Η ψύξη του σώματος, γνωστή ως υποθερμία, χρησιμοποιείται ήδη σε επεμβάσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Η πτώση της θερμοκρασίας μειώνει την ταχύτητα όλων των χημικών αντιδράσεων, οπότε η κατανάλωση οξυγόνου σχεδόν μηδενίζεται. Οι χειρουργοί έχουν έτσι περιθώριο περίπου 45 λεπτών για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση χωρίς να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες από υποξία.
Στα επείγοντα, όμως, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, ειδικά αν η καρδιά έχει σταματήσει λόγω μεγάλης απώλειας αίματος.
Τώρα, οι χειρουργοί του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου UPMC στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια ετοιμάζονται να δοκιμάσουν σε ασθενείς μια τεχνική που μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί μόνο σε χοίρους.
Το πρώτο βήμα είναι η αντικατάσταση του αίματος με φυσιολογικό ορό παγωμένο στους 10 βαθμούς Κελσίου. Το υγρό διοχετεύεται στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται απευθείας στην καρδιά και ωθείται σε όλο το σώμα με τη βοήθεια μιας αντλίας. Περίπου 15 λεπτά αργότερα, ο ασθενής δεν έχει αίμα, δεν αναπνέει και δεν παρουσιάζει σημεία εγκεφαλικής δραστηριότητας -είναι κυριολεκτικά κλινικά νεκρός.
Απουσία οξυγόνου, τα κύτταρα του σώματος μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσω της λεγόμενης αναερόβιας γλυκόλυσης. Σε κανονικές συνθήκες, η αναερόβια γλυκόλυση μπορεί να συντηρήσει τα κύτταρα για μόλις 2 λεπτά. Σε κατάσταση υποθερμίας, όμως, μπορεί να τα συντηρήσει για ώρες.
Στο μεταξύ ο ασθενής μπορεί να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και να μεταφερθεί στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα.
Στα πειράματα με χοίρους, τα οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2002 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν, η καρδιά των πειραματόζωων συνήθως ξανάρχιζε να χτυπά από μόνη της. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι γιατροί μπόρεσαν να την επαναφέρουν με μαλάξεις ή με απινιδωτή.
Σε πρώτη φάση, η πειραματική τεχνική θα εφαρμοστεί σε 10 ασθενείς με τραύματα από πυροβόλο όπλο ή μαχαίρι οι οποίοι υπέστησαν ανακοπή και δεν αποκρίθηκαν στις προσπάθειες ανάνηψης-ολόκληρη η χειρουργική ομάδα θα πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή για τη διακομιδή τυχόν κατάλληλων περιστατικών.
Οι δέκα ασθενείς της δοκιμής θα συγκριθούν με δέκα ανάλογα περιστατικά στα οποία ακολουθήθηκαν οι στάνταρτ διαδικασίες. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η δοκιμή θα συνεχιστεί σε ακόμα δέκα ασθενείς.
Στο μέλλον, πιστεύουν οι γιατροί, η νέα τεχνική θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να κρατά τους ασθενείς σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση για περισσότερες ώρες, ή και επ΄αόριστον.
Newsroom ΔΟΛ