Η ώρα του απεριτίφ

Είναι μία από αυτές τις ανέξοδες στιγμές πολυτέλειας που μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας, δίνοντας στυλ στην καθημερινότητά μας. Τα όμορφα καλοκαιρινά απόβραδα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε την αρχή.

Υπάρχουν κάποια πράγματα και συνήθειες που δυστυχώς έχουν βγει πια από τη ζωή μας, επιτρέποντας σε μια μονότονη, χωρίς στυλ, καθημερινότητα να μας κυριεύσει. Αν όμως κάνουμε μια αρχή, βάζοντας σε κάθε μέρα μας μικρές πινελιές από τις «πολυτέλειες» που λέγονται ελεύθερος χρόνος, χαλάρωση, συντροφικότητα, πολύ σύντομα θα δούμε τη διάθεσή μας να αλλάζει.

images

Ας αρχίσουμε από το απεριτίφ στις καλοκαιρινές διακοπές μας. Δροσεροί μετά το απογευματινό ντους και μαυρισμένοι από το πρωινό μπάνιο στη θάλασσα, ντυμένοι με τα ελαφρά λινά και τα βαμβακερά μας, χρειαζόμαστε μόνο ένα παγωμένο ποτό για να γίνουμε… πρωταγωνιστές, έστω και για λίγο, σε μια προσωπική, ρομαντική κομεντί. Ενα κοκτέιλ-απεριτίφ θα βοηθήσει σ’ αυτό. Ξηρό, αρωματικό, αναζωογονητικό, όπως είναι τα Whisky Sour, Gin tonic, Margarita, Caipirinha, Negroni, Cosmopolitan, Tom Collins.

Σίγουρη επιλογή είναι και τα κοκτέιλ με αφρώδη κρασιά, όπως το Bellini και το Kir Royal, και όλα τα champagne cocktails που μπορούν μια χαρά να εκτελεστούν με απλά αφρώδη, ξηρά κρασιά. Και αν θέλετε να το προχωρήσετε ακόμη περισσότερο, διαλέξτε κοκτέιλ ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα το απολαύσετε! Με βοτανικά τζιν για τα μέρη με πευκοδάση, με τεκίλα για τα άνυδρα νησιά, με μοσχάτα κρασιά στη σκιά των βυζαντινών οικισμών, με campari εκεί όπου η Ιστορία έχει γλυκόπικρες σελίδες. Τέλος, με βότκα και πολύχρωμους φρέσκους καλοκαιρινούς χυμούς αντικρίζοντας το Αιγαίο, που στα μαγικά του ηλιοβασιλέματα δεν είναι απαραιτήτως γαλανόλευκο.

Κλασικά απεριτίφ

Ούζο
Το αδιαμφισβήτητο ελληνικό ορεκτικό. Με σκληρά παγάκια και παγωμένο νερό. Οπως παγωμένο θα είναι και το μπουκάλι με το ούζο το οποίο θα σερβίρουμε σε κολονάτα ποτήρια, έτσι ώστε η ζέστη του χεριού μας να μην επηρεάζει το ποτό μας.

Τσίπουρα, αποστάγματα σταφυλής και οίνου
Ξηρά, αρωματικά, παγωμένα από την κατάψυξη -και χωρίς νερό παρακαλώ!-, σερβιρισμένα στα ποτήρια των αποσταγμάτων (μικρές τουλίπες) για να βγάζουν τα αρώματά τους.

Μπίρες
Οχι όλες βέβαια! Ιδανικές για απεριτίφ είναι αυτές στις οποίες κυριαρχεί ο λυκίσκος και όχι η βύνη. Φρέσκες και ξηρές pilsner έχουν ένα δροσερό στόμα που μας προετοιμάζει είτε για πιο έντονες μπίρες φαγητού είτε απλώς για να περάσουμε στο τραπέζι.

Campari
Κρατάει εδώ και έναν αιώνα τα σκήπτρα στο χώρο των bitters. Σερβίρεται σε ποτήρι με σχήμα αντεστραμμένου Α, οπωσδήποτε παγωμένο. Σκέτο, με πάγο και μία φέτα πορτοκαλιού, με σόδα, σε αναλογία 2/3 Campari – 1/3 σόδα και άφθονα παγάκια, με χυμό ροζ γκρέιπφρουτ και πάγο.

Aperol
Με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα και αρώματα πορτοκαλιού, βοτάνων και μπαχαρικών. Απολαύστε το σκέτο με πάγο, με σόδα – και ακόμη καλύτερα με ξηρό λευκό, αφρώδες κρασί!

Θυμηθείτε
Τα απεριτίφ δεν είναι ποτέ γλυκά, κρεμώδη ή με υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Ενα λευκό ή ροζέ κρασί με οξύτητα μπορεί να παίξει το ρόλο του απεριτίφ.

Πίνουμε μόνο ένα, για να μη φτάσουμε τρεκλίζοντας στο τραπέζι!

http://www.oinoxoos.net

Recommended For You