν κάνετε υπομονή δεν σημαίνει πως πρέπει να περιμένετε αιωνίως για κάτι, σημαίνει απλώς πως κατανοείτε πως πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να κατακτήσετε αυτά που επιθυμείτε. Είναι η ζωή σας, και αποτελείται εξ ολοκλήρου από τις επιλογές σας. Είθε οι πράξεις σας να είναι σημαντικότερες των λέξεων, είθε η επιτυχία να είναι η μουσική της ζωής σας. Και αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρετε, επιλέξτε αυτό να είναι το λιγότερο γνωστό! Οι καινούργιες εμπειρίες εξελίσσουν και «μεγαλώνουν» τον άνθρωπο.

3. Όταν κάνετε κάτι που τρώει πολύ από τον χρόνο σας, δεν σημαίνει πως είναι παραγωγικό.

Η ασχολία, δεν είναι αρετή. Ακόμη και αν όλοι περνάμε κάποιες περιόδους διαρκούς απασχόλησης, υπάρχουν μόνο ελάχιστοι άνθρωποι που είναι ανάγκη να είναι απασχολημένοι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Πολλοί άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν πώς να ακολουθήσουν τα όνειρά τους ή πώς να θέσουν σωστά τις προτεραιότητές τους και κυρίως δεν ξέρουν πώς να λένε όχι όταν πρέπει. Όταν κάποιος είναι απασχολημένος, σπάνια πλέον ισοδυναμεί με την παραγωγικότητα. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι πάντα τρέχουν και πάντα αργούν. Τρέχουν για τις δουλειές τους, για συνέδρια, για συναντήσεις, για κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λπ. και έχουν μόλις μετά βίας ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά τους, τον εαυτό τους και την ξεκούραση τους. Ωστόσο τα κινητά τους βομβαρδίζονται από emails, το πρόγραμμά τους είναι γεμάτο έως το χείλος με υποχρεώσεις. Τα πολυάσχολα προγράμματά τους αυτά, τους δίνουν μια ψευδαίσθηση σπουδαιότητας, που δεν έχει όμως ούτε ίχνος πραγματικότητας. Είναι στην ουσία σαν χάμστερ που τρέχουν σε μια ρόδα, πιστεύοντας πως θα πάνε κάπου – όμως καταλήγουν πάντα στο ίδιο σημείο. Αν και οι πολλές ασχολίες μπορούν να δώσουν μια έντονη αίσθηση ζωντάνιας, η αίσθηση αυτή είναι στιγμιαία. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο να ευχηθούμε να περνούσαμε περισσότερο χρόνο στην πραγματική ζωή και λιγότερο στον βόμβο των ασχολιών.

4. Πάντα πριν την επιτυχία, υπάρχει ένα μικρό ίχνος αποτυχίας.

Τα περισσότερα λάθη στην ζωή ενός ανθρώπου είναι αναπόφευκτα. Είναι σημαντικό να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας. Το να κάνετε λάθη δεν είναι κάτι τρομερό, τρομερό είναι να μην μαθαίνετε τίποτα από αυτά. Εάν φοβάστε υπερβολικά την αποτυχία, δεν θα καταφέρετε ποτέ να φτάσετε την επιτυχία. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η απόλυτη συμφιλίωση με την αποτυχία. Θέλετε να ξέρετε την διαφορά ενός ειδήμονα και ενός αρχαρίου; Ο ειδήμονας έχει αποτύχει περισσότερες φορές από ότι ο αρχάριος έχει προσπαθήσει. Πίσω από κάθε μεγάλο έργο τέχνης, υπάρχουν χίλιες αποτυχημένες προσπάθειες, που ποτέ όμως δεν έρχονται στην επιφάνεια. Συμπέρασμα: επειδή κάτι δεν συμβαίνει την στιγμή που το θέλουμε, δεν σημαίνει πως δεν θα συμβεί ποτέ. Μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να πάνε στραβά για να γίνουν όσο καλά πρέπει.

5. Η σκέψη και η πράξη είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Η επιτυχία δεν θα έρθει ποτέ να σας βρει όταν κάθεστε και απλώς την περιμένετε. Είστε ό,τι κάνετε, όχι ό,τι σκέφτεστε να κάνετε. Η γνώση χωρίς διάκριση είναι ουσιαστικά άχρηστη. Τα καλά πράγματα δεν έρχονται σε αυτούς που απλώς τα περιμένουν, έρχονται σε εκείνους που εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αναρωτηθείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό, και στην συνέχεια αποφασίστε να χτίσετε τη ζωή σας γύρω από την απάντησή σας. Θυμηθείτε, εάν περιμένετε μέχρι να νιώσετε 100% έτοιμοι να ξεκινήσετε, πιθανότατα θα περιμένετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

6. Η συγχώρεση, δεν προϋποθέτει συγγνώμη.

