Τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το πορτοκάλι

imagesΣυνήθως, όταν αναφερόμαστε στο πορτοκάλι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό «αδικεί» κατά κάποιο τρόπο το εν λόγω φρούτο, καθώς η πολύτιμη αυτή βιταμίνη δεν είναι το μόνο ευεργετικό συστατικό που έχει να μας προσφέρει. Αντίθετα, το πορτοκάλι παρέχει ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Γενικά, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για παιδιά, αλλά και πάνω από το 90% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και περίπου το 75% για τους άνδρες.

Ταυτόχρονα, τα πορτοκάλια διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού.

Τέλος, το πορτοκάλι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, συστατικά που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και την όραση, ενώ παράλληλα, δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές νόσοι των ματιών και του εγκεφάλου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Recommended For You