Τα 30 αξιοθέατα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

Η ζωή είναι μικρή για είναι βαρετή. Βάλε στόχους, κάνε όνειρα και σημείωσε στο ημερολόγιό σου τους παρακάτω προορισμούς. Κάθε έναν που θα διαγράφεις θα έχεις βιώσει και μία διαφορετική εμπειρία. Κάνε ταξίδια. Τόλμησέ τα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, όπως σοφά είχε πει και ο Tennessee Williams.

Το άγαλμα του Ιησού στη Βραζιλία
Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα. Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς αφού στέκει σε ύψος 710 μέτρων. Έχει ύψος 32 μέτρα και ζυγίζει 1.000 τόνους. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 4 Απριλίου 1922 και το σχέδιο ανήκει στον Πολ Λαντοβσκί.

Η Πύλη του Βραδεμβούργου, Γερμανία
Η Πύλη του Βραδεμβούργου, πραγματικό στολίδι του Βερολίνου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το σημαντικότερο ορόσημο της ιστορικής διαδρομής της πόλης. Μεγαλοπρεπής και επιβλητική, με ύψος 26 μ. και μήκος 65,5, η Πύλη του Βρανδεμβούργου στέκει αγέρωχη δίπλα στην Πλατεία Pariser, εκεί που καταλήγει η εντυπωσιακή λεωφόρος Unter den Linden, στην πλευρά του Ανατολικού Βερολίνου. Χτίστηκε στο διάστημα 1788-91, κατά τη βασιλεία του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β’, ενώ ο γλυπτός διάκοσμός της ολοκληρώθηκε το 1795 από τον Καρλ Γκότχαρντ Λάνγκχανς.

Black Falls, Ισλανδία
Black Falls ή αλλιώς Svartifoss. Πρόκειται για τους διάσημους καταρράκτες που βρίσκονται στο Vatnajökull Εθνικό Πάρκο της Ισλανδίας. Το όνομά του προέρχεται από τον περιβάλλοντα χώρο που είναι γεμάτος από σκούρες στήλες λάβας. Οι κοφτεροί βράχοι εκτός από το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της χώρας αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής. Στην εκκλησία Hallgrímskirkja στο Reykjavík και στο Εθνικό Θέατρο η επιρροή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Taman Ayun, Μπαλί
Ο βασιλικός ναός του Mengwi έχει χτιστεί σε στρατηγικό σημείο μεταξύ των επαρχιών Denpasar και Singaraja. Ένας τεράστιος καταπράσινος κήπος υποδέχεται τους επισκέπτες πριν προλάβουν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του ναού και να επισκεφθούν τα εννέα πολυώροφα οικοδομήματα.

Παρθενώνας, Ελλάδα
Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της χώρας μας βρίσκεται στο λόφο της Ακρόπολης σε ύψος 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.Χ. υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη. Είναι ναός δωρικού ρυθμού με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές. Ο Παρθενώνας, ως τμήμα του ευρύτερου μνημειακού συμπλέγματος, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987.

Angel Falls, Βενεζουέλα
Η θέα του κόβει την ανάσα. Ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου βρίσκεται κοντά στο δέλτα του ποταμού Ορινόκο, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα η θέα των βουνών με επίπεδη επιφάνεια, των γνωστών τεπούις, και τα ποτάμια ανάμεσα στη βλάστηση της ζούγκλας που αντανακλούν το φως σαν καθρέφτες σε αφήνουν άφωνο. Η επίσκεψή του χαρακτηρίζεται ως εμπειρία ζωής.

Abu Simbel, Αίγυπτος
Το Αμπού Σίμπελ είναι ένας από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς τόπους της Αιγύπτου και αποτελείται από δυο μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς σκαμμένους μέσα σε έναν λόφο από ροδόχρωμο ψαμμίτη. Βρίσκεται στη νότια Αίγυπτο, 290 χιλιόμετρα νότιο-δυτικά του Ασσουάν, στην δυτική όχθη της λίμνης Νάσερ, όπου μεταφέρθηκαν όταν αποφάσισε η κυβέρνηση της Αιγύπτου να δημιουργήσει τη λίμνη αυτή. Τα αγάλματα στην πρόσοψη είναι 10 μέτρα το καθένα, όρθια, με διαφορετικούς τύπους στέμματος το καθένα και αναπαριστούν το βασιλικό ζεύγος.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ΗΠΑ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον κόσμο. Έχει πάνω 36 εκατομμύρια εκθέματα, τα οποία παρουσιάζουν παραστατικότατα την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη. Τα δημοφιλέστερα τμήματα είναι αυτά με τους δεινοσαύρους, τους μετεωρίτες και η αίθουσα με τα ορυκτά και τους πολύτιμους λίθους, όπου φυλάσσονται κοσμήματα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Το μουσείο δέχεται ετησίως περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σινικό Τείχος, Κίνα
Το Σινικό Τείχος, είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Ένας από τους γνωστότερους αστικούς μύθους θέλει το Σινικό Τείχος να είναι ορατό από το διάστημα.

