Το δικό του «θρόνο» στον Όλυμπο του Παγκόσμιου μπάσκετ έχει από σήμερα ο Νίκος Γκάλης,

Το δικό του «θρόνο» στον Όλυμπο του Παγκόσμιου μπάσκετ έχει από σήμερα ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Το όνομα του ζωντανού θρύλου του ελληνικού αθλητισμού πέρασε στην μπασκετική «αιωνιότητα» και φιγουράρει πλέον μεταξύ των κορυφαίων στο Μουσείο του μπάσκετ, που βρίσκεται στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ενώ ο «γκάνγκστερ», ο οποίος κέρδισε την ύψιστη τιμή μετά από επτά διαδοχικές χρονιές που ήταν υποψήφιος, έγινε ο πρώτος Έλληνας που εισήχθη στο Naismith Hall of Fame.

Ο Νίκος Γκάλης αφίχθη στο επιβλητικό μέγαρο, όπου στεγάζεται το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, με λιμουζίνα και φορώντας ένα εντυπωσιακό άσπρο σακάκι με μαύρο παπιγιόν περπάτησε στο κόκκινο χαλί που ήταν στρωμένο μέχρι την είσοδο, εκεί όπου έβγαλε τις πρώτες του φωτογραφίες αγκαλιά με το βραβείο. Με την έναρξη της τελετής, ο «γκάνγκστερ» ανέβηκε όγδοος στο βήμα και αφού είχε προηγηθεί βίντεο που πρόβαλε σκηνές από την αγωνιστική καριέρα του σε ΗΠΑ και Ελλάδα, με τη φανέλα του Άρη και της Εθνικής, ενώ «φιλοξενήθηκαν» εγκωμιαστικά σχόλια από Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς και Ντετλερ Σρεμπφ. Όσο για τον συνοδό του μέχρι το βήμα; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον μεγάλο του αντίπαλο στα ευρωπαϊκά παρκέ τη δεκαετία του 80΄, αλλά και στενού του φίλου, που άφησε το δικό του στίγμα και στο ΝΒΑ, Μπομπ ΜακΑντού.

Υπό το βλέμμα της συζύγου και της κόρης του και αφού υποχρέωσε μετά την ομιλία του τους παρευρισκόμενους σε standing ovation, ο «Θεός» του ελληνικού μπάσκετ, είπε: «Θα ήθελα να πω ότι αποτελεί μεγάλη μου τιμή να γίνομαι μέλος του Hall of Fame. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα κι εδώ δίπλα μου είναι ο Μπομπ ΜακΑντού ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου. Μας συνδέουν σπουδαίες μονομαχίες με τον Μπομπ. Ευχαριστώ τους φίλους μου που με ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για μένα. Παλιοί συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ. Τότε, στο Σίτον Χολ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ. Το όνειρό μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ, επιλέχθηκα από τους Σέλτικς μαζί με τον τρομερό Λάρι Μπερντ. Είχα προτάσεις από αρκετές ομάδες από την Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Άουερμπαχ ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και κάτι άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε “Νίκο, Νίκο”, έτσι με φωνάζουν στην Ελλάδα. Μου είπε “θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο”. Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό μου τον Άρη Θεσσαλονίκης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα».

Η τάξη του 2017 απαρτίστηκε εκτός του Γκάλη, που είναι ήδη μέλος του Hall of Fame της FIBA από το 2007, οι Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Μπιλ Σελφ, Ρεμπέκα Λόμπο, Μάφετ ΜακΓκρόου, Ρόμπερτ Χιουζ, Τζέρι Κράουζ, Τζορτζ ΜακΓκίνις, Τομ Γιάρνστεντ, Ζακ Κλέιτον και Μάνι Τζάκσον.

