Φρούτα ή χυμοί;

Τα φρούτα πέρα από τη γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών.

Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με βάση τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, ένας υγιής ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 3 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως ή 2 ποτήρια φρεσκοστυμμένου χυμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο, καθώς δε διαθέτει φυτικές ίνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου περιέχεται ο πολτός του φρούτου στο σκεύασμα.

frouta-laxanika-xortofagos
Λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, οι χυμοί έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, γι’ αυτό και στα άτομα με διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση ωμών φρούτων και όχι η κατανάλωση χυμών. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν τα φρούτα στη φυσική τους μορφή, διότι τα σάκχαρα των φρούτων απορροφώνται πιο αργά λόγω των φυτικών ινών, περνούν πιο αργά στο αίμα και δεν προκαλείται απότομη αύξηση σακχάρου. Στην περίπτωση, όμως, που ο διαβητικός κάνει υπογλυκαιμία, ο χυμός φρούτων θα του ανεβάσει πιο γρήγορα τα σάκχαρα από το φρούτο και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας θα αποχωρήσουν γρηγορότερα.Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φρούτων είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φρούτο μας δίνει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ το μόνο φρούτο που ξεπερνάει αυτόν τον αριθμό είναι το αβοκάντο το οποίο περιέχει λιπίδια (κυρίως μονοακόρεστα) και μας δίνει περίπου 300 θερμίδες.

xumoi-frouton

Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης των φρούτων είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα φρούτα όσο και οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται άμεσα από τη στιγμή που κόβονται ή στύβονται.

Πηγή: clickatlife.gr

Recommended For You