Δεν είναι βόες, δεν είναι κροταλίες, είναι σαύρες χωρίς πόδια

Ένα ζωάκι που μοιάζει με φίδι αλλά δεν είναι κρυβόταν στην άκρη του διαδρόμου προσγείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Είναι ένα από τα τέσσερα νέα είδη άποδης σαύρας που περίμεναν να ανακαλυφθούν κάτω από τα πόδια των βιολόγων της Καλιφόρνια. Άποδες σαύρες, εξάλλου, υπάρχουν και στην Ελλάδα.
Η τελευταία ανακάλυψη «δείχνει ότι υπάρχει αρκετή άγνωστη βιοποικιλότητα στην Καλιφόρνια» σχολιάζει ο Τίοντορ Πάπενφους, ερπετολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Και τα τέσσερα νέα είδη βρέθηκαν σε ορισμένα από τα πιο «περιθωριακά» οικοσυστήματα της αμερικανικής πολιτείας -στο αεροδρόμιο, στην άκρη της ερήμου Μοχάβε, δίπλα σε πετρελαιοπηγές και μέσα σε μάντρες της πόλης του Μπέικερσφιλντ.
Περίπου 200 είδη άποδων σαυρών έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα ζουν στο χώμα και εντοπίζονται συνήθως όταν κανείς αναποδογυρίζει πέτρες και πεσμένα κούτσουρα.
Οι άποδες σαύρες μοιάζουν επιφανειακά με τα φίδια, στην πραγματικότητα όμως έχουν διαφορετική καταγωγή. Όπως εξηγεί ο Πάπενφους, διαφορετικά είδη σαυρών σε πέντε ηπείρους του πλανήτη έχασαν ανεξάρτητα τα πόδια τους προκειμένου να μπορούν να χώνονται ευκολότερα στο χώμα.
Στην Ελλάδα έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα πέντε είδη: τρία είδη του γένους Anguis που ονομάζονται συνήθως «κονάκι», ο «τυφλίτης» Pseudopus apodus και ο «οφιόμορος» Ophiomorus punctatissimus.
Με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, οι άποδες σαύρες ξεχωρίζουν από τα φίδια επειδή έχουν βλέφαρα, εξωτερικούς ακουστικούς πόρους ή «αφτιά» και μακρύτερη ουρά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
Στην Ελλάδα υπάρχει όμως και το είδος Blanus strauchi, ένα άποδο ερπετό που δεν είναι ούτε φίδι ούτε σαύρα αλλά «αμφίσβαινα», μια ξεχωριστή ομάδα ερπετών.
Η ανακάλυψη των τεσσάρων νεών ειδών του γένους Anniella στην Καλιφόρνια δημοσιεύεται στο Breviora, μια έκδοση του Μουσείου Συγκριτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You