Νίκος Γκάλης ο «Μύθος», Νίκος Γεωργαλής ο Έλληνας. Γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1957, ο «δικός μας» Νίκος Γκάλης είναι αναμφίβολα ο άνθρωπος που έκανε το μπάσκετ εθνικό σπορ, πρωτοσέλιδο, οδήγησε χιλιάδες παιδιά, μεταξύ αυτών και τη μετέπειτα «χρυσή» ομάδα του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και δευτεραθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, να ασχοληθούν με την καλαθοσφαίριση και άλλαξε για πάντα το ρου του μπάσκετ στη χώρα μας. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τη μοναδική ικανότητά του να ίπταται στην προσπάθειά του για καλάθι, ακόμη και μπροστά στα μεγαθήρια της εποχής, και φυσικά ποιός μπορεί να ξεχάσει τις επιδόσεις του στο Ευρωμπάσκετ του 1987, όταν οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στον πρώτο τίτλο της ιστορίας του, σε εθνικό επίπεδο, στον «άθλο» της 14ης Ιουνίου 1987, όταν στον τελικό με την πανίσχυρη ΕΣΣΔ στο ΣΕΦ χάρισε το χρυσό σ` ένα έθνος, το ελληνικό, και το έκανε νιώσει υπερηφάνεια και να ξεχυθεί στους δρόμους.

Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο και τη Νίσυρο, μεγάλωσε στην Αμερική και η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό ήταν η πυγμαχία, ακολουθώντας τα… χνάρια του πατέρα του, Γιώργου Γεωργαλή. Ωστόσο, η πυγμαχία τον… έχασε νωρίς, καθώς η μητέρα του, Στέλλα Γεωργαλή, φοβούμενη τους διαδοχικούς τραυματισμούς και τους μώλωπες, τον έπεισε να κρεμάσει τα… γάντια του και να αρχίσει καριέρα στα παρκέ… Η έφεσή του στο μπάσκετ φάνηκε από τα πρώτα του βήματα στο Λύκειο Γιούνιον Χιλ του Νιου Τζέρσεϊ, και στη συνέχεια στο φημισμένο κολέγιο Σίτον Χολ. Οταν καθιερώθηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ο Ελληνας κόμπο-γκαρντ είχε μέσο όρο 27,5 πόντους ανά αγώνα και ήταν τρίτος σκόρερ του NCAA, πίσω από τον Λόρενς Μπάτλερ (30,1π. – Αϊντάχο) και τον θρυλικό Λάρι Μπερντ (28,6π. – Ιντιάνα Στέιτ), ενώ η αξία του αναγνωρίστηκε και από τον προπονητή του στο Σίτον Χολ, Μπίλι Ράφερτι, όταν δήλωνε ότι ο Γκάλης ήταν ο καλύτερος παίκτης που είχε προπονήσει στην καριέρα του. Οταν το 1979 ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα, υπέγραψε με
τον μάνατζερ Μπιλ Μάνον, ο οποίος εκπροσωπούσε κυρίως Αμερικανούς καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και η Νταιάνα Ρος. Απασχολημένος κυρίως με την προώθηση της δουλειάς της διάσημης τραγουδίστριας, ο Μάνον δεν επέτρεπε στον Γκάλη να δοκιμαστεί σε ομάδες του ΝΒΑ και τελικά το 1979 επελέγη στον 4ο γύρο (Νο68) των ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς.

Ωστόσο, οι διαδοχικοί τραυματισμοί στην προετοιμασία των «Κελτών» δεν επέτρεψαν στον Γκάλη να ακολουθήσει καριέρα στο ΝΒΑ και, πριν αρχίσει η κανονική περίοδος, αντικαταστάθηκε στους Σέλτικς από τον Τζέραντ Χέντερσον, ενώ χρόνια μετά ο θρύλος των Σέλτικς, Ρεντ Αουερμπαχ, αποκάλυπτε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που δεν κράτησε τον Γκάλη στην ομάδα. Κάπου εκεί ο θρυλικός γκαρντ παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει καριέρα στην Ελλάδα. Οταν το όνομα του άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως, λόγω των εντυπωσιακών εμφανίσεων του στο ελληνικό πρωτάθλημα, Σέλτικς και Νετς ενδιαφέρφθηκαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά ο Γκάλης απέρριψε τις προτάσεις, για τα… μάτια της Εθνικής Ελλάδας (σ.σ. επειδή η FIBA δεν είχε τότε επαγγελματικό χαρακτήρα, αν ένας παίκτης αγωνιζόταν στο ΝΒΑ έχανε το δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική της χώρας του).

