Φυλάκιση 10 μηνών για τον «Γέροντα Παστίτσιο». Όχι δεν είμαστε στη Σαουδική Αραβία

Να λοιπόν που αρκετούς μήνες μετά την προσφυγή «οργισμένων» πολιτών στις αρχές και την σύλληψη του δημιουργού και διαχειριστή της σελίδας στο Facebook “Γέρων Παστίτσιος», ο Φίλιππος Λοΐζος καταδικάζεται από το τριμελές πρωτοδικείο Αθηνών σε 10μηνη φυλάκιση όπως διαβάζουμε στη Lifo, στο koolnews.gr και άλλες ιστοσελίδες.

geron-pastitsios-640

Η σελίδα αν θυμάστε, έκανε ένα από τα καλύτερα «τρολαρίσματα» που έχουν γίνει ως τώρα. Εκθέτοντας την θρησκευτική υποκρισία, «δημιούργησε» θαύματα του γέροντα Παΐσιου που τόσοι και τόσοι τον επικαλούνται και, δεκάδες «θρησκευτικού περιεχομένου» σχετικές σελίδες, άρπαξαν την ευκαιρία να διαφημίσουν άκριτα, κι επειδή βόλευε την ρητορική τους, άλλο ένα ανυπόστατο θαύμα.

Η κος Λοΐζος, καταδικάστηκε για την κατηγορία της προσβολής των θείων. Οι διαχειριστές όλων εκείνων των ιστοσελίδων θρησκευτικού περιεχομένου που αναπαράγουν οτιδήποτε τους βολεύει, θα είχε περισσότερη σημασία να καταδικαστούν για προσβολή της νοημοσύνης μας. Όμως, κανένας έξυπνος άνθρωπος που δεν πιστεύει στην φονταμενταλιστική ρητορική κάποιων θρησκόληπτων δεν απευθύνθηκε στην Ελληνική δικαιοσύνη για να τους ασκήσει αγωγή. Και η βλακεία δεν ποινικοποιείται. Ο λόγος όμως που κανένας υπερασπιστής της ανεξιθρησκείας δεν απευθύνθηκε στην δικαιοσύνη είναι γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν στο θεσμοθετημένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Ακόμα και της ελευθερίας στη βλακεία.

Με αυτή τη λογική και το μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι που έκανε «θέμα» στο δελτίο ειδήσεων το χιονοδρομικό κέντρο στη Γκιώνα, ευφάνταστη ιστορία που δημοσίευσε το koulouri.com, θα έπρεπε να κινηθεί δικαστικά εναντίον του site; Ή μήπως όλοι όσοι αναπαρήγαγαν στα κοινωνικά δίκτυα την φοβερή είδηση από το ίδιο site ότι ο Τοτός ήταν υπαρκτό πρόσωπο και πέθανε, θα έπρεπε να κατακλύσουν το koulouri με αγωγές; Όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει καθένας που αναπαράγει κάτι αβίαστα, πολλώ δε με σκοπιμότητα, είναι να κοιτάξει τον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει πόσο ανόητος είναι. Και όχι να διώκει το δικαίωμα κάποιου άλλου να εκφράζεται με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

Τουλάχιστον, όλα εκείνοι οι χρήστες του διαδικτύου που τρολλάρουν, για όποιο θέμα κι αν το κάνουν, το κάνουν συνειδητά και δεν δηλώνουν τίποτε διαφορετικό από trolls.

Mideast Saudi Arabia Religious Police

Ο κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να εκφραστεί στο διαδίκτυο, ακόμα και βλακωδώς,  είναι ο ίδιος υπεύθυνος των λόγων του. Η λογική του να του απαγορεύει κάποιος συγκεκριμένος νόμος να το κάνει, συνιστά λογοκρισία. Ακόμα χειρότερα, η θέσπιση πρακτικών που επιτρέπουν στους οπαδούς μίας θεώρησης, όποια κι αν είναι αυτή, να διώκουν τους οπαδούς μίας άλλης θεώρησης, είναι εγκληματική.

Θα πείτε «μα αφορά τα ιερά και όσια», στα οποία κάποιοι πιστεύουν. So be it. Κάποιοι πιστεύουν, κάποιοι άλλοι δεν πιστεύουν και όλοι έχουν το δικαίωμα στη γνώμη τους. Το διαδίκτυο από την απαρχή του ήταν χώρος φιλοξενίας όλων των αποχρώσεων, των πεποιθήσεων, των φιλοσοφιών. Απ’ την στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν να ποινικοποιήσουν την έκφραση μίας θεώρησης αντί να διαφωνήσουν απλά με αυτή, είναι εντελώς ενάντια στο ίδιο το δικαίωμά τους να εκφράζουν οι ίδιοι αυτό που πιστεύουν.

Άστε δε που στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γέρων Παστίτσιος, κατέδειξε όσο τίποτε άλλο την υποκρισία και την χειραγώγηση που προσφέρουν κάποιοι φονταμενταλιστές με όπλο τους το θρησκευτικό αίσθημα. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με την ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν σε κάτι, οφείλει να το σεβαστεί. Δεν μπορεί να σεβαστεί με τίποτα όμως, την χειραγώγηση, την εκμετάλλευση και την υποτίμηση στην ανθρώπινη ύπαρξη που εξασκούν κάμποσοι από τους «οργισμένους» πολίτες που κινήθηκαν ενάντια στον κύριο Λοϊζο.

Και μία σημείωση για την Ευρώπη στην οποία προεδρεύουμε αυτό το εξάμηνο και τονίζουμε όλοι με κάθε τρόπο πόσο υπερήφανα μέλη της είμαστε: στο μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών χωρών, το θρησκευτικό αίσθημα του κάθε ανθρώπου είναι προσωπική του υπόθεση. Δεν είναι κοινωνική, δεν είναι θεσμική, δεν αφορά το κράτος. Παρά μόνο όσους εξασκούν αυτή την πίστη και κανέναν άλλον. Αν πραγματικά ανήκαμε στην Ευρώπη, η στάση αυτή θα ήταν ήδη κοινό κτήμα μας. Αλλά ξέρετε και ξέρουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είμαστε περισσότερο Σαουδική Αραβία, παρά Ευρώπη, σε πάρα πολλά πράγματα. Αν ήμασταν Ευρώπη ή τόσο δυτικοί όσο ισχυριζόμαστε, δεν θα δημοσίευαν διεθνή μέσα την σύλληψη ενός troll ως είδηση.

Σ.Σ. Η δημοσίευση αντικατοπτρίζει τις απόψεις του συντάκτη και όχι του μέσου που τις φιλοξενεί.

 

 

Recommended For You