Τι Είναι το Κίνημα της Νέας Εποχής;

imagesΔΕΝ είναι οργάνωση, ωστόσο εκατοντάδες οργανώσεις προωθούν τις διδασκαλίες του. Δεν έχει κεντρική ηγεσία, ωστόσο οι φιλόσοφοι και οι καθηγητές του πιθανότατα είναι χιλιάδες στον αριθμό. Δεν έχει επίσημο βιβλίο με δόγματα και πεποιθήσεις, ωστόσο οι οπαδοί μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους πιστεύω σχεδόν σε κάθε δημόσια βιβλιοθήκη σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει κάποιον προσωπικό θεό που πρέπει να λατρεύεται, ωστόσο συχνά προωθεί την ιδέα ενός θεού που μπορεί να βρεθεί παντού και οπουδήποτε.

Τι είναι αυτό; Είναι το κίνημα της Νέας Εποχής (New Age): ένα χαλαρό μείγμα θρησκευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών ιδεολογιών, σε συνδυασμό με τη γοητεία που ασκεί ο Ανατολικός μυστικισμός, τα υπερφυσικά φαινόμενα, ο αποκρυφισμός, ακόμη και μερικά είδη της σύγχρονης ψυχολογίας. Το μείγμα περιλαμβάνει πίστη στην αστρολογία, στη μετενσάρκωση, στην εξωγήινη ζωή, στην εξέλιξη και στη μετά θάνατον ζωή. Επίσης σημαντικό συστατικό είναι το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την υγεία.

Ο καθένας μπορεί να προσχωρήσει σε αυτό το κίνημα. Δεν υπάρχει τελετή μύησης ή βάφτισμα. Ούτε είναι ανάγκη οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τους θρησκευτικούς τους δεσμούς για να ανήκουν σε αυτό. Από την άλλη μεριά, πολλοί δεν θέλουν να τους χαρακτηρίζουν ως οπαδούς της «Νέας Εποχής» απλώς επειδή πιστεύουν σε μερικές από τις αντιλήψεις τις οποίες ασπάζεται το κίνημα της Νέας Εποχής ή απολαμβάνουν ένα μέρος της λεγόμενης τέχνης ή μουσικής της Νέας Εποχής.

Οι ακόλουθοι σπάνια αυτοαποκαλούνται οπαδοί της Νέας Εποχής. Στην πραγματικότητα, η έκφραση «Νέα Εποχή» χρησιμοποιείται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης. Στις ημέρες μας, τα βιβλία, τα καταστήματα, τα σεμινάρια και τα επιμορφωτικά προγράμματα της Νέας Εποχής συχνά αποφεύγουν αυτόν τον όρο. Το περιοδικό Λάιμπραρι Τζέρναλ (Library Journal) εξηγεί ότι «η υπερβολική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε μια άσχημη αντίδραση όσον αφορά τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της Νέας Εποχής (UFO [ΑΤΙΑ], επικοινωνία μέσω αγωγού, κρύσταλλοι, κτλ.)· αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι . . . και ακόμη και τυπογραφεία της Νέας Εποχής απορρίπτουν όλο και περισσότερο τον όρο Νέα Εποχή». Έτσι, πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται υπό την επιρροή της σκέψης της Νέας Εποχής χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.

Τι το Νέο Υπάρχει σε Αυτό;

Το κίνημα της Νέας Εποχής θεωρείται από πολλούς σύγχρονο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρλ Ράσκε του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, ο τρόπος σκέψης της Νέας Εποχής είναι ουσιαστικά «αντανάκλαση της αντιδραστικής κουλτούρας της Δεκαετίας του 1960». Άλλοι αναλυτές επίσης υποστηρίζουν ότι η δεκαετία του 1960, με την αναζήτηση εκ μέρους των χίπις της ελευθερίας και της αλήθειας, ήταν η αρχή του κινήματος της Νέας Εποχής. Πολλοί πρώην χίπις, τώρα ηλικίας 40 ως 60 χρονών, εξακολουθούν να ψάχνουν για αυτή τη φευγαλέα αλήθεια. Αλλά η αναζήτησή τους δεν απορρίπτεται πια ως το παράξενο καπρίτσιο των εφήβων. Πολλοί από αυτούς είναι επαγγελματίες σε σεβαστά πεδία γνώσης, είναι πολιτικά δραστήριοι, και τώρα θεωρούνται λογικά μέλη της κοινωνίας.