Fontana di Trevi, Ιταλία
Το πιο γνωστό συντριβάνι της Ρώμης έχει ύψος 25,9 μέτρα και πλάτος 19,8 μέτρα. Το όνομα “Φοντάνα ντι Τρέβι” σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους”, στην κυριολεξία σημαίνει “κρήνη του τριδρόμου”. Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το τέλος του Aqua Virgo, ενός υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 19 π.Χ. και φέρνει νερό από τις πηγές στο Salone. Η κεντρική φιγούρα είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή. Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε στο νερό ένα κέρμα. Όλες οι ευχές πιάνουν.

Οι πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως “η Μεγάλη Πυραμίδα”, η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου.

Το Νησί του Πάσχα, Πολυνησία
Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής και οι ντόπιοι το αποκαλούν Ράπα Νούι. Έχει έκταση 163 km2 και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο Το όνομα ”Νησί του Πάσχα” οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722. Είναι διάσημο για τα αγάλματα, μνημειώδους διάστασης, που είναι διάσπαρτα στο νησί. Ο λόγος της κατασκευής τόσο μεγάλων αγαλμάτων αποτελεί μέχρι και σήμερα μυστήριο.

Το βύθισμα Danakil στην Αιθιοπία
Το Βύθισμα Ντανακίλ είναι μία τρύπα που ανέρχεται περίπου στα 150.000 τετρ. χλμ., βυθισμένη στα 120 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ανάμεσα στα υψίπεδα της Αιθιοπίας και της Ερυθράς Θάλασσας. Eίναι γνωστό ως το πιο θερμό μέρος στη γη με θερμοκρασία που φτάνει κατά τη διάρκεια της μέρας τους 50οC. Οι απέραντες εκτάσεις θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται στους σχηματισμούς θείου και ανόργανων αλάτων.

Οι θερμοπίδακες της Νεβάδα
Οι θερμοπίδακες με την ονομασία Fly Geyser θα μπορούσαν να είναι τοπίο από άλλο πλανήτη. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, καθώς ανήκει σε ιδιωτική γη και ανακαλύφθηκε όταν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου άνοιξε γεώτρηση για νερό. Η γεώτρηση έφτασε πολύ κοντά σε μια κοιλότητα γεωθερμικής ενέργειας η οποία με το πέρασμα του χρόνου βρήκε δίοδο στην επιφάνεια. Έτσι κοντά στο 1960 δημιουργήθηκε ο πρώτος θερμοπίδακας. Τα εκπληκτικά χρώματα που τον περιβάλουν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της γεωθερμικής άλγης.

Grand Canyon, ΗΠΑ
Η τεράστια αυτή χαράδρα στην Αριζόνα των Η.Π.Α. είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Σε ορισμένα σημεία το βάθος της φτάνει τα 1600 μέτρα ενώ το μεγαλύτερο πλάτος της δεν ξεπερνά τα 29 χιλιόμετρα. Τη διασχίζει ο ποταμός Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού. Η χαράδρα είναι τόσο βαθιά ώστε στο εσωτερικό της παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος. Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών, κυρίως οι “Pueblos”. Απόγονοι των αρχαίων αυτών φυλών είναι οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το φαράγγι ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λόπες ντε Κάρδενας.

Η πόλη του Gaudi στην Ισπανία
Η παραμυθένια πόλη του Gaudi, η πόλη της απόλυτης αρχιτεκτονικής βρίσκεται στην Βαρκελώνη. Ο Καταλανός αρχιτέκτονας κατάφερε να μεταμορφώσει μία μεσαιωνική πόλη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τέχνης. Ίσως πρόκειται για την μοναδική πόλη που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία τον μοντερνισμό του Gaudi με το γοτθικό old class του ιστορικού κέντρου και τη βιομηχανική ”pop art” του λιμανιού. Στα μοναδικά αριστουργήματα της πόλης συγκαταλέγονται τα: Sagrada Familia, Parque Güell, Casa Batlló, Casa Milà και Casa Vicens.

Hutt Lagoon, Αυστραλία
Η όψη της μάς αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται στη βόρεια ακτή των εκβολών του ποταμού Hutt, στη δυτική Αυστραλία. Η λίμνη είναι περίπου 14 χιλιόμετρα (8,7 μίλια) σε μήκος και το κόκκινο ή ροζ χρώμα της εναλλάσσεται ανάλογα με την ποσότητα των καροτενοειδών που παράγουν τα φύκια Dunaliella salina.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα
Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, στα σύνορα μεταξύ της Καναδικής επαρχίας του Οντάριο και το Αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Machu Picchu, Περού
Η χαμένη πόλη των Ίνκας βρίσκεται στο νότιο Περού και είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού τους. Το Machu Picchu στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει ”αρχαίο βουνό” και είναι χτισμένο επάνω σε μια πολύ στενή κύρτωση του ορεινού όγκου της Σιέρρα και συνδέει την πόλη με τη κορυφή Χουαϊάνα Πίτσου, που σημαίνει η ”νεαρή κορυφή”. Κηρύχθηκε ως περουβιανό ιστορικό άδυτο το 1981 από τη κυβέρνηση του Περού και από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1983. Είναι επίσης ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου από τις 7 Ιουλίου του 2007.