Η ζωή σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη όταν δεχθείτε όλες τις συγγνώμες που ποτέ δεν λάβατε. Το κλειδί στην ευτυχία, είναι η αποδοχή όλων των εμπειριών που έρχονται στον δρόμο σας, είτε αυτές είναι αρνητικές είτε θετικές. Πείτε απλά: «Ευχαριστώ για το μάθημα». Οι κακίες και οι στεναχώριες του παρελθόντος αμαυρώνουν την ευτυχία του παρόντος, είναι σαν να τις αφήνετε να ενοικιάζουν έναν χώρο του μυαλού σας χωρίς να σας πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Η συγχώρεση είναι μια υπόσχεση, μια υπόσχεση που είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε. Όταν συγχωρείτε κάποιον, του δίνετε την υπόσχεση να αφήσετε το αμετάβλητο παρελθόν πίσω και να μην το αφήσετε να επηρεάσει το παρόν και τον εαυτό σας. Όταν συγχωρείτε κάποιον, δεν σημαίνει πως ξεχνάτε το αδίκημα, σημαίνει απλώς πως απελευθερώνετε τον εαυτό σας από το βάρος του πόνου που σας επέφερε.

7. Η αγάπη για τον εαυτό σας πρέπει να έρχεται από σας, όχι από άλλους.

Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί στους άλλους, είναι όμως πολύ πιο σημαντικό να είμαστε ευγενικοί προς τον εαυτό μας. Εάν θέλετε να καταφέρετε το οτιδήποτε, πρέπει να αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως δεν βλέπετε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που δεν σας εκτιμούν. Αναγνωρίστε την αξία σας, ακόμη και αν άλλοι δεν το κάνουν. Σήμερα, αφήστε κάποιον να σας αγαπήσει ακριβώς όπως είστε – με όλα τα ελαττώματα και τις ατέλειες που πιστεύετε πως έχετε. Ναι, αφήστε τον να σας αγαπήσει και να παραβλέψει όλα τα άσχημα στοιχεία σας, και ας είστε εσείς ο κάποιος αυτός.

8. Δεν είστε ό,τι έχετε στην κατοχή σας.

Τα πράγματα είναι απλώς πράγματα, και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αξία σας σαν άτομο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ζήσουμε με πολύ λιγότερα από ότι νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση, ειδικά σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που εστιάζει περισσότερο στα υλικά αγαθά παρά στην ποιότητα του εσωτερικού περιεχομένου και των εμπειριών. Πρέπει να είστε πιστοί στην προσωπική σας κουλτούρα. Μην βλέπετε τηλεόραση, μην διαβάζετε περιοδικά μόδας και μην ξοδεύετε τον χρόνο σας στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Βρείτε την δύναμη να γεμίσετε τον χρόνο σας με ουσιαστικές εμπειρίες. Ο χρόνος και ο χώρος που καταλαμβάνει η στιγμή αυτή, είναι η ΖΩΗ. Και αν σπαταλάτε τον χρόνο σας ανησυχώντας για το κάθε σίριαλ ή ριάλιτι τότε να ξέρετε πως είστε ανίσχυροι. Δίνετε την ζωή σας στο εμπόριο και την ψευτιά των ΜΜΕ, τα οποία δημιουργήθηκαν από μεγάλες εταιρίες για να σας αναγκάσουν να ντύνεστε, να δείχνετε και να είστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι απλώς τραγικός. Να έχετε στον νου πως εσείς, οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, οι ελπίδες σας, οι φόβοι σας, τα σχέδια σας και τα όνειρά σας είναι όλα πραγματικά. « Πάρε πτυχίο, βρες δουλειά, αγόρασε αυτοκίνητο, αγόρασε σπίτι, συνέχισε να αγοράζεις». Είναι λυπηρό, διότι κάποια στιγμή μπορεί να ξυπνήσετε και να συνειδητοποιήσετε πως έχετε εξαπατηθεί. Και όταν το καταλάβετε θα δείτε πως θα θελήσετε να διεκδικήσετε εκ νέου το μυαλό σας από όλους αυτούς που σας έκαναν πλύση εγκεφάλου και θέλησαν να σας μετατρέψουν σε ένα πλάσμα που ζει με μόνο σκοπό να αγοράζει.

9. Όλα αλλάζουν.

Αγκαλιάστε τις αλλαγές, συνειδητοποιήστε πως όλα συμβαίνουν με έναν σκοπό. Δεν θα είναι πάντα προφανές από την αρχή, αλλά θα δείτε πως στο τέλος θα αξίζει τον κόπο. Αυτά που έχετε σήμερα μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι αύριο, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι. Όλα αλλάζουν, μερικές φορές σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις έρχονται και φεύγουν, η ζωή δεν σταματάει για κανέναν. Κινείται γρήγορα και ταλαντεύεται μεταξύ γαλήνης και χάους. Μερικές φορές ακόμα και η μικρότερη στιγμή μπορεί να αλλάξει την ζωή μας. Μια φαινομενικά αθώα απόφαση μπορεί να συνταράξει ολόκληρο τον κόσμο. Ολόκληρες ζωές έχουν ανατραπεί λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος. Και τα γεγονότα αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ες αεί. Όσο καλή ή κακή κι αν είναι η κατάσταση τώρα, θα αλλάξει – μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό. Οπότε, όταν η ζωή είναι ωραία, απολαύστε την. Όταν είναι δύσκολη, θυμηθείτε πως θα περάσει κι αυτό…

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Recommended For You