4 λόγοι που οι δίαιτες express είναι επικίνδυνες

Για πολλές φίλες, το να ακολουθήσουν μια γρήγορα δίαιτα (δίαιτα express) ακούγεται μια πολύ καλή ιδέα. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να χάσει τα περιττά κιλά “εύκολα” και γρήγορα;

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αν ακολουθήσετε μια τέτοια δίαιτα, θα ανακαλύψετε σύντομα ότι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες ξεπερνούν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν! Η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο είναι επικίνδυνη αλλά δεν εγγυάται τα κιλά θα παραμείνουν μακριά!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους τέσσερις βασικότερους λόγους για τους οποίους οι δίαιτες express είναι κάτι που μάλλον πρέπει να αποφύγετε!

1. Ο οργανισμός σας θα αφυδατωθεί επικίνδυνα

Όταν ακολουθείται μία δίαιτα express, τα περισσότερα κιλά που χάνετε είναι στην πραγματικότητα υγρά και όχι λίπος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες δίαιτες express προτείνουν στο πρόγραμμα τους να πίνουμε όσο περισσότερο νερό γίνεται. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό δεν βοηθάει και ιδιαίτερα !

2. Θα είστε διαρκώς κουρασμένοι
Όλες οι δίαιτες express (όπως αυτή) έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την πολύ χαμηλή ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες. Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αριθμό από θερμίδες, που για τις γυναίκες είναι περίπου 1200-1500 την ημέρα. Αν οι θερμίδες είναι λίγο λιγότερες από αυτό το νούμερο (π.χ. 800 με 1100) ο οργανισμός αντιδρά και αρχίζει να καίει το αποθηκευμένο λίπος. Όμως, επειδή αυτό θερμιδικό έλλειμμα είναι μικρό, οι παρενέργειες είναι αντίστοιχα μικρές.

Στις δίαιτες express, το θερμιδικό έλλειμμα είναι πολύ πιο μεγάλο. Στις περισσότερες, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν ξεπερνάει τις 500. Το θερμιδικό έλλειμμα είναι απλά τεράστιο. Ο οργανισμός σε αυτήν την περίπτωση αντιδρά ακόμα περισσότερο. Στην ουσία “νομίζει” ότι δεν υπάρχει τροφή και έτσι μπαίνει σε κατάσταση “επιβίωσης”. Έτσι, τα διάφορα “συστήματα” μας αρχίζουν να υπολειτουργούν. Προτεραιότητα του οργανισμού μας δεν είναι πια να κάψει το λίπος αλλά να καίει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, ώστε το αποθηκευμένο λίπος να διατηρηθεί !

Αυτό η υπολειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς κουρασμένοι. Μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας εξπρές είναι:

  • Ζαλάδες
  • Πονοκέφαλοι
  • Λιποθυμικές τάσεις

3. Πεπτικά προβλήματα
Οι δίαιτες express μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Η δυσκοιλιότητα ή/και η διάρροια είναι δύο πολύ συχνά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. 
4. Θα υποφέρετε από υποσιτισμό
Οι εξαντλητικές και γρήγορες δίαιτες δεν έχουν μόνο πολύ λίγες θερμίδες. Είναι επίσης πολύ φτωχές σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι υδατάνθρακες. Έτσι το σώμα σας στερείται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, ιδίως αν υπάρχει κάποιο ήδη υποβόσκων πρόβλημα.

Αγγλικό video για τις γρήγορες δίαιτες και τους κινδύνους τους

Recommended For You