Ωμοφαγική δίαιτα : Οφέλη και μειονεκτήματα

imagesΛένε πως η φύση έχει προνοήσει για τα πάντα! Αυτή φαίνεται πως είναι και η φιλοσοφία εκείνων που ακολουθούν τη λεγόμενη «ωμοφαγική διατροφή». Ισχύει τελικά όμως;

Αρχικά, όπως κανείς καταλαβαίνει από το όνομά της,πρόκειται για μία διατροφή αποτελούμενη εξ ολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο μέρος της από ωμά, μη επεξεργασμένα και μη μαγειρεμένα τρόφιμα, κατά πρoτίμηση οργανικής προέλευσης. Μπορούμε, δηλαδή, να καταναλώσουμε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, φύτρα, όσπρια, γάλα φυτικής προέλευσης, βότανα και μπαχαρικά. Ωστόσο, ανάλογα με το lifestyle του καθενός, στα παραπάνω μπορούν να συμπεριληφθούν αυγά, ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυσικά και αυτά μη επεξεργασμένα.

Οι υποστηρικτές της εν λόγω διατροφής επισημαίνουν πως το μαγείρεμα σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 47 βαθμών C καταστρέφει στοιχεία του τροφίμου, όπως ένζυμα, μέταλλα, βιταμίνες και ίνες, τα οποία συνεισφέρουν στην πέψη καθώς και στην καταπολέμηση διαφόρων νοσημάτων. Ωστόσο, η ωμοφαγική διατροφή διατηρεί αυτά τα συστατικά οδηγώντας σε καλύτερη πέψη και κορεσμό, που μαζί με τις χαμηλές θερμίδες των τροφίμων της, αποτελούν παράγοντες πιθανής απώλειας βάρους, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί κάτι ερευνητικά. Στον αντίποδα, υποστηρίζεται ότι μια τέτοια διατροφή, ειδικά στα άτομα που παραλέιπουν και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, είναι φτωχή σε πρωτεϊνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες βιταμίνες, όπως η Β12. Επομένως, η «ζωντάνια» που υπόσχεται η ωμοφαγία μπορεί να μετατραπεί σε κόπωση και μυϊκή ατονία, λόγω έλλειψης των παραπάνω.

Ποιό είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Πιθανότατα να είναι πολλά τα οφέλη της, ωστόσο πρέπει να ακολουθηθεί σωστά και ίσως υπό την επίβλεψη ειδικού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί κάτι τελευταίο. Το μαγείρεμα δεν είναι τόσο κακό, καθώς αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα συστατικών, όπως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, ενώ προστατεύει παράλληλα από τροφικές δηλητηριάσεις. Συνοψίζοντας, ίσως για το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται να επιλέγεται τρόπος επεξεργασίας και κατανάλωσης, ανάλογα με το τρόφιμο που έχουμε μπροστά μας.

Nutrimed


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading