Είναι Ακίνδυνη η Τροφή Σας;

«Ο Τρόμος του Βακτηριδίου E. Coli Κλείνει Σχολείο στη Γερμανία».—ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΡΟΪΤΕΡ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

«Κρούσματα Σαλμονέλας σε Πέντε Πολιτείες Αποδίδονται σε Φύτρα».—ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ USA TODAY, ΗΠΑ.

«Κρέας 6 Αγελάδων που Έτρωγαν Ραδιενεργό Άχυρο Διανέμεται σε 9 Επαρχίες».—ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ THE MAINICHI DAILY NEWS, ΙΑΠΩΝΙΑ.

ΑΥΤΑ τα τρία πρωτοσέλιδα εμφανίστηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων το περασμένο έτος. Αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο γύρω στο 30% του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες υποφέρει από τροφιμογενή νοσήματα.

images

Πώς σας επηρεάζουν τέτοιες ειδήσεις; «Μου προκαλούν ανησυχία, για να μην πω οργή», παραδέχεται ο Χόι, ένας πατέρας από το Χονγκ Κονγκ. «Έχω δύο παιδιά και με απασχολεί το πώς και πού παράγονται αυτά που τρώνε».

Στις φτωχότερες χώρες, τα τροφιμογενή και τα υδατογενή νοσήματα σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους—κυρίως παιδιά—κάθε χρόνο. «Στις δικές μας αγορές, τα τρόφιμα είναι εκτεθειμένα στις μύγες, στη βροχή, στον αέρα και στη σκόνη», λέει η Μπόουλα, η οποία ζει στη Νιγηρία. «Τρέμω όταν διαβάζω ή ακούω τι μπορείς να πάθεις από μολυσμένα τρόφιμα. Θέλω να προστατέψω την οικογένειά μου».

Είναι εφικτό να προστατέψετε την οικογένειά σας από επικίνδυνα τρόφιμα; Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων δηλώνει: «Αν στα μαγαζιά μας βρεθούν επικίνδυνα τρόφιμα, γίνονται αμέσως πρωτοσέλιδο, και δικαίως. Αλλά κάποια τρόφιμα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν επικίνδυνα, προκαλώντας ίσως και τροφιμογενή νοσήματα, εξαιτίας πραγμάτων που κάνουμε—ή δεν κάνουμε—μέσα στην ίδια μας την κουζίνα».

Πώς θα προστατέψετε την οικογένειά σας; Ελάτε να δούμε τέσσερις τρόπους με τους οποίους θα κάνετε την τροφή σας ασφαλέστερη.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Μερικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα τροφιμογενή νοσήματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

● Παιδιά κάτω των 5
● Έγκυες
● Άτομα άνω των 70
● Άτομα με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αν εσείς ή οποιοσδήποτε τρώει μαζί σας ανήκετε σε μια από αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το τι μαγειρεύετε, σερβίρετε και τρώτε.

1. Να Ψωνίζετε Προσεκτικά

ΑΝ ΔΕΝ παράγετε μόνοι σας τα τρόφιμα που καταναλώνετε, η πρώτη σας επαφή μαζί τους είναι πιθανότατα στη λαϊκή αγορά ή σε κάποιο μαγαζί ή σούπερ μάρκετ. Όταν ψωνίζετε, πώς μπορείτε να διαλέγετε και να αγοράζετε τρόφιμα που δεν θα βλάψουν την υγεία σας;

● Σχεδιάστε τη διαδρομή σας.

«Να παίρνετε πρώτα τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο», συστήνει το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην Αυστραλία. «Αφήστε για το τέλος [τα είδη από] τα ψυγεία και τους καταψύκτες». Επίσης, αν σκοπεύετε να αγοράσετε ζεστό φαγητό, πάρτε το λίγο προτού γυρίσετε σπίτι.

● Να προτιμάτε τα φρέσκα τρόφιμα.

