20 λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων

Όταν έχουν φτάσει οι οικονομίες μας σε ακραίο σημείο, δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αδιέξοδο. Το κλειδί βρίσκεται στις μικρές περιπτώσεις και συνήθειες, με τις οποίες μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα σε καθημερινή βάση χωρίς να στερούμαστε τα απαραίτητα. Σας παρουσιάζουμε 20 λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων.
Διαχειριστείτε το μπάτζετ σας. Φτιάξτε κατάλογο με τα σταθερά μηνιαία έξοδα και κινηθείτε ανάλογα.
Διακοσμείστε το σπίτι σας ανέξοδα. Προτιμήστε την αφίσα αγαπημένης σας ταινίας ή μια μεγάλη καλλιτεχνική (ή δική σας) φωτογραφία από ένα ακριβό έργο τέχνης
Αυξήστε το χρόνο ζωής των ρούχων σας. Προετοιμάστε τα ρούχα σωστά πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, ώστε να μην υποστούν φθορές. Δώστε προσοχή στο χρώμα και την υφή τους.
Ανταλλάξτε ρούχα. Εκτός από την καλή χρήση τους, σημαντική θα ήταν και η ανταλλαγή τους για να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας. Καλέστε φίλους να φέρουν δικά τους ρούχα και προμηθευτείτε δωρίζοντας παράλληλα τα ρούχα σας.
Σωστή αποθήκευση τροφίμων. Προτιμήστε να ταξινομήσετε και να τακτοποιήσετε κατάλληλα τα τρόφιμα στο σπίτι σας ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε ευκολότερα δοσολογίες, αλλά και να τα έχετε καλύτερα οργανωμένα. Παράλληλα, θα διατηρηθούν περισσότερο από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Το νερό δεν χρειάζεται να είναι καυτό για όλες τις δουλειές του σπιτιού. Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια ανάβοντας λιγότερο το θερμοσίφωνά σας.
Ανέξοδα περιτυλίγματα. Χρησιμοποιήστε χρησιμοποιημένα περιτυλίγματα ή παλιά κασκόλ, εφημερίδες, υφάσματα τα οποία σας φαίνονταν αχρείαστα μέχρι πρόσφατα.
Μη επώνυμα προϊόντα. Αποφασίστε πως ποιοτικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις δημοφιλείς μάρκες. Τα προϊόντα με την επωνυμία του σουπερ μάρκετ, που τα αγοράζουμε είναι συνήθως 50% φθηνότερα από τις “μάρκες”.
Εναλλακτικά δώρα ή διακοσμητικά. Φτιάξτε τα δικά σας κεριά, τοποθετώντας το λιωμένο κερί σε ένα φλιτζάνι του σερβίτσιου σας.
Λευκό ξύδι. Χρησιμοποιήστε το δραστικό αυτό οξύ για να καθαρίσετε επιφάνειες αλλά και λεκέδες από ρούχα. Είναι μη τοξικό και σε αντίθεση με το συμβατικό κόκκινο ξύδι, έχει πιο ήπιο άρωμα.
Εξοικονομήστε αυτόματα. Σε μηνιαία βάση αποφασίστε να βάζετε ένα ποσό στην άκρη για να φτιάξετε κομπόδεμα. Μετά από λίγο καιρό το συγκεκριμένο ποσό δεν θα σας λείπει και θα μένει δεδομένα “στην άκρη”.
Καταψύξτε. Ειδικά τα λαχανικά, είναι τρόφιμα, που μπορείτε να καταναλώσετε μετά από αρκετό καιρό. Βάλτε τα στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τα μελλοντικά στο φαγητό σας δίνοντας γεύση και άρωμα.
Ανακατασκευάστε τα μαξιλάρια σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέες ακριβές μαξιλαροθήκες. Δώστε προσωπικό τόνο χρησιμοποιώντας και ράβοντας δικό σας ύφασμα ή παλιά ρούχα για μαξιλαροθήκες.
Βιβλία. Εκτός από ρούχα μπορείτε να ανταλλάξετε και βιβλία με φίλους σας. Κάντε με την παρέα σας μια πιο κλειστή δανειστική βιβλιοθήκη και ανταλλάξτε βιβλία που θέλετε ή έχετε να προτείνετε στους φίλους σας.
Ταξινομήστε τη βιβλιοθήκη σας χρησιμοποιώντας άδεια κουτιά από δημητριακά. Θα σας βοηθήσουν στην ταξινόμηση βιβλίων, τετραδίων και άλλων μικρών αναλώσιμων του γραφείου.
Προτιμήστε τα αποξηραμένα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Καλύτερη ποιότητα, λιγότερες θερμίδες αλλά και μισή σχεδόν τιμή.
Βάλτε πλυντήριο το βράδυ. Σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις είναι μικρότερες (αν έχετε νυχτερινό ρεύμα).
Αυτοσχεδιάστε στην κουζίνα για να μειώσετε τα έξοδα. Για παράδειγμα, προτιμήστε να φτιάξετε μόνοι σας σως dijon (ντιζον) από το να την αγοράσετε στο σουπερ μαρκετ.
Βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές σας. Από υπολογιστές μέχρι φορτιστές κινητών, πρέπει να βγάζουμε τις συσκευές από το ρεύμα για την μικρότερη δυνατή κατανάλωση. Εκτός από ρεύμα και ενέργεια, που εξοικονομούμε, όταν είναι στο ρεύμα, κινδυνεύουν με υπερθέρμανση και κατ’ επέκταση πιθανή φθορά της συσκευής μας.
Σβήστε κάθε φως πριν κοιμηθείτε. Ακόμα και τα μικρά παιδιά πρέπει να συνηθίσουν χωρίς φωτισμό την ώρα του ύπνου. Τα χρήματα που εξοικονομείτε θα σας φανούν αρκετά.
http://www.flowmagazine.gr

Recommended For You