Το ανοσοποιητικό μας σύστημα η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου;

Επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Καρκινικών Ερευνών κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνική κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την «επίθεση» και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Η θεραπεία αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης νέας προσέγγισης στην θεραπεία του καρκίνου που επιδιώκει να «κινητοποιήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να μπορεί από μόνο του να καταπολεμά την «επάρατη νόσο». Πολύ πιθανόν, η νέα αυτή προσέγγιση συγκεντρώνει μικρότερους κινδύνους και παρενέργειες από τις πιό κοινές-συμβατικές και επεμβατικές θεραπείες όπως η χειρουργική, η ακτινοβολία και οι χημειοθεραπείες. Οι ανοσολογικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ήδη στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη και του μελανώματος.
Οι ανοσολογικές θεραπείες εστιάζουν στην ενεργοποίηση των Φυσικών Φονικών κυττάρων (NK) cells, τα οποία εξειδικεύονται στην ανεύρεση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα Φυσικά Φονικά κύτταρα είναι αποτελεσματικά κατά αρκετών τύπων καρκίνου.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τα Φυσικά Φονικά Κύτταρα δεν δημιουργούν ανοσία του οργανισμού στον καρκίνο, και αυτό διότι είναι αποτελεσματικά μόνο κατά μικρών συστάδων καρκινικών κυττάρων. Η μάχη κατά των συμπαγών καρκινικών όγκων είναι «άνιση», καθότι τα φυσικά φονικά απωλούν γρήγορα την «επιθετικότητα» τους.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση κυττάρων NK για τη θεραπεία του καρκίνου είναι η ταχεία απώλεια της δραστηριότητάς τους, από την οποία προκύπτει και ο μεγάλος βαθμός επιθετικότητας τους,” δήλωσε η ερευνήτρια Adelheid Cerwenka, τονίζοντας ότι τα κύτταρα ΝΚ έχουν δείξει κλινική αποτελεσματικότητα κατά συμπαγών καρκινικών όγκων μόνο σε λίγα περιστατικά.
http://www.pentapostagma.gr

Recommended For You