Όσο περνάνε τα χρόνια με απασχολεί όλο και περισσότερο αν βελτιώνομαι. Όχι μόνο σε επίπεδο γνώσης, καλλιέργειας και επαγγελματικής εμπειρίας. Αυτό που με “τρώει” είναι αν στην διαδρομή που ακολουθώ, αφήνω πίσω άσχημες συμπεριφορές/ συναισθήματα και αν τελικά γίνομαι αυτό που πάντα ήθελα.
Ένας ανθρώπινος άνθρωπος aka καλύτερος άνθρωπος. Παρατηρώ όμως, πως αυτό το θέμα απασχολεί γνωστούς και φίλους. Αλήθεια μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;
Υπάρχει βελτιωμένη version του εαυτού μας ή αυτή είναι και τέρμα; Δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση σε αυτό, όμως παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσουν να διορθωθούμε έστω και λίγο αν πραγματικά το επιθυμούμε:
* Θέληση για αλλαγές
Η βασικότερη προδιαγραφή για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι είναι να θέλουμε και κυρίως να επιζητούμε τις αλλαγές. Το να αλλάζεις φαντάζει τρομακτικό γιατί συνήθως μιλάμε για άγνωστα νερά αλλά θέλει μεθόδευση και επιμονή. Ο μόνος τρόπος για να γίνουμε το άτομο που ονειρευόμαστε είναι ανοιχτό μυαλό και ουσιαστική θέληση να αλλάξουμε. Ο Νίκος Δήμου λέει πως ο πραγματικά ευφυής άνθρωπος εξετάζει κάθε φορά τα δεδομένα του και επαναπροσδιορίζει τη στάση του.
* Όχι άλλες δικαιολογίες
Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, είναι να δημιουργούμε δικαιολογίες για τα λάθη που επαναλαμβάνουμε. Η αυτοκριτική είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο. Πως περιμένεις να αλλάξεις αν χαϊδεύεσαι; Αν σταματήσεις να δημιουργείς δικαιολογίες θα διαπιστώσεις πως σταδιακά θα γίνεσαι όλο και πιο συνεπής στη διαδικασία βελτίωσης σου. Προσοχή! Μην εξαντλήσεις όλη σου την αυστηρότητα στον εαυτό σου κοινώς μη το παρακάνεις.
* Ειλικρίνεια
Πες αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι. Το να λέμε την αλήθεια φαντάζει σκληρό έως και απίθανο, ειδικά στην εποχή που ζούμε. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει. Πες ακριβώς πως αισθάνεσαι αναφορικά με τα συναισθήματα σου, τις σκέψεις σου ή οτιδήποτε άλλο σε αφορά. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής και απέναντι στους άλλους. Πες τη γνώμη σου, μοιράσου απόψεις. Δεν χρειάζεται να είσαι σκληρός/η όταν εκφράζεσαι. Πάρε βαθιά ανάσα και βρες το σωστό τρόπο να μοιράζεσαι την δική σου αλήθεια. Η αποφυγή της αλήθειας όχι απλά δεν θα σε κάνει καλύτερο ον αλλά σταδιακά θα σε χειροτερεύσει.
* Συγχώρεση
Ανά διαστήματα φερόμαστε ή μας φέρονται άσχημα. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το μεγαλύτερο μάθημα στη ζωή. Και το μαθαίνουμε κάνοντας ενίοτε και γκάφες. Μη φοβάσαι να ζητήσεις συγγνώμη για κάποιο ατόπημα σου και κυρίως μη κρατάς κακία στους άλλους.
* Θυμός
Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που έγιναν στη ζωή σου – στο πρόσφατο ή στο μακρινό παρελθόν – τα όποια όταν τα σκέφτεσαι να γίνεσαι έξω φρενών. Όμως έχει αξία να νιώθεις έτσι; Πιστεύω πως όχι. Το να συντηρούμε μίση και πάθη με ανθρώπους ή καταστάσεις είναι πολυ-έξοδο συναισθηματικά και δεν αξίζει. Let it be που έλεγαν και τα σκαθάρια. Άδειασε τη καρδιά σου από το θυμό και κάνε χώρο στην αγάπη και την ηρεμία που σου προσφέρει το να ¨πετάς αποσκευές¨.
+++ Μερικά tips που δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση
* Ευγένεια
* Όχι φωνές. Τα επιχειρήματα – αν υπάρχουν – είναι από μόνα τους ισχυρά
* Συνέπεια στις φορολογικές και οικονομικές συνδιαλλαγές
* Δουλειά
* Διάβασμα
* Έρωτας
* Τέχνη
* Εθελοντισμός
* Ανεκτικότητα στο διαφορετικό
* Σεβασμός στους γύρω μας
* Λιγότερο κάπνισμα
* Όχι τακούνια στο Ηρώδειο ή στην Επίδαυρο
* Ανακύκλωση
* Χαμόγελα
* ΕΡΩΤΑΣ
Πηγή: savoirville.gr