Στη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, αυτοί χρησιμοποίησαν τις διανοητικές και οικονομικές τους δυνάμεις για να συνεχίσουν την αναζήτησή τους. Τα αποτελέσματα; Το μείγμα των πεποιθήσεών τους έχει λάβει ευρεία αποδοχή και σεβασμό. Τα μέσα ενημέρωσης γρήγορα ακολούθησαν, με αποτέλεσμα μια ευρύτατη ενημέρωση για τη φιλοσοφία της Νέας Εποχής.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που είναι νέα όσον αφορά τις πεποιθήσεις της Νέας Εποχής. Για παράδειγμα, η φιλοσοφία της βασίζεται πρωταρχικά στον Ανατολικό μυστικισμό, ο οποίος είναι ηλικίας χιλιάδων ετών. Εξετάστε μόνο λίγες από τις ιδέες της Νέας Εποχής.

Η Ελπίδα του Κινήματος της Νέας Εποχής

Καθώς το έτος 2000 βρίσκεται πολύ κοντά, η αντίληψη για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη χιλιετηρίδα, αποκτά δημοτικότητα. Μια κύρια πεποίθηση είναι ότι η σύγχρονη κοινωνία όπως την ξέρουμε θα αντικατασταθεί από μια Ουτοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τους δασκάλους της Νέας Εποχής, αυτό θα επιτευχθεί αλλάζοντας ριζικά το συμβατικό τρόπο σκέψης μέσω μυστικιστικής γνώσης η οποία παρέμενε κρυμμένη ή αγνοημένη ως τα πρόσφατα χρόνια. Λένε ότι αυτή η νέα εποχή της αρμονίας θα απελευθερώσει τις δυνατότητες του ανθρώπου και θα εισαγάγει παγκόσμια πνευματική ειρήνη.

Αυτή η ελπίδα φαίνεται ότι βασίζεται πρωταρχικά στις προβλέψεις των αστρολόγων οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις ημέρες μας ως το κατώφλι μεταξύ της παρερχόμενης εποχής των Ιχθύων και της ερχόμενης εποχής του Υδροχόου. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι το ζώδιο των Ιχθύων ασκούσε αρνητική επιρροή στην ανθρωπότητα επί σχεδόν 2.000 χρόνια. Αυτοί κατηγορούν το Χριστιανικό κόσμο ως τον κύριο υπαίτιο για τη δημιουργία μιας υλιστικής και οπισθοδρομικής κοινωνίας. Ο Χριστιανικός κόσμος κατηγορείται ότι παρεμπόδισε την πρόοδο της αλήθειας. Αλλά υποτίθεται ότι σήμερα αυτή η αλήθεια μπορεί να βρεθεί στον αποκρυφισμό και θα γίνει σαφής στην επικείμενη εποχή του Υδροχόου, την εποχή της πνευματικής διαφώτισης, τη νέα εποχή.

Οι γνώμες των οπαδών της Νέας Εποχής διχάζονται ως προς το αν αυτή η νέα κοινωνία θα έρθει από απρόσωπες κοσμικές δυνάμεις ή από ανθρώπινες προσπάθειες. Μια θεωρία ισχυρίζεται ότι «μια φυλή μεταλλαγμένων Χόμο σάπιενς της Νέας Εποχής, η οποία θα παραχτεί από γενετικούς σπόρους τους οποίους φύτεψαν διαφωτισμένοι αρχαίοι πριν από 3.500 χρόνια, σύντομα θα ανθίσει και θα σώσει τον πλανήτη από την απληστία».—Δε Γουόλ Στριτ Τζέρναλ (The Wall Street Journal), 11 Ιανουαρίου 1989.

