Χταπόδι κρασάτο : ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά!

Υλικά:
1 χταπόδι περίπου ένα κιλό (ή 2-3 μικρότερα)
Κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Επί το έργον:

images

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων) και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ’ο ό,τι περιέχει.

Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του.

Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.

Παρατηρήσεις:

1) Μπορούμε για να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος, να προσθέσουμε 1,5 κούπα κρασί μετά που θα απορροφήσει το χταπόδι τα δικά του υγρά και να το κλείσουμε για κανένα εικοσάλεπτο στη χύτρα ταχύτητας. Οπωσδήποτε όμως τελειώνουμε το ψήσιμό του με ανοικτή τη χύτρα.
2) Αλάτι δεν προσθέτουμε στο χταπόδι. Το έχει αλατίσει- λένε- η θάλασσα!
3) Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία για την τελική γεύση. Ταιριάζουν κόκκινα και ροζέ κρασιά, όχι πολύ γλυκά.

Recommended For You