21η Δεκεμβρίου 2012 Το Τέλος του Κόσμου—Φόβος, Γοητεία και Απογοήτευση

Πώς αισθάνεστε όταν σκέφτεστε την 21η Δεκεμβρίου 2012; Βασιζόμενοι στο ημερολόγιο των Μάγια, πολλοί έλεγαν ότι τότε θα άλλαζε ο κόσμος. Ανάλογα με τις προσδοκίες σας, ίσως νιώθετε ανακούφιση, απογοήτευση ή αδιαφορία. Ήταν άραγε άλλη μια εσφαλμένη πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου;
Τι θα λεχθεί για «το τέλος του κόσμου» που περιγράφεται στην Αγία Γραφή; (Ματθαίος 24:3, Η Καινή Διαθήκη, Ι. Θ. Κολιτσάρα) Μερικοί φοβούνται ότι η γη θα κατακαεί. Άλλοι γοητεύονται από τα σενάρια για το τέλος. Πολλοί απλώς έχουν κουραστεί να ακούν ότι το τέλος πλησιάζει. Γιατί, όμως, αντιδρούν έτσι; Μήπως έχουν υπόψη φανταστικές ιστορίες και όχι την πραγματικότητα;
Ίσως εκπλαγείτε μαθαίνοντας όσα λέει πράγματι η Αγία Γραφή σχετικά με το τέλος του κόσμου. Δεν παρέχει μόνο λόγους για να θέλουμε να έρθει το τέλος, αλλά επίσης αναγνωρίζει ότι μπορεί να απογοητευτούμε αν το τέλος φαίνεται να αργεί. Σας καλούμε να εξετάσετε τις απαντήσεις της Γραφής σε μερικά συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με το τέλος του κόσμου.
Θα κατακαεί η γη;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: «[Ο Θεός] θεμελίωσε τη γη πάνω στους σταθερούς της τόπους· δεν θα κλονιστεί στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα».—ΨΑΛΜΟΣ 104:5.
Η γη δεν θα καταστραφεί ούτε από φωτιά ούτε από κάτι άλλο. Αντίθετα, η Γραφή διδάσκει ότι αυτός ο πλανήτης είναι το αιώνιο σπίτι των ανθρώπων. Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 37:29, «οι δίκαιοι θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα κατοικούν για πάντα σε αυτήν».—Ψαλμός 115:16· Ησαΐας 45:18.
Όταν ο Θεός δημιούργησε τη γη, είπε ότι “ήταν πολύ καλή”, και εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη. (Γένεση 1:31) Δεν έχει καμιά πρόθεση να την καταστρέψει. Απεναντίας, υπόσχεται “να καταστρέψει εκείνους που καταστρέφουν τη γη” και να την προστατέψει από μόνιμη βλάβη.—Αποκάλυψη 11:18.
Ίσως, όμως, σας δημιουργεί ερωτηματικά το εδάφιο 2 Πέτρου 3:7, το οποίο λέει: «Οι ουρανοί και η γη που υπάρχουν τώρα είναι αποταμιευμένα για τη φωτιά». Δεν φαίνεται εδώ ότι η γη θα κατακαεί; Ωστόσο, η Γραφή χρησιμοποιεί μερικές φορές τις λέξεις «ουρανοί», «γη» και «φωτιά» μεταφορικά, ως σύμβολα. Λόγου χάρη, όταν το εδάφιο Γένεση 11:1 αναφέρει ότι «όλη η γη . . . συνέχιζε να είναι μιας γλώσσας», χρησιμοποιεί τη λέξη «γη» εννοώντας την ανθρώπινη κοινωνία.
Τα συμφραζόμενα του εδαφίου 2 Πέτρου 3:7 δείχνουν ότι οι ουρανοί, η γη και η φωτιά που αναφέρονται εκεί είναι και αυτά σύμβολα. Τα εδάφια 5 και 6 κάνουν έναν παραλληλισμό με τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε. Τότε καταστράφηκε ένας αρχαίος κόσμος, αλλά ο πλανήτης μας δεν εξαφανίστηκε. Απεναντίας, ο Κατακλυσμός αφάνισε μια βίαιη κοινωνία, ή αλλιώς «γη». Επίσης, κατέστρεψε κάποιο είδος “ουρανών”—όσους εξουσίαζαν εκείνη την επίγεια κοινωνία. (Γένεση 6:11) Ανάλογα, το εδάφιο 2 Πέτρου 3:7 προλέγει ότι η πονηρή κοινωνία και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις της θα καταστραφούν οριστικά σαν από φωτιά.
