50.000 άνεργοι, μέλη οικογενειών χωρίς εισόδημα σε 5μηνη κοινωφελή εργασία

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά πόρων από προγράμματα που δεν έχουν απορροφηθεί, προκειμένου να ξεκινήσει το κοινωφελές πρόγραμμα για τις οικογένειες χωρίς εργαζομένους. 
Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος συμφωνήθηκαν την Τετάρτη, σε ευρεία τεχνική σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Αν. Δαλλαπόρτα. Στη σύσκεψη κλήθηκαν και μετείχαν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, εφόσον επιλυθεί οριστικά και η εκκρεμότητα της εσωτερικής μεταφοράς κονδυλίων, θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για 50.000 δικαιούχους, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν υπάρχει εισόδημα από εργασία.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Εργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
– Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών.
– Κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία.
– Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών. Ωφελούμενοι θα είναι:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας–στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:
– Για τους πρώτους δώδεκα μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
– Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
– Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και κατά πιθανότητα από τον Αύγουστο
Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You