11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση!

Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας και είτε το θερμόμετρο ανεβαίνει είτε κατεβαίνει, η μπύρα είναι το αγαπημένο δροσιστικό ποτό για πολλούς από εμάς. Ξεκινώντας την αναζήτηση ελληνικών εταιρειών παρασκευής μπίρας, προκύπτουν αρκετές ζυθοποιίες με εξαιρετικά προϊόντα σε όλη την χώρα. Η ποικιλία αλλά και η ξεχωριστή ποιότητά τους είναι ικανές να ικανοποιήσουν ως και τους πιο απαιτητικούς ζυθοπότες ενώ η εγχώρια παραγωγή αποδεικνύεται απόλυτα επαρκής για την ελληνική αγορά.

Προτιμήστε Ελληνική μπύρα, όχι γι” άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι υπέροχες.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Β29, η βιολογική: Μία μπίρα-προϊόν βιολογικής γεωργίας, που βρίσκεται στην ελληνική αγορά από το 2010. Παράγεται και εμφιαλώνεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα Ευβοίας. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον βιολογικό λυκίσκο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, που δίνει στο τελικό προϊόν μία έντονα πικρή γεύση, αν και οι πρώτες της γευστικές νότες είναι ήπιες. Η πικράδα της εξουδετερώνει τα υπόλοιπα στοιχεία, οπότε προτιμήστε την μόνο αν είστε λάτρεις των πικρών γεύσεων. Αφρός πυκνός, μαλακό άρωμα και εντυπωσιακό χρυσόξανθο χρώμα. Είναι διαθέσιμη σε όλες τις κάβες και τα σχετικά καταστήματα.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

ΖΕΟΣ, η ελαφρώς cult: Κατάγεται από το Άργος αλλά παράγεται στον Ίναχο Αργολίδας. Πιστή στις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπίρας, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Η γεύση της γήινη με έντονη την παρουσία των σιτηρών (κριθάρι, σιτάρι, λυκίσκος) και σχετικά πικρή. Πλούσιος αφρός και κεχριμπαρένιο χρώμα ενώ η ημερομηνία λήξης της απαστερίωτης εκδοχής της αρκετά σύντομη, έως 45 ημέρες. Τέσσερα τα είδη της: Πρώτη η Lager, βασισμένη σε μακεδονική συνταγή με ξανθό χρώμα και γεύση βύνης, λυκίσκου και μήλου. Δεύτερη η (μαύρη) Black Mak με εβένινο χρώμα και άρωμα καφέ, πικρής σοκολάτας και βύσσινου. Η γεύση της θυμίζει έντονα εκείνη του στιγμιαίου καφέ και της μαύρης σοκολάτας.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Τρίτη η παστεριωμένη Pilsner με χρώμα ξανθό και γεύση με έντονη την παρουσία της βύνης και του λυκίσκου. Τέταρτη η απαστερίωτη Pilsner με χρώμα ξανθό, σχετικά θολό με γεύση πράσινου μήλου και άρωμα φρούτων. Διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου αλλά μη βιαστείτε να κρίνετε από το ασυνήθιστο «περιτύλιγμα»· το περιεχόμενο θα σας εκπλήξει. Ενδιαφέρον και το σχεδιαστικό μέρος των μπουκαλιών, στα οποία κυριαρχούν μοτίβα με κίονες και την ελληνική σημαία ενώ το cult κλίμα της ζυθοποιίας συμπληρώνει η επιλογή της λαϊκής αοιδού Άντζελας Δημητρίου για την τηλεοπτική προώθηση του προϊόντος.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Corfu Beer, η Ομηρική: Με έδρα της το νησί του Ιονίου η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει τέσσερις διαφορετικές μπίρες υψηλής ποιότητας. Τα πρώτα δείγματά τους κυκλοφόρησαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2009 και η απήχηση που σημείωσαν σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθιέρωσαν τη ζυθοποιία στην αγορά. Φρέσκια μπίρα, που παράγεται παραδοσιακά: ζυμώνεται σε θερμοκρασία 15 βαθμών και ωριμάζει στον -1°C για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται σε ειδικά ψυχόμενα τανκ ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνά τις 45 ημέρες. Διατηρείται απαραιτήτως στο ψυγείο. Τα είδη της: H ξανθιά και δροσιστική Royal Ionian με έντονο άρωμα, εμπνευσμένη από παραδοσιακή τσεχική συνταγή. Η Real Ale Bitter, καστανή μπίρα με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Η Real Ale Special, ξανθοκόκκινη με βελούδινη γεύση και φρουτώδες άρωμα και τέλος η ιδιαίτερη Ionian Epos. Η τελευταία εκδοχή είναι εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, καθώς, όπως αναφέρεται στην «Οδύσσεια», ο βασιλιάς των Φαιάκων διατηρούσε κρίθινο οίνο σε χρυσούς κρατήρες.