Ωστόσο, μια τέτοια ελπίδα για ένα χρυσό αιώνα, μια Ουτοπία ή ένα νέο κόσμο δεν είναι νέα. Η παράδοση σχεδόν κάθε μεγάλου πολιτισμού περιλαμβάνει την ελπίδα μιας μελλοντικής Ουτοπικής κοινωνίας. Η μυθολογία των Σουμερίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Σκανδιναβών περιείχε αυτή την πεποίθηση. Η Εγκυκλοπαίδεια της Θρησκείας (Encyclopedia of Religion) σημειώνει: «Η λαχτάρα για μια ουτοπία όπου το άτομο είναι απαλλαγμένο από την ένδεια και όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η ευημερία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό αναπόσπαστο μέρος της Κινεζικής θρησκείας πριν από τον καιρό των Τσιν (πριν από το 221 Π.Κ.Χ.)». Το αρχαιότερο ιερό βιβλίο, η Αγία Γραφή, μιλάει για μια χιλιετία κατά την οποία η ανθρωπότητα θα φερθεί στην τελειότητα, και θα εξαλειφτεί ο πόλεμος, το έγκλημα, ο πόνος και ο θάνατος.—Αποκάλυψη 21:1-4.

Θρησκεία του Εαυτού

Στην αυτοβιογραφική της ταινία Σε Δύσκολη Θέση, η διάσημη ηθοποιός Σίρλεϊ Μακ Λέιν, η οποία έχει γράψει για τη Νέα Εποχή, στέκεται σε μια ανεμοδαρμένη παραλία, με τα χέρια της απλωμένα, και αναφωνεί: «Είμαι Θεός! Είμαι Θεός!» Όπως αυτή, έτσι και πολλοί οπαδοί της Νέας Εποχής προωθούν την αναζήτηση του ανώτερου εαυτού και την αντίληψη ότι ο θεός βρίσκεται μέσα μας. Αυτοί διδάσκουν ότι το μόνο που χρειάζονται οι άνθρωποι είναι να αυξήσουν τη συνειδητότητά τους για να βρουν τη θειότητά τους.

Μόλις επιτευχθεί αυτό, ισχυρίζονται, η πραγματικότητα μιας παγκόσμιας αλληλοδιασύνδεσης γίνεται σαφής—τα πάντα είναι θεός και θεός είναι τα πάντα. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν είναι νέα αντίληψη. Οι αρχαίες θρησκείες της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου πίστευαν στη θειότητα των ζώων, του νερού, του ανέμου, και του ουρανού. Πιο πρόσφατα, ο Αδόλφος Χίτλερ λέγεται ότι ενθάρρυνε τους άλλους να ενστερνιστούν την «ισχυρή, ηρωική πεποίθηση περί Θεού στη Φύση, Θεού στο δικό μας λαό, στη μοίρα μας, στο αίμα μας».

Η κουλτούρα της Νέας Εποχής είναι γεμάτη λογοτεχνία, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που ασχολούνται με τις ικανότητες και τη βελτίωση του εαυτού. Το σύνθημα «Κατανοώ τον εσωτερικό μου εαυτό» έχει γίνει δημοφιλές. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν οτιδήποτε και τα πάντα που μπορούν να τους βοηθήσουν να απελευθερώσουν τις δικές τους δυνατότητες. Όπως το έθεσε ένας συγγραφέας στο περιοδικό Ουίλσον Κουόρτερλι (Wilson Quarterly), η «κεντρική διδασκαλία του κινήματος είναι ‘ότι δεν έχει σημασία το τι πιστεύεις εφόσον είναι αποτελεσματικό για εσένα’».

Η Μάργκο Άντλερ, γκουρού της Νέας Εποχής, εξηγεί ότι πολλές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στα γυναικεία κινήματα της Νέας Εποχής το κάνουν αυτό «για λόγους πολύ προσωπικούς. . . . Μισούν το σώμα τους, μισούν τον εαυτό τους. Έρχονται σε αυτές τις ομάδες οι οποίες βασικά σου λένε: ‘Είσαι η Θεά, είσαι θεσπέσια’».

