Τα μυστικά των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη κατηγορία light προϊόντων. Έτσι συναντάμε τυριά με λιγότερα λιπαρά, ημιάπαχο (1 -2% λιπαρά) ή άπαχο (0% λιπαρά) γάλα ή γιαούρτι. Στην προκειμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί ένα ποσό λιπαρών σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα.

Επίσης, σε κάποια γιαούρτια ή επιδόρπια γιαουρτιού χρησιμοποιούνται και τεχνητές γλυκαντικές ύλες, για να προσδοθεί γλυκιά γεύση, αλλά δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το προϊόν ως light.

Γενικότερα, τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά αποτελούν ίσως την πιο ασφαλή επιλογή light προϊόντων, καθώς αφενός μιλάμε απλώς για αφαίρεση κάποιου συστατικού χωρίς προσθήκη κάποιου άλλου (φυσικού ή τεχνητού) αφετέρου πρόκειται για τρόφιμα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι συστατικά που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες καθώς σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα υγείας και ως εκ τούτου τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά συστήνονται σήμερα όχι μόνο για κάποιον που θέλει για παράδειγμα να χάσει βάρος αλλά για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προτιμάμε τα ημιάπαχα (1-2% λιπαρά) και όχι τα εντελώς άπαχα (0%), καθώς στα τελευταία η ολική απουσία λίπους μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση από αυτά σημαντικών βιταμινών όπως η Α και η D, που χρειάζονται έστω και μικρή ποσότητα λίπους για να απορροφηθούν.

Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Recommended For You