Τι θα συμβεί στο τέλος του κόσμου;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: «Ο κόσμος παρέρχεται καθώς και η επιθυμία του, αλλά αυτός που κάνει το θέλημα του Θεού παραμένει για πάντα».—1 ΙΩΑΝΝΗ 2:17.
«Ο κόσμος» που θα παρέλθει δεν είναι η γη, αλλά ο κόσμος των ανθρώπων οι οποίοι δεν ζουν σε αρμονία με το θέλημα του Θεού. Όπως ένας χειρουργός αφαιρεί έναν κακοήθη όγκο από κάποιον ασθενή για να του σώσει τη ζωή, έτσι και ο Θεός θα “εκκόψει” τους πονηρούς ώστε οι καλοί άνθρωποι να απολαμβάνουν πλήρως τη ζωή στη γη. (Ψαλμός 37:9) Από αυτή την άποψη, «το τέλος του κόσμου» είναι κάτι καλό.
Μια τέτοια θετική θεώρηση για «το τέλος του κόσμου» υπονοείται από τις μεταφράσεις της Γραφής που αποδίδουν τη συγκεκριμένη έκφραση ως “τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων” ή «το τέλος της εποχής». (Ματθαίος 24:3· Νέα Διεθνής Μετάφραση [New International Version]) Εφόσον και οι άνθρωποι και η γη θα επιζήσουν από το τέλος, δεν είναι λογικό ότι θα ακολουθήσει μια νέα εποχή, ένα νέο σύστημα πραγμάτων; Η Γραφή απαντάει ναι, καθώς κάνει λόγο για “το ερχόμενο σύστημα πραγμάτων”.—Λουκάς 18:30.
Ο Ιησούς αποκάλεσε αυτή τη μελλοντική περίοδο «ανανέωσιν του κόσμου». Εκείνον τον καιρό, θα επαναφέρει την ανθρωπότητα στην κατάσταση για την οποία την προόριζε αρχικά ο Θεός. (Ματθαίος 19:28, Η Αγία Γραφή, Ν. Λούβαρι–Α. Χαστούπη) Τότε θα απολαμβάνουμε
▪ Παραδεισένια γη με ασφάλεια και ευημερία για όλους.—Ησαΐας 35:1· Μιχαίας 4:4.
▪ Εργασία που θα έχει νόημα και θα δίνει ικανοποίηση.—Ησαΐας 65:21‐23.
▪ Θεραπεία όλων των ασθενειών.—Ησαΐας 33:24.
▪ Αντιστροφή της γήρανσης.—Ιώβ 33:25.
▪ Ανάσταση των νεκρών.—Ιωάννης 5:28, 29.
Αν κάνουμε «το θέλημα του Θεού», όσα μας ζητάει εκείνος, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, θα θέλουμε να έρθει.
Πλησιάζει όντως το τέλος του κόσμου;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: «Όταν δείτε να γίνονται αυτά, να ξέρετε ότι πλησιάζει η βασιλεία του Θεού».—ΛΟΥΚΑΣ 21:31.
Στο βιβλίο Οι Τελευταίες Ημέρες Είναι Πάλι Εδώ (The Last Days Are Here Again), ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κάιλ γράφει ότι «οι ξαφνικές αλλαγές και το κοινωνικό χάος δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που ευνοεί τις προβλέψεις για το τέλος του κόσμου». Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν οι αλλαγές και το χάος φαίνονται δυσερμήνευτα.
Ωστόσο, οι προφήτες της Γραφής που μίλησαν για το τέλος δεν προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν δυσνόητα γεγονότα των ημερών τους. Απεναντίας, περιέγραψαν υπό θεϊκή έμπνευση συνθήκες που θα έδειχναν ότι επίκειται το τέλος του κόσμου. Εξετάστε μερικές τέτοιες προφητείες και κρίνετε αν εκπληρώνονται στην εποχή μας.