Το 1979 «πέφτουν» οι υπογραφές με τον Αρη, προς απογοήτευση των «αιωνίων» αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, και ο μύθος αρχίζει να χτίζεται… Κι αν ο Γκάλης δεν μπόρεσε ποτέ να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ, το 1983 ήρθε μία προφητική απάντηση για το μέγεθος του Έλληνα γκαρντ… Ηταν Οκτώβριος του 1983, όταν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο φιλοξενήθηκε το Τουρνουά «Δημήτρεια», όπου η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε τη Νορθ Καρολάινα, του μετέπειτα μεγαλύτερου αστέρα του ΝΒΑ και όχι μόνο, Μάικλ Τζόρνταν. Ο «αέρινος» είχε αναλάβει τη φύλαξη του δικού μας ανθρώπου που είχε αψηφήσει το νόμο της βαρύτητας και, προς απογοήτευσή του, ο Γκάλης τελείωσε τον αγώνα με 50 (!) πόντους.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Ο Γκάλης υπήρξε η «σημαία» του Αρη στα 13 χρόνια που θήτευσε στη Θεσσαλονίκη. Με μέσο όρο πάνω από 30 πόντους ανά αγώνα και αξέχαστους συμπαίκτες, όπως Γιαννάκης, Σούμποτιτς, ο Γκάλης κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ελλάδας (επτά διαδοχικά και 3 με τον Αρη αήττητο: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991), έξι κύπελλα Ελλάδας (4 διαδοχικά: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992), ενώ οδήγησε τον Αρη σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ κυπέλλου Κυπελλούχων (Γάνδη, Μόναχο, Σαραγόσα: 1988-1990). Ωστόσο, μετά από μία απογητευτική χρονιά το 1992, ο Γκάλης τερμάτισε την καριέρα του στον Αρη. Ο νέος πρόεδρος της ομάδας, Θεόφιλος Μητρούδης, προσπάθησε να βάλει μία τάξη στα οικονομικά της ομάδας, που βρισκόταν κοντά σε χρεωκοπία. Το συμβόλαιό του κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του συλλόγου, ο ίδιος δεν δέχθηκε μείωση μισθού κι έτσι το κεφάλαιο Γκάλης έκλεισε.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Το 1992 έμεινε ελεύθερος και ο Παναθηναϊκός, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει τίτλους, δεν έχασε την ευκαιρία. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι έκλεισαν τον Γκάλη, ο οποίος διατέλεσε αρχηγός και έμεινε στους «πράσινους» για τρία χρόνια.

Το κλειστό της Γλυφάδας ήταν κατάμεστο σε κάθε αγώνα του Παναθηναϊκού και το 1993 ο Γκάλης οδήγησε την ομάδα στην κατάληψη της δεύτερης θέσης του πρωταθλήματος και στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας. Την επόμενη χρονιά, ο Γκάλης (πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 23,8 πόντους σε 21 αγώνες και πρώτος πασέρ με 4,7 ασίστ) ήταν καθοριστικός στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ, όπου ο σύλλογος κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ωστόσο, η καριέρα του δεν είχε το τέλος που περίμενε ο ίδιος και εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο φίλαθλοι… Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1994 ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης, δεν τον συμπεριέλαβε στην αρχική πεντάδα του αγώνα πρωταθλήματος με τους Αμπελοκήπους. Ο Γκάλης, με πληγωμένη την υπερηφάνειά του, δεν το άντεξε, εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο, πήγε στα αποδυτήρια και έβγαλε την αθλητική περιβολή. Δεν έμελλε να την ξαναφορέσει ποτέ…