 

Brink’s, η παλιά «Ρεθυμνιακή» Οργανική μπίρα, παραγωγής βιολογικής γεωργίας με δύο εκδοχές: ξανθιά και μαύρη. Η πρώτη έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα βύνης και φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαύρη χαρακτηρίζεται από κερχιμπαρένιο σκούρο χρώμα και έντονη γεύση βύνης. Περιέχουν αλκοόλ κατά 4.8%. Παρασκευάζονται με πίστη στον γερμανικό νόμο του 1516 περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά· όλα βιολογικής καλλιέργειας.
Δροσιστικές εκάτερες, συνοδεύουν έξοχα τηγανητά γεύματα.

Η διείσδυσή τους στην αγορά ξεκίνησε διστακτικά και τo πρώτο διάστημα παραγωγής τους εκτιμούνταν μόνο τοπικά, αλλά πλέον είναι διαθέσιμες σε όλα τα βιολογικά -και όχι μόνο- καταστήματα. Παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία «Ρεθυμνιακή» όμως σήμερα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, οι λάτρεις της θα την αναζητήσουν ως Brink’s, κατά το επώνυμο του ζυθοποιού και ιδρυτή της εταιρείας. Το προϊόν καθαυτό μένει απαράλλακτο.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Volkan, η εκρηκτική: Γνήσια ελληνική μπίρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παρασκευάζεται στη Σαντορίνη, όπου λόγω του υφάλμυρου νερού του νησιού χρησιμοποιείται φίλτρο από λάβα, δηλαδή βαστάλτη Σαντορίνης, (Lava Rock Filter) για την χρήση του στην παρασκευή της μπίρας. Κατά τη ζύμωσή της η Vokan Pilsner εμπλουτίζεται με λυκίσκο που ενισχύει το άρωμά της.

Οι εκδοχές της: ξανθιά Santorini gold και σκούρα Santorini black. Το τοπικό μέλι και το ναξιώτικο κίτρο δίνουν ξεχωριστή υφή, γεύση και άρωμα στον ζύθο ενώ είναι το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ (GDF™). Στην ουσία η ζυθοποιία Volkan, συμμετέχοντας στον εν λόγω κίνημα, προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Βεργίνα η «βόρεια» και αγαπημένη των λάτρεων της φρουτώδους γεύσης. Βασική εκδοχή της η Weiss με πλούσιο χρώμα και φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα. Έπονται η κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και άρωμα εξωτικών φρούτων και η Premium Pilsner, με ονομασία Edelsteiner και ανάλαφρη γεύση.

Παράγεται από ελληνικό κριθάρι στη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής, γνωστή για το άριστης ποιότητας νερό της. Στη Ροδόπη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, φημολογείται πως παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπίρας κατά την αρχαιότητα.