Να προσπαθείτε όταν είναι δυνατόν να αγοράζετε φρέσκα τρόφιμα.* Η Ρουθ από τη Νιγηρία, μητέρα δύο παιδιών, λέει: «Συνήθως πηγαίνω στην αγορά πολύ νωρίς το πρωί όταν τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα». Η Ελίζαμπεθ από το Μεξικό, που επίσης ψωνίζει σε υπαίθρια αγορά, λέει: «Εκεί βρίσκω φρέσκα φρούτα και λαχανικά που τα διαλέγω μόνη μου. Φροντίζω δε πάντα να αγοράζω κρέας από ζώο που έχει σφαχτεί την ίδια μέρα. Ό,τι περισσέψει, το βάζω στην κατάψυξη».

● Να ελέγχετε τα τρόφιμα.

Σκεφτείτε: “Είναι άθικτη η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών; Μήπως το κρέας μυρίζει περίεργα;” Αν το προϊόν είναι συσκευασμένο, ελέγξτε τη συσκευασία. Μια φθαρμένη συσκευασία θα μπορούσε να γίνει πύλη εισόδου βακτηριδίων.

Ο Τσενγκ Φάι από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ψωνίζει τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, λέει: «Είναι επίσης απαραίτητο να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία». Γιατί; Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα ληγμένο προϊόν μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και αν η όψη του, η μυρωδιά του και η γεύση του είναι καλές.

● Να τα μεταφέρετε με ασφάλεια.

Αν προτιμάτε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή πλαστικό δοχείο, να τα πλένετε συχνά με ζεστό νερό και σαπούνι. Να βάζετε το κρέας και το ψάρι σε ξεχωριστά δοχεία ή τσάντες για να μη μολύνουν τα άλλα τρόφιμα.

Ο Ενρίκο και η Λορεντάνα, ένα αντρόγυνο από την Ιταλία, προτιμούν να ψωνίζουν στη γειτονιά τους, και εξηγούν το γιατί: «Επειδή έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τα τρόφιμα πολύ μακριά με κίνδυνο να χαλάσουν». Αν πρόκειται να κάνετε πάνω από μισή ώρα να γυρίσετε σπίτι, βάλτε τα παγωμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμομονωτική τσάντα ή διατηρήστε τα κρύα με κάποιον άλλον τρόπο.

Στο επόμενο άρθρο, θα δείτε πώς μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα ασφαλή αφού μπουν στο σπίτι σας.

2. Να Διατηρείτε τα Πάντα Καθαρά

ΟΠΩΣ ένας χειρουργός προστατεύει τους ασθενείς του πλένοντας τα χέρια του, αποστειρώνοντας τα εργαλεία του και διατηρώντας καθαρό το χειρουργείο, έτσι και εσείς μπορείτε να προστατεύετε την οικογένειά σας διατηρώντας καθαρό τον εαυτό σας, την κουζίνα σας και το φαγητό σας.

● Να πλένετε τα χέρια σας.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά δηλώνει ότι «με τα χέρια μεταδίδεται γύρω στο 80% των κοινών λοιμωδών νοσημάτων όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη». Γι’ αυτό, να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό προτού φάτε, αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και όταν μαγειρεύετε.

● Να διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρή.

Μια μελέτη αποκάλυψε πως, ενώ το μπάνιο είναι συνήθως το καθαρότερο μέρος του σπιτιού, «οι χειρότερες εστίες βακτηριδίων μέσα στο σπίτι είναι το σφουγγαράκι και τα πανάκια του νεροχύτη».

Γι’ αυτό, να αλλάζετε συχνά τα πανάκια του νεροχύτη και να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και σαπούνι ή απολυμαντικό για να καθαρίζετε τις διάφορες επιφάνειες στην κουζίνα. Αυτό ασφαλώς δεν είναι πάντα εύκολο. Η Μπόουλα μένει σε σπίτι που δεν έχει τρεχούμενο νερό. «Αυτό μας δυσκολεύει πολύ», λέει η ίδια. «Αλλά ποτέ δεν τσιγκουνευόμαστε το σαπούνι και το νερό. Φροντίζουμε να είναι πάντα διαθέσιμα ώστε να κρατάμε καθαρή την κουζίνα μας αλλά και ολόκληρο το σπίτι μας».