Το μουσείο Hermitage, Ρωσία
Το Hermitage αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Περιλαμβάνει σημαντικές συλλογές έργων από Πικάσο, Βαν Γκογκ και άλλους. Διαθέτει ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων ζωγραφικής παγκοσμίως καθώς η συλλογή του αποτελείται από 3.000 εκατομμύρια έργα τέχνης.

Η Αγία Σοφία, Τουρκία
Η Μεγάλη Εκκλησία ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 – 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας αν και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές παραμένουν το στολίδι του ναού.

Λίμνες Plitvice, Κροατία
Οι λίμνες Plitvice θυμίζουν σκηνικό από παραμύθι. Τα νερά ρέουν στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής συγκεντρώνονται σε μικρές ή μεγαλύτερες κοιλότητες. Με το πέρασμα των χρόνων τα ιζήματα που μεταφέρουν συγκεντρώνονται εκεί που συναντούν εμπόδια, δημιουργούν φυσικά φράγματα που με τη σειρά τους δημιούργησαν μια σειρά από πανέμορφες λίμνες με σπηλιές και καταρράκτες. Οι λίμνες και το ομώνυμο πάρκο έχουν ενταχθεί από το 1979 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η πόλη της Πομπηίας στην Ιταλία
Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε για πάντα τη ρωμαϊκή πόλη. Τη σταχτή ακολούθησε μία τεράστια καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

Η όπερα της Βιέννης, Αυστρία
Η κρατική όπερα της Βιέννης άνοιξε το 1869 υπό τους ήχους του Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ. Στην αρχή, αυτό το κτίριο νεοαναγεννησιακού ρυθμού δεν εντυπωσίασε καθόλου τους Βιεννέζους, αλλά όταν μεγάλο μέρος του κτιρίου καταστράφηκε από βόμβα, οι κάτοικοι το εξέλαβαν ως σημάδι και ανακατασκεύσαν την αίθουσα και τη σκηνή. Η όπερα άνοιξε ξανά υπό τους ήχους του Φιντέλιο του Μπετόβεν.

Η πόλη της Πέτρας, Ιορδανία
Eνα μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα, η βραχοπολιτεία της Πέτρας, έμενε κρυμμένη στην άμμο της ερήμου για αιώνες και ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν 25χρονο τυχοδιώκτη. Με μόλις το 1/20 της αρχαίας πόλης να έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα, η γνώση μας για την Πέτρα αλλάζει μέρα με τη μέρα. Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας και το πέρασμα Σικ με τοίχους ύψους 50 μέτρων.

Πλατεία Αγ. Πέτρου, Βατικανό
Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1655 και ολοκληρώθηκε το 1667. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα. Στο κέντρο της πλατείας ορθώνεται ένας 25 μέτρα ψηλός οβελίσκος, που προέρχεται από το τσίρκο του Νέρωνα, στο οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Λέγεται ότι στη βάση του οβελίσκου υπάρχει στάχτη του Καίσαρα, ενώ στην κορυφή του λέγεται ότι βρίσκονται κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό. Ο οβελίσκος ζυγίζει 322 τόνους.

Το μουσείο του Λούβρου, Γαλλία
Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Οι μόνιμες συλλογές καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες. Στο εξωτερικό του, στην αυλή του Ναπολέοντα, δεσπόζει η γυάλινη πυραμίδα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1989, εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και μεγάλο τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα ”κατοικούν” στο μουσείο.

Stonehenge, Αγγλία
Το Stonehenge θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο. Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και οι υποθέσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Βρίσκεται τοποθετημένο στην πεδιάδα Salisbury τρία χιλιόμετρα από την πόλη Wiltshire στην νοτιοδυτική Αγγλία. Υπάρχουν συνολικά 60 πέτρες με τη μεγαλύτερη από αυτές να έχει ύψος 7 μέτρα πάνω από τη γη και 2,4 θαμμένα στο έδαφος. Το βάρος τους φτάνει και μέχρι 45 τόνους. Θεωρείται το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο στην ιστορία του ανθρώπου στο οποίο σημειώνονται συγκεκριμένα γεγονότα. Ουσιαστικά χρησιμεύει σαν αστρονομικό ημερολόγιο για το φεγγάρι και τη σελήνη.

Η όπερα του Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σίδνεϊ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σίδνεϋ, το κτίριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα. Η όπερα του Σίδνεϊ είναι ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων ”κοχυλιών”. Σύμφωνα με δημοσίευση στο ένθετο ”Review” της ”The Weekend Australian” ο σχεδιασμός της διάσημης όπερας στηρίχτηκε στα αρχαία ελληνικά θέατρα.

Taj Mahal, Ινδία
Κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Μουγκάλ Τζαχαν Αυτοκράτορας προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια και 20.000 εργάτες. Το Taj Mahal θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της Μουγκάλ (ινδομογγολικής) αρχιτεκτονικής.

Recommended For You