Οι δημιουργοί της μπίρας Βεργίνα επεδίωξαν εξ αρχής την υψηλή ποιότητα και τις άριστες πρώτες ύλες ενώ οι εγκαταστάσεις μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιβαρρύνουν ελάχιστα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Septem η πικρή και μοντέρνα: Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009, με όνομα το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας. Ζυμώνεται σε θερμοκρασία 18-20°C και ωριμάζει για πέντε εβδομάδες.
Τα είδη της ξεκινούν από τη χρυσόξανθη Septem Monday’s Pilsner με τον παχύ, σχεδόν κρεμώδη, αφρό, τις έντονες οσμές κίτρου και λυκίσκου και την δροσερή και διακριτική παρουσία της βύνης.

Ακολουθεί η χάλκινου χρώματος Septem Friday’s Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Όσοι την γευτούν δε θα μπορούν παρά να εντοπίσουν το απόλυτα ταιριαστό άρωμα του φουντουκιού.
Τελευταία μα ουχί έσχατη η «μελένια» εκδοχή της, Honey Golden Ale, που παράγεται από μέλι ανθέων.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

ΝΕΔΑ η δυναμική: Σχεδόν ίδιας ηλικίας, καθώς άρχισε να παράγεται τον Μάρτιο του 2009, και μεσσηνιακής καταγωγής. Το όνομά της είναι δάνειο από το μοναδικό ποτάμι της Μεσσηνίας με θηλυκή ονομασία, την Νέδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η ομώνυμη θεότητα κατοικούσε στα νερά του. Αυθεντική lager με χρυσαφένιο χρώμα και σχετικά πικάντικη γεύση, έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος των Ελλήνων καταναλωτών. Παρασκευάζεται από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου ενώ ο πλούσιος αφρός και η δροσιστική, βελούδινη γεύση της την καθιστούν ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά γεύματα.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Πειραϊκή, η του λιμανιού: Η ηλικία της δεν ξεπερνά τα οκτώ χρόνια και παράγεται από την ομώνυμη μικροζυθοποιία σε δύο εκδοχές: Pils και Pale ale. Βιολογική μπίρα, που ζυμώνεται και ωριμάζει για έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η ποσότητα διάθεσής της περιορισμένη, καθώς αποτελεί προϊόν παραδοσιακής ζυθοποίησης χωρίς συντηρητικά και με φυσικά υλικά. Ξανθιά με πλούσιο αφρό και πικρή επίγευση η Pils, καστανή, φρουτώδης, αρωματική και πικάντικη η Pale ale. Και οι δύο με ελαφρύ, ευχάριστο άρωμα.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Φρέσκια μπίρα Χίου, η σπάνια: Παρασκευάζεται στον Κάμπο του νησιού από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε παρτίδες περιορισμένης ποσότητας για τέσσερις ως και έξι εβδομάδες χωρίς προσθήκες συντηρητικών, αυστηρά αφιλτράριστη και απαστερίωτη.

Έχει χαρακτηριστικό ξανθοκίτρινο χρώμα και λεπτό λευκό αφρό ενώ το άρωμά της αφήνει την αίσθηση βοτάνων, λουλουδιών και πορτοκαλιού. Εξίσου φρουτένια και η γεύση της, ενώ όσοι αγαπάτε τις γλυκές εκδοχές της μπίρας προτιμήστε την σχετικά ζεστή, καθώς όσο θερμαίνεται τόσο γλυκαίνει.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση! | dailyarticle.gr

Craft η διακεκριμένη: H ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και επιμένοντας στα αγνά συστατικά παράγει μικρές ποσότητες αλλά μεγάλη ποικιλία τύπων μπίρας. Εκδοχές της η ξανθιά κλασική Pilsner, η κόκκινη με ολοκληρωμένη γεύση Red ale και η καστανή κεχριμπαρένια Smoked Lager. Από την ίδια εταιρεία διατίθενται και η απολαυστική σταρόμπιρα Weiss, η γλυκόπιοτη και ξανθιά Athens lager και η μαύρη διακεκριμένη lager. Η τελευταία επιλέχθηκε ως μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια κατάταξη από τον Σουηδό γευσιγνώστη Per Samuelsson.

Πηγή: o-klooun.com

 

Recommended For You