● Να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχουν μολυνθεί από βρώμικο νερό, ζώα, περιττώματα ή ωμό κρέας προτού τα αγοράσετε. Συνεπώς, ακόμα και αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσετε, να τα πλένετε σχολαστικά για να φύγουν τα βλαβερά βακτηρίδια. Αυτό θέλει χρόνο. Η Νταϊάν, μια μητέρα από τη Βραζιλία, λέει: «Όταν φτιάχνω σαλάτα, φροντίζω να μη βιάζομαι ώστε να μπορέσω να πλύνω καλά τα λαχανικά».

● Να βάζετε χώρια το ωμό κρέας.

Για να εμποδίσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων, να βάζετε πάντα το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε δοχεία που κλείνουν καλά ή να τα τυλίγετε προσεκτικά, και να τα φυλάτε χώρια από τα άλλα τρόφιμα. Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστή πλάκα κοπής και άλλο μαχαίρι για αυτά τα είδη ή, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα ίδια, να τα πλένετε σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό τόσο πριν όσο και μετά την επαφή με ωμό κρέας ή θαλασσινά.

Τώρα που τα χέρια σας, τα εργαλεία σας και τα υλικά σας είναι καθαρά, πώς μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ασφαλές γεύμα;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ: «Έχουμε μάθει τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους προτού φάνε και να πλένουν ή να πετάνε οτιδήποτε φαγώσιμο πέφτει στο πάτωμα».—Χόι, Χονγκ Κονγκ

3. Να Προσέχετε στο Μαγείρεμα και στη Διατήρηση του Φαγητού

ΕΝΑΣ απρόσεκτος μάγειρας στον αρχαίο Ισραήλ μάζεψε άγρια κολοκύθια, παρότι “δεν τα ήξερε”. Έβαλε αυτό το άγνωστο είδος στο φαγητό. Αυτοί που έφαγαν φοβήθηκαν ότι ήταν δηλητηριασμένο και φώναξαν: «Θάνατος υπάρχει στη χύτρα».—2 Βασιλέων 4:38‐41.

Όπως δείχνει αυτό το παράδειγμα, χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί με το φαγητό που μαγειρεύτηκε απρόσεκτα, επειδή μπορεί να αποδειχτεί από επιβλαβές ως θανατηφόρο. Επομένως, για να αποφύγετε τα τροφιμογενή νοσήματα, είναι καλό να προσέχετε στο μαγείρεμα και στη διατήρηση του φαγητού. Δείτε τις εξής τέσσερις συμβουλές:

● Μην ξεπαγώνετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ λέει: «Αν και [το κρέας] στο κέντρο του μπορεί να είναι ακόμα παγωμένο καθώς ξεπαγώνει στον πάγκο της κουζίνας, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να βρίσκεται στην “Επικίνδυνη Ζώνη”, μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου—θερμοκρασίες στις οποίες τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται ραγδαία». Αντί για αυτό, να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό μέσα σε σφραγισμένη συσκευασία.

● Να μαγειρεύετε το φαγητό καλά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «το καλό μαγείρεμα σκοτώνει σχεδόν όλους τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς». Να μαγειρεύετε τα φαγητά σας, ιδίως τις σούπες και τα φαγητά της κατσαρόλας, τουλάχιστον στους 70 βαθμούς Κελσίου.* Εφόσον είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η εσωτερική θερμοκρασία ορισμένων κρεάτων, πολλοί μάγειρες χρησιμοποιούν μαγειρικό θερμόμετρο.

● Να σερβίρετε το συντομότερο δυνατόν.

Το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό να το σερβίρετε το συντομότερο δυνατόν, αν γίνεται και αμέσως, ώστε να μην προλάβει να αλλοιωθεί. Να διατηρείτε το κρύο φαγητό κρύο και το ζεστό φαγητό ζεστό. Μπορείτε να διατηρήσετε το ζεστό κρέας μέσα στο φούρνο περίπου στους 90 βαθμούς.

● Να χρησιμοποιείτε σοφά το επιπλέον φαγητό.