Το περιοδικό Νέα Υόρκη (New York) περιγράφει την αναζήτηση κάποιας ομάδας για τον ανώτερο εαυτό: «Μια γυναίκα απαγγέλλει: ‘Είμαστε οι δάσκαλοι της Νέας Αυγής. Είμαστε οι Μοναδικοί’. Άλλοι συμμετέχουν φορώντας καλύμματα για το κεφάλι με κέρατα, φτερωτές μάσκες και διαφανή φορέματα, χορεύουν μέσα στο δάσος, γρυλίζοντας και χειρονομώντας, θρηνώντας και βογκώντας».

«Εξαγνισμένος» Αποκρυφισμός

Μερικές αντιλήψεις της Νέας Εποχής προωθούν μια νέα, «εξαγνισμένη» άποψη του αποκρυφισμού. Ο Σατανισμός δεν συνδέεται πια με τον αποκρυφισμό στο νου πολλών οπαδών της Νέας Εποχής. Κάποια συγγραφέας στο περιοδικό Ελεύθερη Έρευνα (Free Inquiry) δηλώνει: «Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ασκούν μαγεία, κανένα από τα οποία δεν έχει πεποιθήσεις που περιλαμβάνουν το Σατανισμό».

Μια πρόσφατη έρευνα στη Γερμανία έδειξε ότι υπήρχαν 10.000 ενεργές μάγισσες σε εκείνη τη χώρα. Ακόμη και παιδιά ελκύονται ύπουλα στον αποκρυφισμό. Το γερμανικό βιβλίο Η Προσπάθεια να Ελκύσουν τα Παιδιά Μας (Der Griff nach unseren Kindern) εξηγεί ότι με «κασέτες που περιέχουν παιδικές ιστορίες, τα παιδιά συνηθίζουν στη νέα εικόνα της μάγισσας που παρουσιάζεται ως φυσιολογική γυναίκα η οποία χρησιμοποιεί τη μαγεία για καλούς σκοπούς». Το βιβλίο προσθέτει: «Η προσοχή ακόμη και μικρών παιδιών ελκύεται έτσι σε ένα χαρακτηριστικό της Νέας Εποχής το οποίο μπορεί να τα οδηγήσει στα υπερφυσικά φαινόμενα».

Στα βιβλία της, η Σίρλεϊ Μακ Λέιν προωθεί την ιδέα ότι ο αποκρυφισμός είναι απλώς κρυμμένη γνώση και πως το γεγονός ότι είναι κρυμμένη δεν σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Αυτή η φιλοσοφία έχει δελεάσει αναρίθμητους ανθρώπους και τους έχει κάνει να πειραματιστούν με εξωτικές πνευματιστικές συνήθειες, όπως η μαντεία, η αστρολογία, η τηλεπάθεια και η επικοινωνία με τα πνεύματα. Η τελευταία ήταν επί χιλιάδες χρόνια γνωστή ως πνευματιστική επικοινωνία μέσω μέντιουμ. Αλλά οι οπαδοί της Νέας Εποχής την αποκαλούν επικοινωνία μέσω αγωγού. Η θεωρία τους υποστηρίζει ότι τα πνεύματα των νεκρών διαλέγουν συγκεκριμένα άτομα για να είναι οι αγωγοί τους επικοινωνίας με την ανθρωπότητα.

Αυτοί οι υποτιθέμενοι ανθρώπινοι αγωγοί μπορούν να πέσουν σε έκσταση κατά βούληση και να πουν ή να γράψουν μηνύματα «διαφώτισης», υποτίθεται από τους νεκρούς ή από εξωγήινα όντα. Τα πνεύματα των νεκρών θεωρούνται εξέχοντες σοφοί που περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο για να μετενσαρκωθούν. Στο μεταξύ, λέγεται ότι οδηγούν την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή.

