Φόρτιση κινητού με τη βοήθεια ήχων του περιβάλλοντος ή μουσικής.

Ξεχάστε τους εναλλακτικούς τρόπους φόρτισης που γνωρίζατε, με τη βοήθειας μίας μανιβέλας ή του… ήλιου. Σύντομα, ίσως μπορείτε να φορτίζετε τις συσκευές σας με τη βοήθεια των… ήχων του περιβάλλοντος. Ενδιαφέρον ακούγεται, αν σκεφτείτε απλά ότι θα μπορείτε να βρίσκεστε σε ένα μπαρ, σε μία… παιδική χαρά ή απλά να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική και το κινητό σας να γεμίζει με ενέργεια!

images

Το εν λόγω project, που βλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναπτύσσουν ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου σε συνεργασία με τη Nokia (που συχνά μας απασχολεί με… εναλλακτικούς τρόπους φόρτισης, όπως έχουμε δει εδώ και εδώ).

Οι ερευνητές έχουν ονομάσει τη συσκευή “nanogenerator”. Μοιάζει με μία επίπεδη μεταλλική πλάκα με κάποια καλώδια, στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για… πλαστικό, στο οποίο έχει τοποθετηθεί με ψεκασμό μία επικάλυψη από νανο-ράβδους οξειδίου του ψευδαργύρου, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια καθώς συστέλλονται και διαστέλλονται από τον… καθημερινό θόρυβο του περιβάλλοντος.

Η ομάδα δημιούργησε αυτή την υλοποίηση, έχοντας υπόψη της τα στοιχεία από προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δείξει ότι οι ηλιακές κυψέλες είναι περισσότερο αποδοτικές όταν εκτίθενται σε ακουστικές δονήσεις, όπως οι υψηλής συχνότητας ήχοι της ποπ μουσικής. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει ηλιακό στοιχείο στην κατασκευή, καθώς χρησιμοποιείται μόνο η πιεζοηλεκτρική παραγωγή ενέργειας.

Το ερευνητικό team αναφέρει ότι τα φύλλα αυτά μπορούν να παραχθούν με πολύ οικονομικό τρόπο, με την prototype συσκευή που δημιούργησαν και είναι στο μέγεθος ενός Nokia Lumia 925 να μπορεί να προσφέρει έως και πέντε volt ηλεκτρικής ενέργειας όταν εκτίθεται σε δυνατούς ήχους. Φυσικά, η υλοποίηση είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη, οπότε λίγη υπομονή μέχρι να αποφασίσετε να… πετάξετε τον κλασικό φορτιστή σας.

http://www.digitallife.gr

Recommended For You