Η Ανίτα, μια μητέρα από την Πολωνία, τις περισσότερες φορές σερβίρει το φαγητό αμέσως μόλις το μαγειρέψει. Αλλά τι κάνει αν το φαγητό είναι πολύ; Η ίδια λέει: «Λίγο μετά το μαγείρεμα, το βάζω στην κατάψυξη σε μικρές μερίδες ώστε να είναι πιο εύκολο να το ξεπαγώσω». Αν βάζετε το φαγητό που περισσεύει στο ψυγείο, να το καταναλώνετε το πολύ μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Όταν τρώτε έξω, αναγκαστικά εμπιστεύεστε κάποιον άλλον για να ετοιμάσει το φαγητό σας. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να προστατεύετε την οικογένειά σας σε αυτή την περίπτωση;

Μερικά είδη, όπως τα πουλερικά, πρέπει να μαγειρεύονται σε ακόμα μεγαλύτερη θερμοκρασία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ: «Όταν τα παιδιά μου μαγειρεύουν, τους θυμίζω να διαβάζουν και να ακολουθούν τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία».—Γιουκ Λινγκ, Χονγκ Κονγκ

4. Να Είστε Παρατηρητικοί Όταν Τρώτε Έξω

Ο 38χρονος Τζεφ, ένας υγιής και δραστήριος άνθρωπος, πήγε με την οικογένειά του για φαγητό σε ένα εστιατόριο κοντά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας στις ΗΠΑ. Έναν μήνα αργότερα, πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Ο ένοχος; Τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο φαγητό του, που ήταν μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας Α.

ΣΕ ΜΙΑ Δυτική χώρα, σχεδόν τα μισά χρήματα που ξοδεύονται για φαγητό ξοδεύονται σε εστιατόρια. Εντούτοις, στην ίδια εκείνη χώρα, το φαγητό των εστιατορίων συνδέεται με τα μισά περίπου κρούσματα τροφιμογενών νοσημάτων.

Είναι γεγονός ότι, αν επιλέξετε να φάτε σε εστιατόριο, κάποιος άλλος αγοράζει τα υλικά, καθαρίζει την κουζίνα και μαγειρεύει. Ωστόσο, το πού και το τι θα φάτε, καθώς και το αν θα πάρετε στο σπίτι ό,τι περισσέψει, είναι πράγματα που μπορείτε να τα αποφασίσετε εσείς.

● Περιεργαστείτε το χώρο.

Η Νταϊάν από τη Βραζιλία λέει: «Όταν μπαίνουμε σε ένα εστιατόριο για πρώτη φορά, κοιτάζω γύρω μου για να δω αν τα πάντα είναι καθαρά και περιποιημένα—τραπέζια, τραπεζομάντιλα, σκεύη, ακόμα και οι σερβιτόροι. Αν δεν είναι, φεύγουμε και ψάχνουμε άλλο μαγαζί». Σε μερικές χώρες, οι υγειονομικές αρχές επιθεωρούν και αξιολογούν τακτικά τα εστιατόρια όσον αφορά την καθαριότητα και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα για να τα διαβάσει το κοινό.

● Να προσέχετε αν πάρετε μαζί σας ό,τι περισσέψει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συμβουλεύει: «Αν δεν πρόκειται να φτάσετε στο σπίτι σας μέσα σε δύο ώρες αφότου σας σερβίρουν [ή ακόμα νωρίτερα αν η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου], μην πάρετε το φαγητό που περίσσεψε για το σπίτι». Αν το πάρετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι και βάλτε το στο ψυγείο.

Αν ακολουθείτε τα τέσσερα βήματα που αναφέρθηκαν σε αυτή τη σειρά άρθρων, μπορείτε να κάνετε το φαγητό σας ασφαλέστερο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ: «Έχουμε μάθει τα παιδιά μας να αποφεύγουν φαγώσιμα που ενδέχεται να μην είναι ασφαλή».—Νοεμί, Φιλιππίνες

http://wol.jw.org/el/wol/pc/r11/lp-g/1200272206/14/0

Recommended For You