0 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί: Κλείστε το λογαριασμό σας στο Facebook αν δε θέλετε να σας κατασκοπεύουν!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και να…κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook αν επιθυμούν να διατηρήσουν τις πληροφορίες τους ιδιωτικές και μακριά από τα “μάτια” των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η υπάρχουσα νομοθεσία “Ασφαλούς Λιμένα” (Safe Harbor) δεν προστατεύει επαρκώς τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ.

eu

Τα σχετικά σχόλια έγιναν από το δικηγόρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Bernhard Schim, με αφορμή μία δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε ο γνωστός Αυστριακός ακτιβιστής και φοιτητής της Νομικής Max Schrems, ο οποίος έχει προσφύγει εναντίον του Facebook σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι ενώ οι αποκαλύψεις του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA έχουν προβληματίσει επαρκώς τα τελευταία χρόνια όλους μας.

Max Schrems

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες του: “Ίσως πρέπει να εξετάσετε το κλείσιμο του λογαριασμού σας στο Facebook αν έχετε”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Schhim στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη… μετά Snowden εποχή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η νομοθεσία“ασφαλούς λιμένα”, στην υπάρχουσα μορφή της, παρέχει επαρκή προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ. Η σχετική νομοθεσία αφορά κυρίως το τρέχον νομικό πλαίσιο ασφαλείας το οποίο περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων των πολιτών της ΕΕ μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού προς τις ΗΠΑ. Χωρίς το νομικό πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά ιδιωτικών δεδομένων εκτός της ΕΕ, ωστόσο, πλέον, δε θεωρείται ασφαλές και ζητείται η ακύρωσή του.

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο Safe Harbor από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένονται έως τον Οκτώβριο.

πηγή

Recommended For You