Πολλοί οπαδοί της Νέας Εποχής συναντιούνται τακτικά για να ακούσουν τι λένε αυτοί οι υποτιθέμενοι εξέχοντες σοφοί μέσω των αγωγών τους. Και οι πιστοί έχουν ποικιλία πνευμάτων τα οποία μπορούν να συμβουλευτούν. Μεταξύ αυτών που υποτίθεται ότι μιλούν σήμερα είναι το πνεύμα του Τζον Λένον και του Έλβις Πρίσλεϊ, εξωγήινοι με ονόματα όπως Ατάρο και Ρακόρτσι, και ένας πολεμιστής 35.000 ετών από τη μυθική Ατλαντίδα με το όνομα Ράμθα.

Νέα Εποχή και Υγεία

Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών πιστεύουν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλώς σαν χαλασμένες μηχανές και ότι πρέπει να δίνεται προσοχή στη διανοητική και συναισθηματική υγεία του ατόμου. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή ως ολιστική ιατρική, από τη λέξη όλον, και δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με τη γενική τάση της Νέας Εποχής. Ωστόσο, πολλοί οπαδοί της Νέας Εποχής έχουν ενστερνιστεί πρόθυμα την ολιστική ιατρική. Το βιβλίο Ο Κοσμικός Εαυτός (The Cosmic Self) εξηγεί ότι, χωρίς απαραίτητα να απορρίπτουν το ιατρικό κατεστημένο, οι οπαδοί της Νέας Εποχής υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς ως ολόκληρο άτομο, «ένα ζωντανό οργανισμό που αποτελείται από σώμα, νου και πνεύμα».

Οι οπαδοί της Νέας Εποχής ισχυρίζονται ότι η καλή υγεία μπορεί να βρεθεί έξω από τη σφαίρα της συμβατικής ιατρικής. «Ο τόπος στον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τις αντιλήψεις της Νέας Εποχής είναι ο κόσμος της εναλλακτικής ιατρικής», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Δε Χέραλντ (The Herald). Μάλιστα, εξερευνούν τις πιο ασυνήθιστες απόψεις. Για παράδειγμα, ο Αυστραλός κτηνίατρος και συγγραφέας Ίαν Γκόλερ λέει ότι ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί με αυτοσυγκέντρωση. Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι οι οποίες γενικά συνδέονται με τη Νέα Εποχή περιλαμβάνουν την αστρολογική διάγνωση, την ανάλυση της αύρας, την υπνοθεραπεία, την ψυχική χειρουργική και τη θεραπεία μέσω προηγούμενων ζωών. Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι συχνά προωθούνται σε εξειδικευμένα περιοδικά που ασχολούνται με την υγεία, τα φυσικά φάρμακα, τις βιταμίνες, την άσκηση και τη διατροφή.

Νέα Εποχή και Κρύσταλλοι

Μια δημοφιλής μέθοδος θεραπείας της Νέας Εποχής περιλαμβάνει τη χρήση κρυστάλλων και πολύτιμων λίθων, όπως ο χαλαζίας, ο αμέθυστος, το τοπάζι, το ρουμπίνι, το οπάλιο και το σμαράγδι. Η κοσμηματοπώλης της Νέας Εποχής Ούμα Σίλμπι ισχυρίζεται: «Σε όλη την ιστορία θα βρείτε παραδείγματα πολιτισμών οι οποίοι πίστευαν ότι ο χαλαζίας μπορούσε να αυξήσει την ψυχική ενέργεια και τις θεραπευτικές δυνάμεις». Η ίδια προσθέτει: «Οι Σουμέριοι, οι Μάγια και άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν κρυστάλλους χαλαζία για θεραπευτικούς σκοπούς».

Πώς χρησιμοποιούνται οι κρύσταλλοι; Οι θεραπευτές που χρησιμοποιούν κρυστάλλους ισχυρίζονται ότι οι σωματικές και διανοητικές παθήσεις μπορούν να θεραπευτούν ακουμπώντας χαλαζία και άλλους πολύτιμους λίθους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η Κατρίνα Ράφαελ, γκουρού της Νέας Εποχής η οποία χρησιμοποιεί κρυστάλλους, εξηγεί ότι οι κρύσταλλοι «μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το μαξιλάρι στη διάρκεια του ύπνου για να εμπνεύσουν εξυψωμένα και προφητικά όνειρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτικές ενέργειες για να σταθεροποιήσουν ασταθή συναισθήματα, να καταπραΰνουν προβληματισμένες διάνοιες και να βοηθήσουν στη θεραπεία των σωματικών ανισορροπιών. Μπορεί κανείς να τους κρατάει στη διάρκεια του τοκετού και της γέννας για πρόσθετη δύναμη».

