Το καλύτερο είδος επιχειρηματία…

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα επιχειρηματία να μην είναι απλά «μεγάλος» αλλά και ξεχωριστός;
Ο συγγραφέας και ομιλητής Jeff Haden υποστηρίζει πως το να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με μεγάλους της επιχειρηματικότητας, όπως ο Steve Jobs είναι απλώς χάσιμο χρόνου και εξηγεί με τρόπο αναλυτικό το γιατί.
Η λέξη «Επιχειρηματίας» (σ.σ επί το αγγλικότερον Entrepreneur) είναι μία υπέροχη λέξη. Δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους της επιχειρηματικότητας η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί «όνειδος», για κάποιους άλλους βέβαια αποτελεί κατ’ αντιστοιχία «ονείρωξη». Το ερώτημα βέβαια το οποίο γεννάται και είναι λογικό είναι το γιατί υπάρχουν δύο τόσο αντίρροπες αντιλήψεις. Η βασική αιτία βρίσκεται στην αμεσότητα της αντίδρασης.
Εάν πείτε σε κάποιον τη λέξη «Επιχειρηματίας» το πιθανότερο θα είναι να φέρει άμεσα στο μυαλό του κάποιον από τους μεγαλύτερους της ιστορίας. Το πρόσωπο που θα ανακαλέσει φυσικά ο καθένας έχει άμεση σχέση με την ηλικία και τα βιώματά του. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν τους Kroc, Walton, ή Knigh. Κάποιοι άλλοι τους Branson, Bezos, Gates, ή τον Dell. Ή κάποιοι μπορεί απλά να σκεφτούν τον «Jobs», καθώς είναι από τις ελάχιστες μορφές στην επιχειρηματικότητα που κατάφερε να ξεπεράσει το χρονικό και κοινωνικό-οικονομικό χάσμα.
Το ακριβώς επόμενο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό μας πάντως είναι ένα σκοτεινό και γεμάτο στερήσεις μονοπάτι. Το λεγόμενο και τίμημα της επιχειρηματικότητας. Είναι πιθανό να φέρουμε στο μυαλό μας σκηνές από νύχτες σκληρής και ατελείωτης δουλειάς και ημέρες μεγάλης απογοήτευσης, μήνες και χρόνια στέρησης στα οποία κάποιος παλεύει μόνος να φτιάξει κάτι στο οποίο κανείς άλλος δεν δείχνει να πιστεύει. Ανεξάρτητα πάντως από την εικόνα που θα ανακαλέσει ή θα συνθέσει ο καθένας μας στο μυαλό του, η λέξη «επιχειρηματίας» αποτελεί μία σύνθετη έννοια η οποία περιέχει δράση, αγώνα και ζωή.
Το συγκεκριμένο μοτίβο ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Ακόμη και λαμπροί επιχειρηματίες από κάθε κομμάτι επενδυτικής δραστηριότητας αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το σημαντικότερο πάντως κοινό στοιχείο για όλους τους ανθρώπους είναι πως ακόμη κι όταν έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο και έχουν καταφέρει και πολλά και σημαντικά πράγματα στον επιχειρηματικό στίβο, πάντοτε αισθάνονται πως η προσωπική τους λάμψη και επιτυχία επισκιάζεται από την επιτυχία κάποιου άλλου παλαιότερου ή και σύγχρονου ο οποίος έχει καταφέρει περισσότερα. Αυτό το στοιχείο πέρα από κοινό είναι και εξαιρετικά εσφαλμένο.
Ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινά σήμερα έχοντας μία ιδέα, ένα όραμα και ένα σχέδιο να φτιάξει μία επιχείρηση δεν θα πρέπει να φοβάται σε καμία περίπτωση πως αυτό που επιχειρεί να κάνει δεν θα μπορέσει ποτέ να συγκριθεί με τους κορυφαίους. Στο επιχειρείν δεν θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να «χτίσεις» με τον τρόπο που το έκαναν κάποιοι άλλοι επειδή το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Δεν θα πρέπει να φοβάσαι πως ο διαφορετικός δρόμος είναι συνώνυμο της αποτυχίας. Δεν θα πρέπει να θεωρείς πως θα πρέπει να «θυσιαστείς» με τον ίδιο τρόπο και για το ίδιο διάστημα για να έχεις το δικαίωμα αύριο να κοιτάς κάποιον στα μάτια ως ίσος προς ίσο.
Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι εκ βάθρων λανθασμένος καθώς η επιτυχία είναι αδύνατο να μεταφραστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Είναι αδύνατο να ζήσει ένας νέος επιχειρηματίας τη ζωή κάποιου επιτυχημένου του παρελθόντος. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές, οι άνθρωποι το ίδιο και τα μέσα επίσης. Ο δρόμος που θα πρέπει να υιοθετήσει ένας σύγχρονος-νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να βασίζεται στον ίδιο και μόνο. Δεν έχεις ανάγκη από παραδείγματα γιατί απλά η ζωή σου και οι σκέψεις σου είναι μοναδικές και ξεχωριστές εξ’ αρχής.
Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν σήμερα οι άνθρωποι πως το επιχειρείν δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα, ούτε γενετήσιο χαρακτηριστικό. Το επιχειρείν υπάρχει μέσα μας, σαφέστατα όχι ισόποσα σε όλους αλλά υπάρχει. Για τον καθένα το επιχειρείν μπορεί να έχει διαφορετικά κίνητρα, διαφορετική εκφορά και κυρίως διαφορετική απαρχή. Και αυτό δεν είμαι ούτε μεμπτό, ούτε κατακριτέο. Αυτή είναι η ουσία και η γοητεία.
Ο δρόμος είναι ένας αλλά τα μονοπάτια για να φτάσει κανείς στο συγκεκριμένο δρόμο είναι αναρίθμητα. Ασφαλής και σίγουρη διαδρομή στην επιχειρηματικότητα όπως και στη ζωή δεν υπάρχει. Η καλύτερη πυξίδα είναι ο στόχος και όχι ο τρόπος. Εάν ο σύγχρονος επιχειρηματίας σταματήσει να θέλει να συγκρίνεται με τους «μεγάλους» του παρελθόντος και αποφασίσει να συγκρίνεται καθημερινά μόνο με τον ίδιο του τον στόχο τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα πραγματικό success story.
http://www.advertising.gr

Recommended For You