ΣΤΟ HALL OF FAME THΣ FIBA

Το όνομα του Νίκου Γκάλη γράφτηκε στις 12/9/2007 στο “μουσείο της δόξας” του μπάσκετ, δίπλα σ’ αυτό του Μπιλ Ράσελ και άλλων μεγάλων αθλητών, προπονητών, παραγόντων και διαιτητών του παγκόσμιου μπάσκετ. Η 20αμελής “πρώτη τάξη” του Hall of Fame της FIBA “ορκίστηκε” στην Αλκομπέντας της Μαδρίτης. Ο “ζωντανός θρύλος” του ελληνικού μπάσκετ ήταν ο 6ος στη σειρά που παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον Αυστραλό πρόεδρο της FIBA, Μπομπ Έλφινστον. «Ευχαριστώ τη FIBA για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στην πρώτη τάξη. Χωρίς μεγάλη ομάδα πίσω του, κανένας παίκτης δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του και να κάνει μεγάλα πράγματα. Γι΄αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες, τους προπονητές και την ελληνική ομοσπονδία που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια»” είχε δηλώσει ο Νίκος Γκάλης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

– Το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
– Το 2013, σε εκδήλωση της ΚΑΕ Άρης προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, η κεντρική σάλα του Αλεξανδρείου μετονομάστηκε σε «Nick Galis Hall».
– Ανήμερα της συμπλήρωση 29 ετών από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 (14/6/2016) από την Εθνική Ανδρών το ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Γκάλης».

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ

8 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1993
4 MVP Πρωταθλήματος: 1988, 1989, 1990, 1991
Χρυσό μετάλλιο με Εθνική Ελλάδας: Ευρωμπάσκετ 1987
Αργυρό μεταλλιο με Εθνική Ελλάδας: Ευρωμπάσκετ 1989
MVP (πολυτιμότερος παίκτης): Ευρωμπάσκετ 1987
Κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης: 1987

  • Aγωνίστηκε σε 854 επίσημα παιχνίδια και σημείωσε 25.995 πόντους, 30.4 κατά μέσο όρο.
  • Σε 384 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ σημείωσε 12.849 πόντους (33,4 κατά μέσο όρο) και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.
  • Αγωνίσθηκε 168 φορές με την Εθνική Ελλάδας, με μέσο όρο πόντων 30,51 (πρώτος όλων των εποχών στην Εθνική σε μέσο όρο).
  • Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 και στα Ευρωπαϊκά του 1983, 1987, 1989 και 1991.
  • Ρεκόρ πόντων σε ένα αγώνα: 62, στον αγώνα Ιωνικός-Αρης το 1981. Στον ίδιο αγώνα ο μελλοντικός του συμπαίκτης στον Άρη, Παναγιώτης Γιαννάκης, σημείωσε 73 πόντους για λογαριασμό της ομάδας της Νίκαιας.
  • Ρεκόρ πόντων σε Ευρωπαϊκό Αγώνα: 57, το 1981, στον αγώνα Άρη-Βενέτσια για το Κύπελλο Κόρατς. 
  • ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ
  • Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα (12.714 πόντοι)
  • Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό κύπελλο (1.485 πόντοι)
  • Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα κύπελλα Ευρώπης (4.896 πόντοι, 148 αγώνες)
  • Μετρά 99 συνεχείς παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα
  • Αγωνίστηκε πέντε φορές στη Μικτή Ευρώπης
  • Ρεκόρ πόντων σε τελικό κυπέλλου: 52 το 1987
  • Ατομικό ρεκόρ πόντων στο πρωτάθλημα: 62 το 1981 στο Ιωνικός-Αρης
  • Ατομικό ρεκόρ πόντων στο κύπελλο: 52 το 1987, Αρης-Πανελλήνιος
  • Ατομικό ρεκόρ πόντων σε ευρωπαϊκό παιχνίδι: 57 το 1981 στο Αρης-Καρέρα Βενέτσια για το Κόρατς
  • Ατομικό ρεκόρ πόντων με την Εθνική: 53 στο Ελλάδα-Παναμάς
  • Εχει σημειώσει τουλάχιστον 40 πόντους σε 105 αγώνες με τον Αρη!
  • Αναδείχθηκε έντεκα φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος
  • Στο τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδας (στις 29 Ιουνίου του 1991 κόντρα στην Τσεχοσλοβακία) πετυχαίνει 37 πόντους.
  • Δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Ελλάδας (5.129 πόντοι, 30,46 μ.ό.) 
  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ
  • Ντράζεν Πέτροβιτς: «Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος».
  • Aλεξάντερ Πέτροβιτς: «O Ντράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη»
  • Αλεξάντερ Γκομέλσκι: «Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο»
  • Άρβιντας Σαμπόνις: «Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος»
  • Μάικλ Τζόρνταν: «Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα»
  • Μπομπ Μάκαντου: «Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόταν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς»
  • Βόιτσεκ Κραϊόφσκι (προπονητής Λεχ Πόζναν): «Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας»
  • Ρουντ Χαρεβάιν (προπονητής εθνικής Ολλανδίας): «Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: Να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο!»
  • Μάκης Δενδρινός: «Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα»
  • Μίμης Παπαϊωάννου: «Ο Γκάλης είναι ισορροπιστής και ακροβάτης. Κρατάει την μπάλα στα χέρια του, όταν απογειώνεται. Στηρίζεται στην μπάλα; Μα και η μπάλα στον αέρα είναι»
  • Ντέιβιντ Στεργάκος: «Είναι φανταστικός. Δεν έχω δει καλύτερο παίκτη ποτέ μου»
  • Γιαννάκης: «Ασύλληπτος ο Γκάλης, εμπνέει και σήμερα»Στο πάνθεον της παγκόσμιας ιστορίας, με την είσοδό του στο Hall of Fame του ΝΒΑ, ετοιμάζεται να μπει στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο Νίκος Γκάλης, διάκριση ύψιστη για τον ίδιο και την Ελλάδα, την οποία τίμησε και η ομάδα που τον ανέδειξε, ο Αρης. Λίγες ώρες, ειδικότερα, πριν τη σημερινή (9/9) κεντρική εκδήλωση στις ΗΠΑ, στο μουσείο της ΚΑΕ Αρης, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη (8/9), βρέθηκαν οι καλαθοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο των «κίτρινων», προεξέχοντος του Παναγιώτη Γιαννάκη, οι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές του Αρη, Βασίλης Λυπηρίδης, Χάρης Παπαγεωργίου, Διονύσης Ανανιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΚΑΕ Αρης, Μάνος Λάσκαρης, ο Πέτρος Ράσογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συμμετέχοντας σε σεμνή εκδήλωση της ΚΑΕ για τον κορυφαίο Ελληνα αθλητή. Οι… παλιοί θυμήθηκαν ιστορίες από το παρελθόν και τα ανδραγαθήματα του «γκάνγκστερ», δίνοντας πολλές… πληροφορίες στους παίκτες που απαρτίζουν την τωρινή ομάδα του Αρη, με τους τελευταίους να παρακολουθούν με… θρησκευτική ευλάβεια.