▪ Πόλεμοι, πείνες, σεισμοί και επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών.—Ματθαίος 24:7· Λουκάς 21:11.
▪ Μεγάλη αύξηση του εγκλήματος.—Ματθαίος 24:12.
▪ Καταστροφή της γης από τους ανθρώπους.—Αποκάλυψη 11:18.
▪ Άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους, τα χρήματα και τις απολαύσεις, αλλά όχι τον Θεό.—2 Τιμόθεο 3:2, 4.
▪ Κατάρρευση της οικογένειας.—2 Τιμόθεο 3:2, 3.
▪ Γενικευμένη απάθεια ως προς τις αποδείξεις ότι το τέλος πλησιάζει.—Ματθαίος 24:37‐39.
▪ Κήρυγμα των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού παγκόσμια.—Ματθαίος 24:14.
Όπως είπε ο Ιησούς, βλέποντας «όλα αυτά» ξέρουμε ότι το τέλος πλησιάζει. (Ματθαίος 24:33) Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούν ότι οι αποδείξεις είναι πειστικές και μεταδίδουν την πίστη τους κηρύττοντας σε 236 χώρες.
Μήπως οι λανθασμένες προσδοκίες για το τέλος σημαίνουν ότι δεν θα έρθει ποτέ;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: «Όταν θα λένε: “Ειρήνη και ασφάλεια!” τότε ξαφνική καταστροφή θα έρθει αμέσως πάνω τους όπως ο βασανιστικός πόνος σε μια έγκυο γυναίκα· και δεν πρόκειται να διαφύγουν».—1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ 5:3.
Η Γραφή παρομοιάζει την καταστροφή του κόσμου με την έναρξη του τοκετού—οι πόνοι της μητέρας είναι αναπόφευκτοι και ξαφνικοί. Ο καιρός που προηγείται του τέλους μοιάζει και αυτός με εγκυμοσύνη, επειδή η μέλλουσα μητέρα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερα σημάδια της επικείμενης γέννας. Ο γιατρός της ίσως έχει κάνει υπολογισμούς για την ημερομηνία του τοκετού. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτός καθυστερήσει, η μητέρα εξακολουθεί να είναι βέβαιη ότι το μωρό θα γεννηθεί σύντομα. Παρόμοια, οποιεσδήποτε λανθασμένες προσδοκίες για το τέλος δεν αλλοιώνουν τα αλάνθαστα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τις ημέρες μας ως τις «τελευταίες».—2 Τιμόθεο 3:1.
Ίσως αναρωτηθείτε: “Εφόσον το σημείο ότι το τέλος πλησιάζει είναι τόσο προφανές, γιατί δεν το αναγνωρίζουν τόσο πολλοί;” Η Γραφή δείχνει πως, όταν το τέλος θα πλησιάζει, πολλοί θα μικροποιούν τις αποδείξεις. Δεν θα παραδέχονται τις εκ βάθρων αλλαγές που συντελούνται στις τελευταίες ημέρες, αλλά θα λένε χλευαστικά: «Από την ημέρα που οι προπάτορές μας κοιμήθηκαν τον ύπνο του θανάτου, τα πάντα παραμένουν ακριβώς όπως ήταν από την αρχή της δημιουργίας». (2 Πέτρου 3:3, 4) Με άλλα λόγια, το σημείο των τελευταίων ημερών είναι ξεκάθαρο, αλλά πολλοί το αγνοούν.—Ματθαίος 24:38, 39.
Αυτό το άρθρο εξέτασε μερικές μόνο αποδείξεις από τη Γραφή ότι το τέλος πλησιάζει.* Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Αν ναι, σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και να δεχτείτε την προσφορά τους για δωρεάν μαθήματα της Αγίας Γραφής. Μπορούν να γίνονται στο σπίτι σας, όπου αλλού σας βολεύει ή ακόμη και από το τηλέφωνο. Το μόνο που χρειάζεται να διαθέσετε είναι χρόνος, ενώ τα πιθανά οφέλη είναι ανεκτίμητα.

… πάτησε like για την συνέχεια του άρθρου …

Recommended For You