Νέα Εποχή και Περιβάλλον

Το κίνημα της Νέας Εποχής είναι «καθαρό, είναι πράσινο, είναι της μόδας», λέει το βρετανικό περιοδικό για εφήβους ΤιΕςΜπιτ (TSBeat). Η ενεργή συμμετοχή στην προώθηση της οικολογικής συνείδησης και της προστασίας του περιβάλλοντος έχει συντελέσει στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για το κίνημα της Νέας Εποχής, και αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον μήνυμα έχει προσελκύσει πολλούς στις διδασκαλίες του. Ωστόσο, οι ανησυχίες του κινήματος της Νέας Εποχής για το περιβάλλον συχνά εκφράζονται ως απερίφραστη λατρεία της φύσης, με τελετουργίες οι οποίες μοιάζουν με τις πρωτόγονες τελετές που ήταν αφιερωμένες στη θεά γη.

Είναι αυτή η σύγχρονη έκφραση του αρχαίου μυστικισμού η απάντηση στα προβλήματά μας; Θα σωθεί ο πλανήτης μέσω της σοφίας των μαγισσών και των εξωγήινων; Θα έρθει ποτέ μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας;

Ουτοπία: «Ένας ιδανικά τέλειος τόπος, ιδιαίτερα από κοινωνική, πολιτική και ηθική άποψη».—Λεξικό The American Heritage Dictionary of the English Language.

Η Μακ Λέιν, η Νέα Εποχή και ο Ράμθα

«Η ΑΣΤΡΙΚΗ διάσταση ήταν πραγματική, ακόμα κι αν δεν μπορούσαμε να τη δούμε ή να τη μετρήσουμε με γραμμικούς όρους. Υπάρχει μια μεγαλύτερη πραγματικότητα από τη συνειδητή ‘ορατή’ μας πραγματικότητα. Είναι αυτό που κατάληξε να αποκαλείται η νέα εποχή σκέψης. Η νέα εποχή διαίσθησης. . . .

»Επισκέφθηκα αναγνωρισμένα μέντιουμ, τα οποία έφερναν μεσάζοντες πνευματικούς οδηγούς από το αστρικό επίπεδο. Ανάπτυξα σχέσεις με αυτές τις ‘ολότητες’. . . . Μια ολότητα όμως είχε μεγαλύτερο βάθος από τις άλλες. Το όνομά του ήταν . . . Ράμθα ο Φωτισμένος. . . . Είπε πως είχε μια ενσάρκωση από την Ατλαντική εποχή και είχε καταφέρει να αποκτήσει πλήρη επίγνωση σε αυτή τη ζωή. . . . Καθώς κοίταξα στα μάτια του Ράμθα, άκουσα τον εαυτό μου να λέει: ‘Ήσουν ο αδερφός μου στην Ατλαντική σου ενσάρκωση;’

Δάκρυα ανάβλυσαν από τα μάτια του. ‘Ναι, αγαπημένη μου’, είπε, ‘κι εσύ ήσουν ο αδελφός μου’».

Η Μακ Λέιν συνεχίζει λέγοντας: «Ο σκοπός αυτής της πνευματικής μόρφωσης ήταν να μεταδώσει την αλήθεια πως εμείς είμαστε ο Θεός. Είχαμε και εμείς την ικανότητα της γνώσης, όπως κι αυτός».—Χορεύοντας στο Φως, της Σίρλεϊ Μακ Λέιν.