 

Αποτελεί τεράστια διάκριση το να μπει ο Νίκος στο Hall o Fame του NBA και βεβαίως ανεβάζει την Ελλάδα σε άλλο επίπεδο, πια, το γεγονός και αυτό πρέπει να το έχουν στο νου τους όλοι οι αθλητές του μπάσκετ και όχι μόνο?, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης. Πρόσθεσε λέγοντας: «Τον Νίκο, όταν τον γνώρισα, αποκτήσαμε αμέσως μια πολύ καλή σχέση. Δε βλεπόμαστε τακτικά, μπορώ να πω πως μετά που εγκατέλειψε το άθλημα, βλεπόμασταν πιο συχνά. Είχε επαγγελματική συνείδηση σε αυτά που έκανε, όταν έβαζε κάτι στο μυαλό του δεν το έβγαζε, άνθρωπος εξαιρετικά συναισθηματικός. Πέρα από τα αγωνιστικά, αυτήν την εικόνα αποκόμισα από αυτόν, το ανθρώπινο πρόσωπο του Νίκου ήταν πολύ σημαντικό».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τη σειρά του, τόνισε εμφατικά «Του άξιζε αυτή η διάκριση, έχει αφήσει τη σκιά του ο Νίκος, μέσα από αυτόν το χώρο, εμπνέει τα νέα παιδιά ακόμη και σήμερα! Αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που βρεθήκαμε στο γήπεδο και… ιδρώσαμε παρέα, ζήσαμε απίστευτες χαρές. Σαν παίκτης ήταν ασύλληπτος, έκανε πράγματα που θεωρώ δεν υπάρχει σήμερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ άνθρωπος που να κάνει ανάλογα».

