Τα οφέλη της αλλαγής ώρας σε ενέργεια, υγεία και διάθεση!

Την Κυριακή 29 Μαρτίου επανέρχεται η θερινή ώρα και οι λάτρεις της… ημέρας “πανηγυρίζουν”, καθώς, πλέον, θα νυχτώνει μια ώρα αργότερα!

Για την ακρίβεια, εξηγούμε ότι στις 03:00 της Κυριακής πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας να δείχνουν 04:00.

Η πολιτική εφαρμογής της θερινής ώρας γίνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της καθιέρωσης και της μονιμοποίησης της θερινής ώρας.

Χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια -και από το 2008 και έπειτα, ακόμη εντονότερα- συζητείται ότι μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία.

Ακόμη, κατηγορείται ότι οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και σε αύξηση των ρύπων, σύμφωνα με βρετανούς και αμερικανούς επιστήμονες.

Οι… πολέμιοι της χειμερινής ώρας, που θα ήθελαν ο πλανήτης να έχει μόνο θερινή ώρα, ή τουλάχιστον όσες χώρες υιοθετούν το μέτρο, υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες (με τρεις αλλεπάλληλες οδηγίες, το 1981, το 1996 και το 2008) οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες στη Μέση ανατολή σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα με τη μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα.

Σαν αποτέλεσμα, η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτίσουμε το χειμώνα τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αντίθετα, στα μέσα της άνοιξης και το καλοκαίρι, με τη θερινή ώρα, που εφαρμόζεται την Κυριακή, όλα τα παραπάνω γίνονται με το μηδενικό κόστος του φυσικού φωτός!

Μελέτες για την ενεργειακή εξοικονόμηση που προσφέρει η θερινή ώρα

Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Η διατήρηση της θερινής ώρας καθώς και σε μείωση των ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, που θα επέτρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να εξοικονομήσει 200 εκατ. στερλίνες, ετησίως.

Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη υπογράμμισε ότι, σε σύγκριση με άλλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω ενεργειακής αποδοτικότητας και τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διατήρηση της θερινής ώρας στα ρολόγια είναι ένα ιδιαίτερα φθηνό μέσο.

Υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

Θερινή ώρα: Οφέλη και στην υγεία!

Επιπροσθέτως, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα.

“Πρέπει να είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς μέσο για να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού. Και χωρίς κόστος, μάλιστα. Εδώ, το έχουμε βρει”, είπε ο Μάγερ Χίλμαν του Policy Studies Institute στη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρόμπερτ Γκρέιαμ του Νοσοκομείου Λένοξ Χιλ στη Ν. Υόρκη επεσήμανε τον Οκτώβριο του 2013 ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο “να μην πειράξουμε τα ρολόγια το χειμώνα” για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει από το σπίτι του για να ασκηθεί. Ακούγεται ενθαρρυντικό, ίσως ουτοπικό και μη πραγματοποιήσιμο, αλλά αισιόδοξο και υγιές!

“Πάντα αναζητούσαμε, ως κοινωνία, προσβάσιμες, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Με το να μην μετακινήσουμε πίσω τους δείκτες και να αυξήσουμε τον αριθμό των ωρών με φως ημέρας, βρήκαμε πιθανά την τέλεια παρέμβαση”, πρόσθεσε ο δρ. Γκρέιαμ.

ΠΗΓΗ: news.gr

Recommended For You