Παραβάλετε το εδάφιο Γένεσις 3:5, όπου το Φίδι (ο Σατανάς) είπε ψευδώς στην Εύα: «Εξεύρει ο Θεός, ότι καθ’ ην ημέραν φάγητε απ’ αυτού, θέλουσιν ανοιχθή οι οφθαλμοί σας, και θέλετε είσθαι ως θεοί, γνωρίζοντες το καλόν και το κακόν». Εκείνοι που επιθυμούν τη θεϊκή επιδοκιμασία πρέπει να αποφεύγουν κάθε ανάμειξη με πονηρά και απατηλά πνευματικά πλάσματα. Ο Μωσαϊκός Νόμος δήλωνε: ‘Μη στρέφεστε στα πνευματιστικά μέντιουμ, και μη συμβουλεύεστε επαγγελματίες μάντεις γεγονότων, για να μη γίνετε ακάθαρτοι από αυτούς. Εγώ είμαι Ιεχωβά ο Θεός σας’.—Λευιτικόν 19:31, ΜΝΚ.

«Άλλο Ένα Ναρκωτικό σε μια Κοινωνία που Μαστίζεται από Ναρκωτικά»;

«ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ της Νέας Εποχής—η τελευταία συμβολή στη μακρόχρονη ιστορία μας που περιλαμβάνει εκκεντρικές πνευματικές μόδες και πανάκειες—προκαλεί ένα μείγμα γελοιοποίησης και φόβου γεμάτου αγανάκτηση. Δεν είναι μόνο ο εξευτελισμός της ευσέβειας αλλά η κραυγαλέα εμπορικοποίησή του που εγείρει την υποψία ότι πρόκειται για θρησκευτική απάτη μεγάλης κλίμακας. . . .

»Το κίνημα της Νέας Εποχής προσπαθεί να συνδυάσει την αυτοσυγκέντρωση, το θετικό τρόπο σκέψης, τη θεραπεία μέσω πίστης, . . . το μυστικισμό, τη γιόγκα, τις υδροθεραπείες, το βελονισμό, το λιβάνι, την αστρολογία, την ψυχολογία του Γιουνγκ, τη βιοανάδραση, την εξωαισθητήρια αντίληψη, τον πνευματισμό, . . . τη θεωρία της εξέλιξης, τη σεξουαλική θεραπεία του Ράιχ, τις αρχαίες μυθολογίες, . . . την ύπνωση και πολλές άλλες τεχνικές που έχουν σχεδιαστεί για να υψώσουν τη συνειδητότητα, περιλαμβανομένων και στοιχείων που είναι δανεισμένα από τις κύριες θρησκευτικές παραδόσεις. . . .
»Τα υποκατάστατα του κινήματος της Νέας Εποχής για τη θρησκεία καταπραΰνουν τη συνείδηση αντί να την ταράζουν. Η κεντρική διδασκαλία τους είναι ότι δεν έχει σημασία το τι πιστεύεις εφόσον είναι αποτελεσματικό για εσένα. ‘Είναι αλήθεια αν το πιστεύεις’: το σύνθημα της Νέας Εποχής. . . .
»Το ζήτημα δεν είναι αν οι θεραπείες της Νέας Εποχής είναι πράγματι αποτελεσματικές αλλά το αν η θρησκεία θα έπρεπε να περιοριστεί στη θεραπεία. Αν δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια πνευματική ανύψωση, η θρησκεία γίνεται άλλο ένα ναρκωτικό σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ναρκωτικά».—«Το Κίνημα της Νέας Εποχής: Καμιά Προσπάθεια, Καμιά Αλήθεια, Καμιά Λύση, Παρατηρήσεις για το Γνωστικισμό—Μέρος 5ο», του Κρίστοφερ Λας, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, Η.Π.Α.

Οι οπαδοί της Νέας Εποχής πειραματίζονται, μεταξύ άλλων, με την αστρολογία, την τηλεπάθεια, την αυτοσυγκέντρωση και τους κρυστάλλους

Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Νέας Εποχής περιλαμβάνουν τη χρήση κρυστάλλων

*** g94 8/3 σ. 4-9 Τι Είναι το Κίνημα της Νέας Εποχής; ***

Recommended For You