Ο Βασίλης Λυπηρίδης τόνισε: «Γίνεται μεγάλη τιμή στην Ελλάδα, μέσα από τον Νίκο Γκάλη και φυσικά σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να αγωνιστούμε μαζί του και να είμαστε συμπαίκτες του. Η διάκρισή του αυτή ήταν κάτι που το περιμέναμε χρόνια και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα», ενώ ο Χάρης Παπαγεωργίου είπε: «Είναι ξεχωριστή η μέρα για τον Νίκο Γκάλη, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη και για τον Αρη, την ομάδα που υπηρέτησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του. Σήμερα ο Νίκος γνωρίζει την παγκόσμια αναγνώριση και ο σύλλογος που τον ανέδειξε, ο Αρης, είναι στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων».

Ανακοινώσεις για τον Γκάλη

Ευγνωμοσύνη στον Νίκο Γκάλη, που εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, εξέφρασε ο ΠΣΑΚ με ανακοίνωση του εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ:

«Έχουν περάσει περίπου 11 χρόνια από το έπος της Σαϊτάμα, όπου η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, ταπείνωσε τις Η.Π.Α. στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος και όλοι υποκλίθηκαν στο μεγαλείο αυτών των παιδιών. Των παιδιών αυτών, που ξεκίνησαν το μπάσκετ λόγω ενός “θρύλου” και της παρέας του.

Αυτός ο “θρύλος” λοιπόν, μπήκε στο Hall Of Fame, στο μουσείο των κορυφαίων και θύμισε σε όλους τους Αμερικανούς και πάλι την Ελλάδα, αυτή τη μικρή χώρα που κάποιοι δεν γνώριζαν μέχρι το 2006 εκεί στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Ο δικός μας Νίκος Γκάλης έγραψε ιστορία και μαζί του όλη η Ελλάδα, το ελληνικό μπάσκετ, εμείς?

Τον ευχαριστούμε, θα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη σε όλη μας τη ζωή…»

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

Η ΕΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τον Νίκο Γκάλη για την είσοδό του στο Naismith Basketball Hall of Fame. Αναλυτικά:

«O Νίκος Γκάλης έγινε μέλος του Naismith Basketball Hall of Fame, διάκριση που αποτελεί τιμή για το ελληνικό μπάσκετ και φυσικά τον ίδιο.

Η Ελληνική Ομοσπονδία συγχαίρει τον Έλληνα αθλητή για την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση, με την οποία το όνομα του πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας του αθλήματος.

Ο Νίκος Γκάλης παρουσιάστηκε ως μέλος του Hall of Fame από τον μεγάλο Αμερικανό παίκτη, Μπομπ Μάκαντου και στην ομιλία του τόνισε: «Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα.

Είμαι ευγνώμων γι? αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε «Νίκο, Νίκο», έτσι με φωνάζουν.

Μου είπε «θέλω να σ? ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό μου τον Άρη Θεσσαλονίκης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΓΙΑ ΓΚΑΛΗ

Υπόκλιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Νίκο Γκάλη για την κορυφαία διάκριση να εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame:

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Ελπίζω μια μέρα το όνομά μου να είναι δίπλα στο δικό σου», ήταν το μήνυμα του Ελληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς στο Twitter, για το Νίκο Γκάλη.

Ολυμπιακός: ” Χωρίς εσένα το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είχε γίνει ποτέ τόσο μεγάλο”

Ο Ολυμπιακός, με ανάρτηση στο Facebook,αποθέωσε τον Νίκο Γκάλη, που εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame:

«Μεγάλε Νίκο Γκάλη σε ευχαριστούμε για όσα έχεις προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ. Είσαι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει αναδείξει το αγαπημένο μας άθλημα και η συνεισφορά σου στο μπάσκετ θα είναι πάντα αξεπέραστη. Χωρίς εσένα το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είχε γίνει ποτέ τόσο μεγάλο. Η σημερινή μέρα είναι μια από τις πιο λαμπρές για όλους μας. ΑΞΙΟΣ».

http://www.ana.gr

Recommended For You